MOVIT
Zavod za razvoj mobilnosti mladih


V tokratnih novicah preberite ...



KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?


Odtisi mladih: primeri projektov in dobre prakse

Vsako leto izberemo nekaj projektov, ki po našem mnenju po kakovosti izstopajo na posameznih področjih. Če iščete navdih za svoj mednarodni projekt, ga lahko morda poiščete v brošurah Odtisi mladih. V novih Odtisih mladih+: Erasmus+ Mladi v akciji v letu 2015 so na voljo primeri dobrih praks iz leta 2015 s kratkim povzetkom izvajanja programa Erasmus+: Mladi v akciji v tem letu. V njej boste našli nekaj številk, ki so zaznamovale preteklo leto, ter osem opisov izstopajočih projektov: šest iz posamezne akcije, ter dva v okviru dveh izpostavljenih posebnih tem. Opremili smo jih s pojasnilom o našem izboru, kar lahko služi tudi kot pomoč ali namig, kako načrtovati kakovostne projekte.

Delavnica za pomoč pri pripravi akreditacije EVS

Namen delavnice je omogočiti organizacijam, da podrobneje spoznate evropsko prostovoljno službo ter da se kakovostno pripravite na izpolnjevanje vloge za pošiljajočo, gostiteljsko in/ali usklajevalno organizacijo. Delavnica bo potekala 11. februarja 2016, od 10:00 do 13:00 v prostorih Zavoda Movita na Dunajski 5. Rok za prijavo je 8. februar 2016! Več ...

Srečanje mentorjev prostovoljcem EVS

Mentorje vabimo, da se udeležite srečanja, kjer bomo odprli prostor tudi za vprašanja, povezana z vlogo mentorjev prostovoljcem EVS, hkrati pa bo srečanje tudi priložnost za spoznavanje, mreženje in izmenjavo izkušenj med udeleženci. Srečanje bo potekalo 11. februarja 2016, od 14:00 do 17:00 v prostorih Zavoda Movita na Dunajski 5. Rok za prijavo je 8. februar 2016! Več ...

Nova evropska spletna stran EVS 20 let

Evropska komisija je ob dvajseti obletnici EVS-a objavila spletno stran, do katere lahko dostopate na http://europa.eu/youth/evs20. Na spletni strani najdete iskalnik priložnosti za prostovoljce EVS, preberete lahko vse, kar morate vedeti o evropski prostovoljni službi pred prijavo ter si ogledate zgodbe prostovoljcev. Na tej strani bodo objavljeni tudi dogodki, organizirani v posameznih državah v okviru dvajsete obletnice EVS.

Aktualna mednarodna usposabljanja nacionalnih agencij

Trenutno je objavljenih osem mednarodnih usposabljanj, namenjenih krepitvi kompetenc upravičencev, prijaviteljev in potencialnih prijaviteljev v program Erasmus + Mladi v akciji:

Time to show off!, 1.-5. april 2016, Nizozemska >> Rok za prijavo je 14. februar 2016!

ETS Competence Model for youth workers to work international, 18.-21. 4. 2016, Avstrija >> Rok za prijavo je 14. februar 2016!

Non formal education in Erasmus+ projects
, 18.-23. 4. 2016, Španija >> Rok za prijavo je 19. februar 2016!

The winner is: EVS, 19.-22. 4. 2016, Nemčija >> Rok za prijavo je 20. februar 2016!

ABC of learning in EVS, 8.-14. 5. 2016, Estonija >> Rok za prijavo je 29. februar 2016!

Moving through Mobility - unlocking the potential of KA1 activities for your organisation, 9.-14. maj 2016, Irska >> Rok za prijavo je 29. februar 2016!

Illusions: How to improve your leader skills, 10.-15. maj, Španija >> Rok za prijavo je 14. marec 2016!

Trainers skill workshop IT tools, 6.-8. junij 2016, Poljska >> Rok za prijavo je 8. april 2016!


Več informacij o zgornjih usposabljanjih >>

 

POMEMBNO: Prijavni postopek je opisan v vsakem posameznem razpisu, prav tako sta v razpisih opredeljena želeni profil udeležencev ter namen usposabljanja, udeleženci pa so nato izbrani skladno s tem glede na informacije, ki jih navedejo v spletnem prijavnem obrazcu za posamezno aktivnost. Finančni vložek udeležencev usposabljanj in seminarjev je minimalen, saj stroške nastanitve in programa krijejo organizatorji aktivnosti, stroške poti pa slovenskim udeležencem povrne MOVIT v višini 90 % dejanskih stroškov (v skladu s Splošnimi pogoji sodelovanja na aktivnostih). Razpise in splošne pogoje za udeležence na aktivnostih, najdete tukaj.  


II. ZGODILO SE JE ...


Delavnice za prijavitelje in delavnice za sprejete projekte

Na Movitu smo že v polnem pogonu! Januarja smo izvedli delavnice pred prvim prijavnim rokom, ki je zdaj že za nami, in delavnice za sprejete projekte na tretjem prijavnem roku v lanskem letu. Delavnic za prijavitelje se vas je udeležilo 81, delavnic za sprejete projekte pa 24.

Usposabljanje prostovoljcev EVS ob prihodu

Med 25. in 29. januarjem je na Bledu potekalo prvo letošnje usposabljanje prostovoljcev Evropske prostovoljne službe ob prihodu, na katerem so se zbrali prostovoljci, ki so na projekt v Sloveniji prišli v obdobju od decembra 2015 do januarja 2016.

Usposabljanje je bilo namenjeno mreženju prostovoljcev med seboj, spoznavanje pravic in odgovornosti organizacij in prostovoljcev ter osnov projektnega dela in medkulturnemu učenju.

Vmesno vrednotenje Evropske prostovoljne službe

Od 18. do 21. januarja je v Begunjah na Gorenjskem potekalo vmesno vrednotenje Evropske prostovoljne službe. V okviru te aktivnosti so prostovoljci evropske prostovoljne službe predstavljali EVS na Gimnaziji Kranj, v PUM Radovljica in v Vili Čira Čara.

Eurodesk razširil svojo mrežo še v štiri slovenske regije

Eurodesk je z začetkom letošnjega leta razširil mrežo regionalnih partnerjev še v štiri slovenske regije, in sicer goriško, koroško, posavsko regijo in jugovzhodno Slovenijo. Novi Eurodesk regionalni partnerji so Mladinski kulturni center Brežice, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Mladinski center Nova Gorica in Javni zavod ŠKTM Radlje ob Dravi. Več ...


III. EURODESKOV PERISKOP


Raziskava Evropskega mladinskega foruma o diskriminaciji in mladih v Evropi

Na Dan človekovih pravic je Evropski mladinski forum objavil raziskavo o diskriminaciji in mladih v Evropi. V raziskavi je sodelovalo 495 mladih iz vse Evrope, starih med 18 in 35 let. Tema raziskave je bila, kakšna diskriminacija se pojavlja v življenjih mladih in na kakšni osnovi in v kolikšni meri se mladi zavedajo obstoječih protidiskriminacijskih zakonov. Več ...

Nova publikacija o mladinskem delu in neformalnem učenju »Youth work and non-formal learning in Europe's education landscape«

Publikacija je izdana ob četrt stoletja izvajanja evropskih evropskih programov na področju mladine. V publikaciji najdete pregled evropskega sodelovanja na področju mladine iz različnih vidikov, kateri so bili glavni uspehi in možne scenarije za prihodnje, predvsem v kontekstu programa Erasmus+. Publikacijo si lahko prenesete tukaj.

Poročilo The Missing Entrepreneurs 2015

The Missing Entrepreneurs je tretje poročilo OECD in Evropske komisije o podatkih in analizah na področju vključujočega podjetništva. Vključujoče podjetništvo združuje start-up podjetja in aktivnosti na področju samozaposlovanja, ki prispevajo k socialnemu vključevanju različnih skupin, kot so mladi, ženske, starejši, imigranti in brezposelni. Več lahko preberete tukaj.

Druga usposabljanja, natečaji in dogodki

Osmi natečaj Erasmus+: My Special Person - Our Story >> Rok za prijavo je 28. februar 2016!

EYE2016: Natečaj za grafičnega oblikovalca >> Rok za prijavo je 15. februar 2016!

Evropska mladinska nagrada Karla Velikega >> Rok za prijavo je 15. februar 2016!

Fotografski natečaj Vsi smo imigranti >> Rok za prijavo je 18. marec 2016!

Razpis za mlade režiserje FEST 2016, Espinho, Portugalska
>> Rok za oddajo prispevkov je 28. februar 2016!

EYE fotografski natečaj >> Rok za prijavo je 29. februar 2016!

Natečaj Parlamentarne skupščine Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi za mladinski esej >> Rok za prijavo je 31. marec 2016!

Več informacij o zgoraj navedenih aktivnostih je na voljo na http://www.movit.si/info-servis-eurodesk/natecaji-in-usposabljanja/.