MOVIT
Zavod za razvoj mobilnosti mladih

Spoštovani!

Z veseljem vam pošiljamo prve nove, združene elektronske novice zavoda Movit, v katerih so združene tako informacije in priložnosti programa EU Erasmus+: Mladi v akciji kot tudi druge zanimive evropske novice s področja mladine ter priložnosti, razpise in natečaje za mlade in mladinske organizacije, ki jih zbira info servis Eurodesk. Cilj združenih e-novic je enak kot cilj naše nove združene spletne strani www.movit.si, in sicer uporabnikom ponuditi vse relevantne informacije na enem mestu, zagotoviti sinergije, učinkoviteje komunicirati in se izogniti morebitnemu podvajanju informacij. Upamo, da se vam zdijo novice uporabne! Veseli bomo vsakršnih povratnih informacij, ki nam jih bodo pomagale še izboljšati.

Če si še niste prišli ogledati naših novih prostorov, lahko to storite spet ta petek med 16. in 17. uro. Še vedno je na voljo veliko število zanimivih publikacij, ki smo jih zaradi velikega števila izvodov izločili iz naše knjižnice in bi bilo škoda, da bi šle za star papir, zato - vabljeni!

V okviru Evropskega tedna mladih nas je s svojim obiskom v novih prostorih razveselil tudi predsednik vlade dr. Miro Cerar Obisk, ki se je ob tem podrobneje seznanil z uspešnim izvajanjem evropskih programov na področju mladine v Sloveniji, pogovor pa je potekal tudi o izzivih mladinskega dela ter izzivih, s katerimi se v današnjem času srečujejo mladi. S svojim obiskom je tako prispeval k pomembnosti podpore mladih danes in v prihodnje.

Lep pozdrav,

ekipa Movita 


V tokratnih novicah preberite ...



I. KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?

Mladje št. 33 na temo evropskega državljanstva
Sporazumi za projekte, sprejete na prvem prijavnem roku 4. 2. 2015
Delavnica za pripravo akreditacije za EVS, 9. junij 2015, Ljubljana
Poiščite našo stojnico na Tem veselem dnevu prostovoljstva 10. junija 2015
Mednarodni seminar The Spirit of EVS, 17.-23. 9. 2015, Islandija
Mednarodno usposabljanje iLOOP –including Learning Outcomes in Our Projects, 18.-23. 8. 2015, Španija
Vključili smo se v raziskovalno mrežo RAY!
Na voljo je poročilo posveta o socialnem vključevanju mladih v program E+ MVA
Konec maja je v Murski Soboti potekalo usposabljaje Crossborder Roma Cooperation
V Bruslju je bil nagrajen slovenski projekt Mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija
Dobre prakse (Erasmus+) Mladi v akciji: Empowering young people to participate in the society

II. EURODESKOV PERISKOP


I. KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?


 

Mladje št. 33 o evropskem državljanstvu

Še vedno sveže Mladje. Vse, kar ste od majhnega želeli vedeti o evropskem državljanstvu. Ne zamudite intervjuja s tremi povsem različnimi sogovorniki - profesorjem prava, direktorjem inštituta za elektonsko participacijo ter mladinskim delavcem in predsednikom mladinskega združenja. V čem se njihovi pogledi na evropsko državljanstvo razlikujejo in kaj jim je skupnega? O evropskem državljanstvu so spregovorili tudi g. Janez Škulj, naši evropski poslanci in upravičenci programa E+ MVA. In še in še ... Vabljeni k prebiranju!

Sporazumi za projekte, sprejete na prvem prijavnem roku 4. 2. 2015

Z veseljem vam sporočamo, da smo podpisali tako letno pogodbo z Uradom RS za mladino kot tudi sporazum o izvajanju programa Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2015 z Evropsko komisijo, s čemer so izpolnjeni vsi pogoji za nemoteno delovanje agencije ter izvajanje programa v Sloveniji. Prijaviteljem, ki so bili uspešni s prijavo predlogov projektov v program na prvem prijavnem roku v letu 2015 (4. 2. 2015) smo tako v teh dneh po elektronski pošti posredovali v podpis Sporazume o dotacijah.

Delavnica za pripravo akreditacije za EVS, 10. junij 2015, Ljubljana

Želite v svoji organizaciji gostiti prostovoljca iz tujine ali poslati prostovoljca iz Slovenije na prostovoljno službo v tujino? Program Erasmus+: Mladi v akciji to omogoča v okviru Ključnega ukrepa 1, vendar mora vaša organizacija pred prijavo projekta vložiti vlogo za akreditacijo. Akreditacija zagotavlja kakovost izvajanja projekta Evropske prostovoljne službe, saj pomeni, da je vaša organizacija dobro seznanjena z vsemi obveznostmi, ki jih sodelovanje v tovrstnih projektih prinaša, ter razpolaga z ustreznim znanjem in kapacitetami za uspešno izvajanje. Da bi vam proces akreditacije čim bolj olajšali, redno izvajamo delavnice za pomoč pri izpolnjevanju vloge za pridobitev akreditacije, s katero organizacija pridobi možnost sodelovanja v projektih evropske prostovoljne službe (EVS) v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji. Več informacij je na voljo tukaj.

Poiščite našo stojnico na Veselem dnevu prostovoljstva, 9. junija 2015 na Prešernovem trgu v Ljubljani

V sklopu nacionalnega tedna prostovoljstva, ki ga organizira Slovenska Filantropija, se bo tudi Movit predstavil z evropsko prostovoljno službo na eni izmed stojnic na Veselem dnevu prostovoljstva, katerega namen je predstavitev delovanja prostovoljskih organizacij, pridobivanje novih prostovoljcev in simpatizerjev, ob tem pa tudi zabava, prijetno druženje in mreženje med prostovoljci in organizacijami. Poiščite nas na Prešernovem trgu v Ljubljani v torek, 9. junija 2015, med 13. in 15. uro! Več informacij o dogodku je na voljo tukaj.

Mednarodni seminar The Spirit of EVS, 17.-23. september 2015, Laugarvatn, Islandija

V projektih EVS se z deljenjem različnih izkušenj učijo vsi akterji, ki so kakorkoli vključeni v EVS npr. pošiljajoče in gostiteljske organizacije, prostovoljci, mentorji, akreditatorji itd. Akterji se lahko v okviru izvajanja projekta EVS soočijo z različnimi izzivi npr. s težavami pri komunikaciji in pretoku informacij, z zmanjšanim zavedanjem različnih potreb, vlog in odgovornosti ter razumevanjem koncepta EVS tudi kot programa učenja. Zato se bo mednarodni seminar osredotočil na naslednja pomembna področja projekta EVS: informiranje, komunikacija in koncept. Rok za prijavo je 12. junij 2015! Več >>

Mednarodno usposabljanje iLOOP –including Learning Outcomes in Our Projects, 18.-23. avgust 2015, Mollina (Malaga), Španija

Kako vključiti učenje v celoten potek projekta: priprava, prijava, izvajanje ter evalvacija? Je učenje ključni del projekta? Komu je učenje namenjeno, tistim, ki pripravljajo projekt ali tistim, ki ga izvajajo? Odgovore na ta in druga vprašanja boste dobili na mednarodnem seminarju, ki bo ponudil tudi prostor za izmenjavo dobrih praks in krepitev kompetenc udeležencev. Rok za prijavo je 30. junij 2015! Več >>

Vključili smo se v raziskovalno mrežo RAY

Movit se je z letom 2015 priključil vseevropski raziskovalni mreži RAY, katere namen je raziskovanje učinkov programa Erasmus+: Mladi v akciji. Raziskovalna mreža RAY beleži, meri in tolmači učinke aktivnosti programa E+: MVA na mlade udeležence, mladinske delavce in družbo na splošno, saj so tovrstni rezultati zelo uporabni pri nadaljnjem razvoju mladinskega dela, oblikovanju mladinske politike in nadaljnjih raziskavah na področju mladine. V obdobju 2015-2020 bomo tako sodelovali pri treh večjih raziskovalnih projektih, in sicer pri splošni analizi in spremljanju programa E+: MVA, analizi učinkov sodelovanja v programu E+: MVA ter analizi razvoja kompetenc in izgradnje kapacitet v programu E+: MVA. Več o raziskavah in mreži preberite tukaj.

Poročilo s posveta o socialnem vključevanju mladih v program E+ MVA

7. maja 2015 je v okviru Evropskega tedna mladih v naših prostorih potekal posvet na temo vključevanja ranljivih skupin mladih v program Erasmus+: Mladi v akciji. Namen posveta je bil opredeliti potrebe različnih akterjev, ki delujejo na področju socialnega vključevanja, po nadaljnji podpori za vključevanje v program, preveriti interes za povezovanje akterjev na lokalni ravni v korist mladih z manj priložnostmi ter skupaj začrtati vsebinska izhodišča za pripravo mednarodne konference o socialnem vključevanju, ki jo bomo gostili v novembru 2015. Vsi, ki se posveta niste uspeli udeležiti pa vas ta tematika zanima, si lahko poročilo s posveta ogledate tukaj. Vsem, ki ste se posveta udeležili in s tem aktivno prispevali k njegovim rezultatom, se iskreno zahvaljujemo! Več o tem, kako program kot tak in nacionalna agencija s svojimi podpornimi aktivnostmi podpirata vključevanje ranljivih skupin mladih v program, preberite tukaj

Za nami je uspešno usposabljanje za vključevanje Romov v program E+ MVA

Konec maja je v Murski Soboti potekalo usposabljanje Crossborder Roma Cooperation. V štirih dneh, ki smo jih preživeli v Rakičanu poleg Murske Sobote so udeleženci preizkušali svoje meje in spoznali svoj način soočanja s problemi in izzivi. Kratka predstavitev mladinskega dela programa Erasmus+ je zbudila njihovo zanimanje, nadgradili pa smo jo s predstavitvijo dobrih praks – madžarske organizacije Önkéntes Diakóniai Év Programiroda (Öde), aktivne v evropski prostovoljni službi, ter hrvaške romske organizacije Ne boj se – Madara, ki je predstavila izvedeno mladinsko izmenjavo. Nadaljevali smo s projektnim managementom in umeščanjem njihovih lastnih idej v pravo akcijo programa Erasmus+ Mladi v akciji. Glede na aktivnost in resnost udeležencev pričakujemo, da bodo ob nadaljnji podpori nekateri njihovi projekti realizirani v prihodnjem letu in pol. Usposabljanja se je udeležilo 16 mladinskih delavcev in mladinskih voditeljev iz Albanije, Madžarske, Makedonije, Slovenije in Srbije iz pretežno romskih organizacij, ki svoje aktivnosti izvajajo na lokalni ali nacionalni ravni in so pripravljene za vstop v mednarodno partnerstvo ali prijavo projektov. Namen usposabljanja je bil udeležencem ponuditi priložnost, da spoznajo potencialne partnerje iz drugih držav, da bi tako lažje omogočili njihovo vključitev v program Erasmus+. Poročilo z usposabljanja bo na voljo v naslednjih tednih!

V Bruslju je bil nagrajen slovenski projekt Mladinskega združenja Brez izgovora Slovenija

Ob Evropskem tednu mladih so nacionalne agencije evropskega programa Erasmus+: Mladi v akciji izpostavile do pet najboljših nacionalnih projektov na osrednjo temo zaposljivosti in participacije mladih. Pri tem so morali projekti izpolnjevati nekaj predpogojev, med drugim tesno navezanost na eno izmed vnaprej podanih tem. Zraven tega je nosilna organizacija morala biti v lokalnem okolju prepoznana kot dovolj vplivna, s pozitivnim učinkom na potrebne spremembe, ki jih dosega ob podpori programa. Eden izmed predlaganih projektov v ožjem izboru je bila tudi mednarodna mladinska konferenca Mladinskega združenja Brez izgovora Youth conference on Alcohol and Youth. Med 35 kandidati je bila uvrščena med tri najboljše evropske projekte dobrih praks, kar predstavlja izjemen uspeh tako za omenjeno organizacijo, kot priznanje podpornim mehanizmom za njihovo delovanje v Sloveniji. Več lahko preberete tukaj, opis projekta pa je na voljo tudi v naši publikaciji Odtisi mladih 2012 (na straneh 50 in 51).

Dobre prakse (Erasmus+) Mladi v akciji: Empowering young people to participate in the society

Mladi potrebujejo priložnosti, da razvijajo svoje spretnosti in kompetence, ki jim bodo pomagale najti njihov prostor na trgu dela in v družbi na splošno. Program Erasmus+ podpira mobilnost in usposabljanje mladih in mladinskih delavcev in ponuja priložnosti za dialog ter skupne projekte na temo državljanstva, prostovoljske priložnosti ter mladinske izmenjave. Ta knjižica predstavlja izbor mladinskih projektov, ki slikajo bogato pestrost neformalnih priložnosti, podprtih s strani programa Erasmus+, in so lahko vir navdiha za mlade iz vse Evrope. Publikacija je izdala Evropska komisija v okviru Evropskega tedna mladih 2015, na voljo pa je tukaj.


II. EURODESKOV PERISKOP


 

Evropski ministri za področje mladine so prvič »javno« razpravljali o participaciji mladih

Participacija mladih je bila 18. maja 2015 prvič doslej osrednja tema političnih razprav na najvišji ravni. Na Svetu Evropske unije v Bruslju se je namreč srečalo vseh 28 ministrov držav članic EU, odgovornih za področje mladine, da bi razpravljali na temo »opolnomočenja mladih za politično participacijo v demokratičnem življenju v Evropi. To je bilo prvič, da se je o temi strukturiranega dialoga razpravljalo na tej ravni. Razprava se je vrtela predvsem okoli vprašanj, postavljenih vsakemu od ministrov oz. ministric posebej. Razpravo je bilo mogoče spremljati v živo preko spleta, tako da so lahko mladi neposredno spremljali stališča svojih političnih predstavnikov. Večina ministrov je v razpravi naslovila pomembnost spodbujanja participacije na lokalni ravni, potrebo po uvedbi ali izboljšanju državljanske vzgoje ter znižanje starostne meje za udeležbo na volitvah. Več informacij je na voljo tukaj.

Mladi naslovljeni v Akcijskem načrtu Sveta Evrope o preprečevanju radikalizacije

Odbor ministrov pri Svetu Evrope je v okviru svojih stalnih prizadevanj v boju proti nasilnemu ekstremizmu in radikalizaciji 19. maja sprejel triletni akcijski načrt, ki se osredotoča na dolgoročne preventivne ukrepe, ki naj bi jih sprejeli po vsej Evropi. Akcijski načrt pravi, da je izobraževanje najboljši način za razvoj razumevanja demokratične kulture in pridobivanje vrednot ter znanj za prakticiranje odgovornega državljanstva. Pri tem so izpostavili ključno vlogo, ki jo pri zavračanju vsakršnih oblik ekstremizma ter vzpostavljanju in krepitvi bolj vključujoče družbe igrata tako formalno kot neformalno izobraževanje, aktivnosti na področju mladine ter usposabljanje ključnih akterjev (tako odločevalcev kot tudi samih izvajalcev na terenu). Več informacij je na voljo tukaj.

Svet EU za izobraževanje, mladino, kulturo in šport je sprejel pomembne zaključke na področju mladinskega dela in mladinske politike

Na programu srečanja Sveta za izobraževanje, mladino, kulturo in šport, ki je potekalo 18. in 19. maja 2015 v Bruslju, so bile tokrat odprte številne pomembne teme, kot so strukturirani dialog, participacija in vloga izobraževanja. Sprejeti so bili tudi pomembni zaključki, ki krepijo pomembno vlogo mladinskega dela in spodbujajo celosten pristop k mladinski politiki. Zaključki na področju mladinskega dela so še posebej izpostavili prispevek mladinskega dela k osebnostnemu razvoju, socialni vključenosti in aktivnemu državljanstvu mladih ter sprejemanju kulturne raznolikosti. Več informacij je na voljo tukaj.

2. evropska konvencija in deklaracija o mladinskem delu

Od 27. do 30. aprila je v Bruslju potekala 2. evropska konvencija o mladinskem delu. Udeležila se je je tudi delegacija iz Slovenije, ki so jo sestavljali predstavniki Urada za mladino, Nacionalne agencije programa E+: MVA ter predstavniki Mladinskega sveta slovenije in drugih mladinskih organizacij. Rezultat konvencije je evropska deklaracija o mladinskem delu, ki na nekaj straneh predstavlja najpomembnejše zaključke razprav na konvenciji in zaključuje, da mladinsko delo ni luksuz, temveč je življenjskega pomena za učinkovito naslavljanje izzivov današnje Evrope, kot so socialno vključevanje, kohezija, enake možnosti ter zavezanost vrednotam demokracije in človekovih pravic. Mladinsko delo je osrednja komponenta socialne Evrope in če se vanj ne bo vlagalo, bo to pomenilo predvsem prelaganje odgovornosti na naslednjo generacijo, izgubljanje priložnosti za krepitev sodobne civilne družbe po vsej Evropi ter slabljenje potenciala za učinkovito spopadanje z nekaterimi večjimi izzivi današnje družbe, kot sta npr. nezaposlenost in ekstremizem. Več >>

Nova publikacija Eurostata: Being young in Europe today

Eurostat je aprila 2015 izdal statično publikacijo ‛Being young in Europe today', ki prikazuje nekatere najzanimivejše podatke o otrocih in mladih v Evropski uniji ter ponuja vpogled v pretekli, trenutni in prihodnji položaj naših najmlajših sodržavljanov od šolanja do vključevanja v športne in prostočasne aktivnosti, odseljevanja od doma ter vstopanja na trg dela. Predstavljeni so podatki za Evropsko unijo in njene članice ter države EFTA. Vsekakor zanimivo in poučno branje za vse, ki delujete na področju mladine! Publikacija je brezplačno na voljo tukaj, statistični podatki pa so predstavljeni tudi v obliki interaktivne aplikacije za mlade.  

Mednarodni natečaj za esej za mlade UNESCO- Fundacija Goi Peace

Ob 70. obletnici UNESCA je tema letošnjega natečaja “Building Peace in Our Hearts and Minds”. Mladi iz vsega sveta, stari največ 25 let so vabljeni, da oddajo svoje ideje in izrazijo svojo vizijo. Učitelji in mladinski voditelji lahko oddajo več esejev iz svojega razreda ali skupine. Eseji morajo biti dolgi 700 besed ali manj, originalni in še ne objavljeni, ter napisani v angleščini, francoščini, španščini ali nemščini ali v japonščini. Rok za oddajo je 15. junij 2015! Več >>

Video natečaj Plural+: migracije, raznolikost in socialna vključenost

Zavezništvo civilizacij (UNAOC) in Mednarodna organizacija za migracije (International Organization for Migration – IOM) razpisujeta mladinski natečaj Plural+ za video posnetke na temo migracij, raznolikosti in socialne vključenosti. Ob spoznanju, da so mladi agenti družbenih sprememb v svetu, polnem nestrpnosti in kulturnih ter verskih delitev, natečaj vabi mlade k naslavljanju ključnih izzivov in priložnosti na področju socialne vključenosti in kohezije, integracije migrantov, spoštovanja identitete, raznolikosti in človekovih pravic - tako na lokalni, kot tudi na globalni ravni. Na natečaju lahko sodelujejo mladi, stari med 9 in 25 let, z video posnetki, ki ne smejo presegati dolžine 5 minut. Rok za predložitev videov je 15. junij 2015! Več >>

Natečaj za kratki film DepicT! 2015

Mladi snemalci filmov iz vsega sveta so vabljeni, da se pridružijo natečaju in dobijo priložnost pokazati svoj talent na festivalu kratkega filma in animacije Encounters, ki bo potekal od 15. do 20. septembra 2015. Udeleženci bodo imeli priložnost osvojiti denarne nagrade, vidnost v industriji in druge ekskluzivne nagrade. Kratki filmi naj bodo dolgi 90 sekund ali manj, posneti v katerikoli produkcijski tehniki (razen oglaševanja) in zaključeni po septembru 2014. Če originalen jezik ni angleščina, morajo filmi vsebovati podnapise ali angleščko transkripcijo. Vsak prijavitelj lahko odda največ 10 prispevkov. Rok za prijavo je 6. julij 2015! Več >>

Fotografski natečaj “Living Together”

European Socialist Group pri Odboru regij organizira fotografski natečaj “Living Together”. Amaterski in profesionalni fotografi, stari 18 let ali več, ki prebivajo v eni izmed 28 držav članic EU, lahko preko svojih leč ujamejo eno od temeljnih vrednot Evropske unije: “Združeni v raznolikosti«. Vsak prijavitelj lahko odda po eno fotografijo. Žirijo sestavljajo člani Odbora regij in strokovnjakov s področja fotografije, ki bodo v prvi polovici oktobra 2015 izbrali 3 zmagovalce. Poleg tega bo od 1. do 15. oktobra potekalo javno glasovanje na Facebook strani Odbora regij, ki bo prejel nagrado občinstva. Zmagovalci v treh kategorijah bodo prejeli nagrade, ki bodo vključevale potovanje v Bruselj, prestolnico Evrope in fotografsko/elektronsko opremo. Zmagovalec občinstva bo prejel fotografsko opremo v višini 500 evrov. Rok za prijavo je 15. julij 2015! Več >>

Evropska mladinska nagrada 2015

Inovativni študenti in mladi, stari manj kot 30 let (rojeni po 1. januarju 1985), iz ene od držav članic Sveta Evrope, Belorusije ali Kosova lahko na natečaj prijavijo svoje projekte v šestih tematskih kategorijah. Nominiranci za Evropsko mladinsko nagrado 2015 bodo povabljeni na festival EYA, ki bo potekal v Gradcu v Avstriji od 18. do 20. novembra 2015. Rok za oddajo prijav je 15. julij 2015! Več >>