Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Prednostne usmeritve Evropske komisije na področju mladine v letu 2016

16.12.2015

V EU je trenutno skoraj 14 milijonov mladih, ki niso zaposleni in niso vključeni v noben program izobraževanja ali usposabljanja (tako imenovani »NEET«), kar 27 milijonov mladih pa tvega revščino. V prihodnje je treba zato vse sile prednostno usmeriti v vključevanje vseh mladih, še posebej tistih, ki spadajo v različne rizične skupine.

Prednostne usmeritve Evropske komisije na področju mladine so tako večja socialna vključenost, participacija mladih v demokratičnem življenju in lažji prehod iz mladosti v odraslost (predvsem na trg dela), poseben poudarek pa je na skupinah mladih, ki tvegajo marginalizacijo, mladih brezposelnih, ki poleg tega niso vključeni tudi v nobeno obliko izobraževanja ali usposabljanja ter mladih migrantih. Zato je treba mlade opremiti z ustreznimi spretnostmi ter spodbujati spoštovanje osnovnih pravic, razviti nove oblike participacije preko spletnih in »offline« orodij, spodbujati prostovoljne aktivnosti v evropskem kontekstu, doseči več mladih iz različnih ozadij (socialnih, ekonomskih, kulturnih itd.) ter podpirati kompetence mladinskih delavcev in mladinskih organizacij za naslavljanje novih izzivov.

Pri tem lahko pomagata tako mladinska politika EU (23. novembra 2015 je bil sprejet npr. delovni načrt EU na področju mladine za obdobje 2016-2018) kot tudi program Erasmus+: Mladi v akciji. V letu 2016 bo poudarek torej predvsem na socialnem vključevanju, in sicer predvsem v smislu priznavanja prispevka oz. vloge mladinskega dela pri spodbujanju vključevanja, medkulturnega razumevanja in preprečevanju nasilne radikalizacije.

 (povzetek predstavitve Floor van Houdt iz Evropske komisije z naslovom »Povezovanje politične in družbene situacije v Evropi s programom Erasmus+: Mladi v akciji« na srečanju nacionalnih agencij programa E+ MVA v Hamburgu, 15. december 2015)


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih