Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Okrepitev nadzora sprejetih projektov

06.04.2016

Nacionalna agencija ugotavlja, da se v zadnjem času pojavlja vse več zunanjih profesionalnih piscev projektov v okviru Ključnega ukrepa 1, ki jih organizacije najemajo za pripravo svojih projektov, sami pa v delo organizacij niso vpeti. Tovrstne prakse so v nasprotju s filozofijo in z usmeritvami programa Erasmus+: Mladi v akciji, saj so takšni projekti s takšnim pristopom zasnovani mimo potreb tistih, katerim je program prvenstveno namenjen – mladih, mladinskih organizacij, mladinskih delavcev in mladinskega sektorja.

V skladu s smernicami programa se namreč pri projektih mladinskih izmenjav spodbuja projekte, ki izhajajo iz potreb mladih udeležencev in delno tudi lokalnega okolja. Zaželeno je, da projekt ob pomoči mladinskih voditeljev mladi tudi sami pripravijo in izvedejo. Pri evropski prostovoljni službi se podpira projekte, ki temeljijo na potrebah mladih prostovoljcev, lokalnega okolja in organizacij, medtem ko se pri projektih mobilnosti mladinskih delavcev spodbujajo projekti, ki izhajajo iz potreb prijavitelja, partnerskih organizacij in mladinskih delavcev ter širše mladinskega sektorja.

Nacionalna agencija ugotavlja, da prijavitelji ob prijavi projekta v program v prijavnicah podrobno navajajo zasledovanje navedenih smernic, a v resnici temu ni tako že v fazi prijave projektov, niti v času izvajanja sprejetih projektov v program. Zato Nacionalna agencija opozarja, še posebej v luči prihajajočega prijavnega roka, da takšna ravnanja smatra kot navajanje lažnih podatkov v prijavnicah, kar pomeni hujšo kršitev Sporazuma o dotaciji sprejetih projektov. Resničnost navedenih podatkov v prijavnih obrazcih namreč s podpisom častne izjave potrjujejo zakoniti zastopniki organizacij prijaviteljic v program, prijavni obrazci pa tvorijo sestavni del Sporazuma o dotaciji, ki opredeljuje pogodbeno razmerje med Nacionalno agencijo in upravičencem.

Nacionalna agencija bo okrepila nadzor že sprejetih projektov v program ter v primeru odkritja kršitev Sporazuma o dotaciji, zoper takšne upravičence sprejetih projektov v program najostreje ukrepala.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih