Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Aktivno prizadevanje mladinskega sektorja za bolj vključujočo družbo

03.10.2016

MOVIT, slovenska nacionalna agencija programa »Erasmus+: Mladi v akciji«, je junija letos med organizacijami, ki se vključujejo v program Erasmus+: Mladi v akciji izvedla raziskavo na temo strpnosti. Nanjo se je odzvalo 58 organizacij, ki so podale zanimiv in kakovosten uvid v svoje aktivnosti in delovanje na področju strpnosti ter ustvarjanja bolj vključujoče družbe. Izsledki raziskave predstavljajo osnovo, na kateri je bil zasnovan današnji posvet in služijo kot izhodišče za nadaljnje razprave o tej pomembni temi.

Namen Posveta mladinskega sektorja na temo aktivnega prizadevanja za bolj vključujočo družbo, ki je potekal v petek, 30. septembra 2016, v Ljubljani, je bil v ospredje postaviti tematiko vključujoče družbe ter senzibilizirati in v prihodnje tudi opolnomočiti mladinske organizacije, da zavzamejo aktivnejšo držo na tem področju. Zaključki posveta bodo predstavljali tudi izhodišče za pripravo medsektorskega posveta, ki bo bo potekal 17. novembra 2016 na Fakulteti za družbene vede. Nanj bodo povabljeni tudi drugi deležniki, s katerimi bi lahko mladinski sektor tvorno sodeloval v procesu aktivnega prizadevanja za bolj vključujočo družbo. V uvodnem delu sta udeležence posveta nagovorila direktor MOVIT-a Uroš Skrinar, ki je poudaril pomen aktivnega pristopa mladinskega sektorja pri gradnji bolj vključujoče družbe, in direktor Urada RS za mladino dr. Peter Debeljak, ki meni, da se mora tudi mladinski sektor aktivno odzivati na aktualne družbene razmere.

Na posvetu je bilo predstavljenih tudi 6 dobrih praks s področja aktivnega prizadevanja za bolj vključujočo družbo: Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga iz Mladinskega centra Dravinjske doline, Doživljajsko igrišče, ki ga upravlja Društvo Center za pomoč mladim, Brcnimo rasizem (Mladinski center Zagorje), Infocenter in Festival LGBTQI filma iz ŠKUC-a Infocenter ŠKUC, Reševanje radikalizma preko aktivnega evropskega državljanstva skozi šole - trACES iz Fakulteta za družbene vede in EVS projekt Drowned stories (Mladinski center Trbovlje).

V popoldanskem delu posveta se nam je pridružil Ivor Jenkins iz Republike Južna Afrika, ki je poznan kot vodja številnih procesov vzpostavljanja miru in demokratizacije in ima preko 30 let izkušenj na področju civilne družbe, reševanja konfliktov, političnih tranzicij in razvoja organizacij. Z udeleženci posveta je delil svoje izkušnjo življenja v aparthaidu in osebnih sprememb, ki so botrovale, da se je podal na profesionalno pot, na kateri je tako uspešen. Video posnetek nastopa bomo objavili v prihodnjih dneh.

V zadnjem delu posveta so se udeleženci razdelili v tri skupine, ki so pripravljale akcijske načrte za aktivnosti na področju gradnje bolj vključujoče družbe za Urad RS za mladino, MOVIT in za druge akterje iz mladinskega sektorja ter širše.

Fotografije s posveta so dostopne na Facebook strani MOVIT-a.

Prilogi:
- povzetek raziskave na temo strpnosti, ki jo je junija 2016 izvedel MOVIT, slovenska nacionalna agencija programa Erasmus+; Mladi v akciji
- kratek opis primerov dobrih praks s področja družbene vključenosti (spodaj)


OPISI PRIMEROV DOBRIH PRAKS

Mladi ambasadorji medkulturnega dialoga
Temeljni cilj projektnih aktivnosti je ustvarjati konkretne priložnosti za spoznavanje in sožitje različnih kultur v multikulturnem svetu, z namenom razvijati občutek skupnosti in pripadnosti ter gojiti vzajemno spoštovanje in razumevanje drug drugega. Glavna dejavnost in poudarek projekta temeljita na neposredni mladinski participaciji. Projektne aktivnosti vzpostavljajo tudi okoliščine za kvalitetno neformalno izobraževanje mladinskih delavcev za izvajanje aktivnosti na področju medkulturnega dialoga. Projekt ima štiri vsebinske stebre. V stebru »Pridobivanje mladih ambasadorjev medkulturnega dialoga« so vzpostavljene triurne izkustvene delavnice Urice medkulturnega dialoga na teme LGBT skupnost, islamska in romska kultura ter migranti. Delavnice so v razvojnem aspektu prilagojene dvema ciljnima skupinama in osnovnošolcem in srednješolcem. Po izvedenih delavnicah so izbrani mladi, ki na različne načine raziskujejo kulturo držav članic Sveta Evrope in mediteranskih držav in s tem pridobijo status mladega ambasadorja oziroma ambasadorke medkulturnega dialoga. Drugi vsebinski steber je »Usposabljanje mladinskih delavcev za izvajanje aktivnosti za spodbujanje medkulturnega dialoga«. Gre za model neformalnega usposabljanja, ki spodbuja razvoj kompetenc in priznava medkulturne zmožnosti mladinskih delavcev in mladinskih voditeljev z omogočanjem mobilnosti ter dodatnih priložnosti za izobraževanje in usposabljanje. V vsebinskem sklopu »Promocija, informiranje in diseminacija rezultatov projekta« je, kot že pove ime, velik poudarek na zagotavljanju vidnosti projektnih aktivnosti, mladih in institucij, ki so vključene v projekt na različnih ravneh. Četrti steber »Kultura« spodbuja dostopnost ter vlogo kulture, umetnosti, glasbe, mobilnosti in športa pri oblikovanju identitete mladih in njihovem medsebojnem povezovanju. Preko izvajanja kulturnih dogodkov, se mladim kot tudi širši javnosti omogoča neposredno spoznavanje in zbliževanje z različnimi kulturami in preko tega možnost za razmislek o morebitnih obstoječih predsodkih in stereotipih o določeni etnični in kulturni manjšinski skupini.

Nosilec projekta: Mladinski center Dravinjske doline
Spletna stran: http://www.mamd.si/mamdWP/ 
Kontakt: info@mskok.si, info@mccd.si 


Doživljajsko igrišče
Doživljajsko igrišče (t. i. adventure playground) je edinstven in poseben prostor, ki otrokom in mladim ponuja mnoge čudovite možnosti. Igranje in ustvarjanje v bogatem in varnem igralnem okolju, ki omogoča spoznavanje, presojo, sprejem in obvladovanje izzivov ter tveganj, sodi med osnovne pogoje za zdrav čustveni, telesni, socialni, miselni in ustvarjalni razvoj otrok in mladih.

Doživljajsko igrišče v Mariboru je neprofitni in dolgoročni socialno-pedagoško-ekološko-okoljsko-prostočasno-(med)kulturno-preventivno-kurativno-skupnostno usmerjen program, namenjen dvigu kakovosti življenj otrok, mladih, staršev in drugih prebivalcev Maribora. Doživljajsko igrišče leži v južnem delu Malega Betnavskega gozda, ki je v Mestni četrti Tabor med Pasteurjevo, Ertlovo in Betnavsko ulico v Mariboru. Od otvoritve, ki je bila 25. septembra 2010, doživljajsko igrišče obratuje vsak torek, četrtek in petek od 13. do 19. ure.

Doživljajsko igrišče temelji na:
• potrebah, vključevanju in sodelovanju otrok in mladih, na potrebah staršev in drugih prebivalcev Maribora,
• uresničevanju in varovanju otrokovih pravic do igre, ustvarjanja, sprostitve in prostega časa, v skladu z 31. členom Konvencije Združenih narodov o otrokovih pravicah,
• prioritetah Evropske unije povezanih z razvojem in opolnomočenjem lokalnih skupnosti ter dvigom kakovosti življenja v njih,
• strokovnem konceptu ‘deloigra’ dela z otroki, mladimi in lokalnimi skupnostmi,
• strokovnem konceptu Skupnostnega socialnega dela,
• Kodeksu etičnih načel v socialnem varstvu,
• sodelovanju z Mestno občino Maribor in
• sodelovanju z gospodarskimi podjetji ter vladnimi in nevladnimi organizacijami na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

Otroci in mladi se ob prihodu na doživljajsko igrišče sami odločajo, s čim in kaj se bodo igrali in ustvarjali. Osnovni program in dejavnosti se spreminjajo, nadgrajujejo v skladu s potrebami, željami otrok in mladih ter z zmožnostmi naše organizacije. V okviru doživljajskega igrišča poteka tudi projekt prostovoljskega dela, pri katerem sodelujejo lokalni prebivalci in drugi zainteresirani.

Nosilec projekta: Društvo Center za pomoč mladim
Spletna stran: http://www.cpm-drustvo.si/programi/dozivljajsko-igrisce/ 
Kontakt: nina@cpm-drustvo.si 


Brcnimo rasizem

Namen pobude Brcnimo rasizem je kolektivno zavrniti sovraštvo in izključevanja ter zgraditi solidarnost med ljudmi in skupnost radikalne enakosti. Gre za odprt prostor, ki zavrača rasizem, seksizem, homofobijo, nacionalizme in vse druge oblike diskriminacije.

Nogomet kot skupinski šport zahteva komunikacijo in sodelovanje med posamezniki. V nogometu ne obstaja individualni uspeh, ki bi ga lahko ločili od celotnega moštva, temveč je potrebno za to delo celotne ekipe. Ekipa je močna toliko, kot so sposobni in kreativni posamezni igralci ter kolikor so ti posamezniki zmožni kombinirati različne sposobnosti in sodelovati z ostalimi v kolektivu. Nogomet je tako tudi dobra priložnost za vajo in eksperimentiranje z individualno svobodo in družbeno odgovornostjo, saj se je včasih potrebno izpostaviti, spet drugič pa držati nazaj, da bi bila naša ekipa uspešna.

V današnji družbi smo priča vedno bolj pogostim, hitrejšim spremembam. Te spremembe so za marsikoga prevelik zalogaj, zato se ljudje zatekajo k sovraštvu kot odgovoru, ki ponuja navidezno varnost in konzervativen odgovor na novo realnost sveta. Sovraštvo in ksenofobija do različnih (novih) pojavov v družbi sta pogosto plod nepoznavanja, zato je v boju za odprto in strpno družbo pomembno, da v praksi pokažemo, kaj zares te neznanke pomenijo. Za to obstaja več različnih poti in možnosti. Ena od njih je zaradi skupinskega duha in logike igre ravno NOGOMET.

Nosilca projekta: Mladinski Center Zagorje, Organizirana skupnost anarhistov Zasavje (Osa Zasavje)
Spletna stran: http://www.mczos.si/2016/10/brcnimo-rasizem-5/ 
Kontakt: info@mczos.si, brcnimo.rasizem@gmail.com 


Reševanje radikalizma preko aktivnega evropskega državljanstva skozi šole (projekt trACES)

Cilj projekta (trACES) je priprava kurikula, namenjenega boju proti radikalizaciji mladih in dopolnitev orodja za kombinirano učenje in poučevanje (EU) državljanstva, ki temelji na metodologiji, razviti v okviru našega projekta ACES.

Projekt trACES obravnava vse večjo zaskrbljenost zaradi radikalizacije mladih. Z zagotavljanjem posebnih seminarjev in razvojem ustreznih izobraževalnih orodij za učitelje in trenerje želimo slednje opolnomočiti in informirati, kako se lotiti pojava radikalizacije. Uporaba novo zasnovanih »proti-radikalizacijskih« kurikulov za osnovne šole, srednje šole, poklicno in strokovno izobraževanje, mladinske centre in mladinske klube, bo ne le izboljšala znanje mladih o evropskih političnih procesih in okrepila evropske vrednote, ampak tudi usmerila mlade v smer demokracije in strpnosti. Poleg tega bo kurikul z obsodbo uporabe stereotipov in ksenofobičnega nasilja nad begunci in priseljenci prispeval pri reševanju težav, ki nastajajo zaradi vedno večjega števila beguncev v EU.

Projekt bo zastavljene cilje dosegel s seznanitvijo učencev s koncepti civilnega, političnega in socialnega državljanstva v okviru EU in odpravljanjem ovir, ki vodijo k radikalizaciji. TrACES z vključitvijo vseh zainteresiranih strani na področju mladine zagotavlja največjo možno kakovost in prenos rezultatov v dejanske politike.

Nosilec projekta: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za družbene vede
Spletna stran: http://www.civict.eu/trACES 
Kontakt: tomaz.dezelan@fdv.uni-lj.si 


Info center ŠKUC in Festival lezbičnega in gejevskega filma
Info center ŠKUC deluje od leta 1998. Je koordinator Ljubljanske mreže info točk za mlade - L'MIT, v okviru katere zbira, ureja, objavlja in breplačno posreduje raznolike informacije mladim in mladinskim organizacijam v Ljubljani z namenom spodbujanja njihove aktivne participacije ter družbene vključenosti.

Med osnovne informativne vsebine sodijo informacije o (ne)formalnem izobraževanju in usposabljanju, zaposlovanju, prostovoljnem delu, kulturnih, športnih in zabavnih dogodkih ter prireditvah v Ljubljani in njeni okolici, ekologiji, lokalnih ustanovah in službah za mlade ter evropske informacije.

Info center mladim nudi tudi svetovanje in s tem aktivno podporo pri njihovem samostojnem iskanju, izbiranju in uporabi ustreznih informacij. Za raznolika vprašanja smo na voljo vsak dan med 12. in 16. uro. Vse do 20. ure pa lahko mladi brezplačno dostopajo do interneta in različnih informativnih gradiv ter si pridobijo EjKartico.

Poleg informiranja in svetovanja pa v Info centru ŠKUC pripravljamo tudi izobraževalno-ustvarjalni program, ki je sestavljen iz raznolikih delavnic za mlade. Več informacij in podrobnejši program najdete na spletnih straneh www.lmit.org in http://www.skuc.org/index.php?show=napovednik

Festival lezbičnega in gejevskega filma je najstarejša tovrstna prireditev v Evropi, ki je v svoji dolgi zgodovini odigral pomembno vlogo na področju emancipacije tako imenovanih novih družbenih gibanj in na področju socialnega in estetskega ozaveščanja gejevske in lezbične ter širše populacije. Vsako leto poteka v začetku meseca decembra.

Nosilec: ŠKUC
Spletna stran: http://www.skuc.org/ 
Kontakt: info@skuc.org 


EVS projekt »Potopljene zgodbe« (Drowned stories)
»Potopljene zgodbe« je EVS projekt, ki ga vodil Mladinski center Trbovlje v partnerstvu z rusko organizacijo SFERA s poslanstvom, da ozavešča in spodbuja strpnost ter razumevanje do beguncev, ki prihajajo v Evropo. Projekt na pereč družben izziv odgovarjal skozi intenzivno mladinsko delo in z uporabo različnih ustvarjalnih pristopov, ki so mladim blizu (gledališče, fotografija, multimedija... ). V ospredju projekta je bila EVS prostovoljka, ki je skozi izvajanje aktivnosti projekta pridobila nova znanja, izkušnje in veščine, predvsem pa širila znanja in razumevanje o omenjeni problematiki. V projekt so bili vključeni mladi iz lokalnega okolja skupaj s katerimi je ustvarjala ulično gledališče, pripravljala knjigo, ustvarjala multimedijske vsebine, izvajala različne delavnice in javne aktivnosti. Vse z namenom in ciljem, da je v javnosti, med mladimi, mediji, lokalnimi odločevalci in sodelujočimi organizacijami utrjevala medkulturno razumevanje in strpnost.

Nosilec: Mladinski center Trbovlje
Spletna stran: http://www.mct.si/ 
Kontakt: mct@mct.si 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih