Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Vodnik po programu 2017

21.10.2016

Evropska komisija je včeraj objavila Razpis za zbiranje predlogov za Program Erasmus+ v letu 2017 ter novi Vodnik po programu za leto 2017, ki pa je tokrat objavljen tudi v spletni različici, ki omogoča lažje brskanje po dokumentu.

Prijavni roki za mladinski del programa Erasmus+ ostajajo enaki kot v preteklem letu, in sicer:

  • 2. februar 2017, 
  • 26. april 2017 ter 
  • 4. oktober 2017. 

Najpomembnejše novosti in spremembe, ki jih novi Vodnik prinaša:

1. Uvedba izraza evropska prostovoljska služba

Z letom 2017 bosta tako Evropska komisija kot tudi Nacionalna agencija namesto evropske prostovoljne službe pričeli uporabljati poimenovanje evropska prostovoljska služba, saj je to poimenovanje slovnično bolj pravilno. Hkrati pozivamo tudi upravičence, da temu sledijo.  

2. Strateški projekti EVS

»Strateški projekti EVS« oz. »projekti mobilnosti za mlade, ki se osredotočajo na aktivnosti evropske prostovoljske službe« bodo podpirali izkušene koordinatorske organizacije EVS pri pripravi projektov, ki imajo sistemski učinek na lokalni, regionalni, nacionalni in/ali evropski ravni. Tovrstne projekte bo za razliko od ostalih projektov mogoče prijaviti le enkrat letno, in sicer na 2. prijavni rok (26. april 2017), projekti pa se bodo lahko začeli med 1. 9. in 31. 12. 2017. Prijavitelj je lahko le izkušena organizacija z veljavno akreditacijo za koordinatorsko organizacijo EVS, ki mora izkazati dobro preteklo delovanje na področju izvajanja projektov EVS, pri čemer je morala biti vsaj enkrat v vlogi koordinatorske organizacije. Poleg tega je morala biti organizacija prijaviteljica v zadnjih treh letih pred prijavnim rokom vključena v dokončane projekte Mladi v akciji ali projekte Erasmus+: Mladi v akciji, v katerih je skupaj sodelovalo najmanj šest prostovoljcev EVS. Posebnost je, da lahko tovrstna organizacija projekt prijavi v program sama, brez tujih partnerjev, ki jih nato poišče naknadno. 

3. Evropske prednostne naloge v nacionalnem okviru v Strateških partnerstvih na področju mladine

Za pridobitev sredstev morajo strateška partnerstva obravnavati bodisi vsaj eno horizontalno prednostno nalogo bodisi vsaj eno posebno prednostno nalogo, ki je pomembna za področje izobraževanja, usposabljanja in mladine, na katerem je učinek največji. Med temi prednostnimi nalogami lahko v letu 2017 nacionalne agencije večjo veljavo pripišejo tistim, ki so še posebej pomembne v nacionalnem okviru, t.i. »evropske prednostne naloge v nacionalnem okviru«. Slovenska Nacionalna agencija bo le-te objavila na svojih spletnih straneh najkasneje do konca novembra. 

4. Višina prispevkov za potne stroške

Uvedeni so višji prispevki za potne stroške udeležencev, in sicer v vseh treh Ključnih ukrepih. 

Več informacij poiščite v Vodniku.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih