Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Moja: izkušnja: Youth workers as agents for change, Finska, 23. – 28. 9. 2016

08.11.2016

Po dolgi vožnji, približno 400 km od Helsinkov v notranjost slikovite Finske, smo prispeli v mladinski center v vasi Piispala. Udeleženci iz Slovenije, Finske, Madžarske in Francije smo se udeležili usposabljanja ‘Youth workers as agents for change’, namenjeno mladinskim delavcem, ki delamo z mladini na lokalnem nivoju. Glavna tema usposabljanja je bila vzpostavljanje dialoga.

V petih dneh smo skozi različne izkustvene delavnice, predstavitve in simulacije vsekakor veliko razmišljali kako doseči spremembe ter vzpostaviti dialog. Reševali smo zagonetne primere, kako fasilitator poskrbi za enakovreden dialog, ko so vpleteni ljudje iz različnih okolij. Celotno usposabljanje sta s svojimi osebnimi izkušnjami popestrila fasilitatorja treninga Farkhanda Chaudhry, skupnostna delavka v Glasgowu in Ivor Jenkins, mirovnik iz JAR.

Usposabljanje nas je opolnomočilo, nam dalo nova znanja in izkušnje na področju ustvarjanja dialoga. Upam, da je vsakega izmed udeležencev usposabljanje vsaj malo opolnomočilo in jim dalo motivacijo za male korake k večji družbeni spremembi.

Lea Kovič, Mladinski center Litija



Meseca septembra, od 23. do 28. 9. 2016, sem se udeležila usposabljanja na Finskem, ki se je odvijalo v mladinskem centru Piispala. Usposabljanje je bilo namenjeno mladinskim delavcem, ki na lokalnem nivoju delamo z mladimi in si želimo pridobiti nova znanja s področja vzpostavljanja dialoga med mladimi. Tekom usposabljanja smo udeleženci z Madžarske, Francije, Finske in Slovenije iskali odgovore na naslednja vprašanja: Kakšno je vloga mladinskega delavcev? Kakšne spremembe lahko dosežemo kot mladinski delavci v lokalni skupnosti? Kaj si mladi sploh želijo od staršev, učiteljev in mladinskih delavcev?

Na podlagi bolj poglobljenega raziskovanja različnih člankov in raziskav s strani profesorjev Fakultete za socialno delo v Ljubljani in konkretnega mladinskega dela v organizaciji Pekarna Magdalenske mreže, je odgovor na zadnje vprašanje, spoštovanje. Mladi si želijo spoštljivega in odgovornega sogovornika. Predvsem spoštljivega sogovornika v odnosu z otroki in mladoletnikov, ki so se znašli v težkih življenjskih stiskah in težavah. Doc. dr. Milko Poštrak navaja, da je življenjski svet mladostnika kompleksen simbolni svet, v katerem se mladostnik poskuša čim bolje znajti. Poskuša pre-živeti.

V te namene razvije različne oblike ravnanja, strategije življenja ali strategije (pre)živetja. Pod izrazom strategija (pre)živetja pojmuje vse tiste oblike, načine ali vzorce ravnanja, vedenja, delovanja, komuniciranja itd., ki jih je določena oseba razvila v dosedanjem življenju. Predvsem otroci brez spremstva in mladi priseljenci so izredno ranljiva skupina, ki potrebuje spoštljivega in odgovornega zaveznika. Velikokrat so njihove zgodbe, zgodbe polne diskriminacije, zlorab, nasilja, strahu in izgube. Zato je ena izmed ključnih nalog mladinskega delavca, da prevzame odgovornost in vzpostavi spoštljiv, varen odnos do mladih ter konkretno odgovori na potrebe ljudi, ki se dnevno soočajo z družbeno izključenostjo in pomanjkanjem enakih možnosti.

Nataša Usar, Pekarna Magdalenske mreže
Maribor


Globoko v osrčju Finske, nekje med tistimi tisočerimi jezeri in neskončnimi gozdovi, leži mladinski center Piispala, kjer sem se udeležil treninga Youth Workers as Agents of Change. Med 23. in 28. septembrom smo pridobili veliko uporabnih nasvetov o moderaciji vključujočih dialogov.

Skozi oči Ivorja Jenkinsa, dolgoletnega aktivista proti južno-afriškemu apartheidu, smo spoznali, kakšna sta (bila) rasizem in ksenofobija v praksi in kako se soočati s kontroverznimi tematikami. Skupaj s pomočjo izkušenih trenerk Farkhande in Riikke smo ugotavljali vlogo moderatorja in glavne značilnosti uspešnega dialoga ter kakšen vpliv imajo na nas sporočila, ki prihajajo iz strukturne in kulturne ravni.

Nismo pa samo sedeli v konferenčni sobi, trening sta namreč popestrili odlična skandinavska hrana in obvezna finska savna v kombinaciji z nočnim plavanjem v prijetno hladnem jezeru. Zanimiv trening na odlični lokaciji, le kaj je boljšega!

Enej Šuštar, No Excuse

Razmislek organizatorjev o projektu in vlogi mladinskih delavcev pri spodbujanju moči in udejstvovanja mladih, spodbujanju kritičnega dialoga, enakih priložnosti, spoštovanja in participacije, si lahko ogledate tukaj


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih