Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E+: MVA in ESE 2021-2027

18.03.2021

In gremo ... v nova programa EU Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota

Upam, da ste, kolikor je v dani situaciji to možno, dobro in da se uspešno soočate z vsemi izzivi. Leto za nami ni bilo lahko. Pandemija je povzročila številne nepredstavljive težave tudi pri upravljanju evropskih programov na področju mladine – Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Vendar, z odlično ekipo Nacionalne agencije in v sodelovanju z vsemi prijavitelji ter upravičenci in partnerji Movita, menim, da smo leto 2020 ter s tem prejšnje programsko leto (2014–2020) zaključili nadvse uspešno. Zato: hvala vsem za to!

Leto 2020

Leto 2020 je bilo v načrtih Movita leto, ko bomo predstavljali sadove naših preteklih prizadevanj in skupnih dosežkov. Odličnega dela vseh nas. Rezultate in učinke programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Tako mi, kot vem da tudi vi, saj ste mi to številni sporočali, ste se veselili že tradicionalnega decembrskega zaključnega srečanja Movita. Srečanja, ki smo ga z leti oblikovali v dogodek, ko pogledamo, kako uspešni smo bili, in trenutka, ki je namenjen našemu druženju, pogovorom, nasmehom ter veselju ob doseženem. A tradicionalnega zaključnega srečanje v decembru 2020 ni bilo moč izvesti, vendar ... Nacionalna agencija ga ni odpovedala, »le« prestavili smo ga. In naša zaveza je, da se, takoj ko bo mogoče, srečamo.

Namreč, v zadnjih 7 letih izvajanja programov EU na področju mladine smo dosegli veliko. Da, tudi presegli številne zastavljene cilje. Upam, da ste uspeli prebrati publikacijo Beležimo učinke, ki smo jo v ta namen pripravili in v decembru posredovali vsem upravičencem programov v obdobju 2014–2020. Na doseženo smo upravičeno (sedaj tudi dokazano z raziskavami) lahko izredno ponosni. Že hiter pogled na predkratkim objavljene infografike s statistiko obeh programov za celotno obdobje na naši spletni strani (E+: MVA in ESE) pove veliko. In sedaj?

Na odličnih rezultatih preteklih programov gremo v novo obdobje

V začetku leta 2021 smo vas v eni izmed naših prvih novic seznanili glede stanja sprejema programov EU Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota za obdobje 2021–2027. In sicer, da so 11. decembra 2020 države članice EU in Evropski parlament dosegli politični dogovor glede izvajanja evropskih programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna entota v obdobju 2021–2027 ter da se na podlagi tega načrtuje, da bo v mesecu maju 2021 sprejeta uredba za Erasmus+, uredba za Evropsko solidarnostno enoto v obdobju 2021–2027 pa naj bi bila sprejeta predvidoma v mesecu juniju 2021. Sprejem uredb je ključen, da programa stopita v veljavo in se lahko začneta uradno izvajati.

Razumem, da vsi že nestrpno pričakujete podrobne informacije glede programov, predvsem prvega prijavnega roka v letu 2021, a žal, dokler Evropska komisija ne objavi vodnikov po programih za leto 2021, Nacionalne agencije podrobnosti še ne moremo komunicirati. Kljub temu z vami delimo spodnja dejstva in predvsem napovedujemo, kaj sledi v naslednjih tednih.

Dejstvo, ki je znano, je, da je v celotnem programu Erasmus+ za sedemletno obdobje na voljo 26,2 milijarde evrov, kar je 1,8-kratnik proračuna preteklega programa. Za program Evropska solidarnostna enota pa se za obdobje 2021–2027 ne načrtuje bistvenega povečanja sredstev, tako bo na voljo nekaj več kot 1 milijarda evrov.

Za Slovenijo trenutni izračuni za leto 2021 pomenijo, da bomo za sprejem projektov in podporne aktivnosti v programu Erasmus+: Mladi v akciji imeli na voljo skoraj 4,4 milijona evrov sredstev, kar pomeni veliko povečanje sredstev v primerjavi z letom 2020. Žal pa bo za Evropsko solidarnostno enoto v primerjavi z letom 2020 v letu 2021 na voljo kar precej manj sredstev, in sicer približno 1,5 milijona evrov.

Projekti, prijavljeni tako v Erasmus+ kot Evropsko solidarnostno enoto, bodo morali zasledovati štiri ključne horizontalne prednostne usmeritve: vključevanje in raznolikost, digitalna transformacija, okolje in bolj proti podnebnim spremembam ter participacija v demokratičnem življenju. Podrobneje bodo te prednostne usmeritve predstavljene v vodnikih po programih.

Hkrati je Nacionalna agencija v  procesu intenzivnega načrtovanja strategij za obdobje 2021–2027. V prihajajočem obdobju si bomo namreč prizadevali za krepitev kakovostnega mladinskega dela s krepitvijo in spodbujanjem socialnega vključevanja in enakosti, participacije in aktivnega evropskega državljanstva ter neformalnega izobraževanja in učenja.

Glede strukture programov prihaja v obdobju 2021–2027 tudi nekaj novosti.

V programu Erasmus+: Mladi v akciji v Ključnem ukrepu 1 se bo s sprejemom projektov mladinskih izmenjav in mobilnosti mladinskih delavcev še vedno podpirala učna mobilnost mladih in mladinskih delavcev. Novost v Ključnem ukrepu 1 pa so projekti participacije, pripravljeni in izvedeni s strani skupin mladih, ki bodo lahko tudi zgolj lokalni in/ali nacionalni. Za izkušene organizacije se v Ključnem ukrepu 1 uvaja tudi možnost akreditacije, katere namen je poenostaviti možnost prijave večjega števila mobilnosti v enem letu. Še ena večja novost je v Ključnem ukrepu 1, in sicer DiscoverEU, ki jo bomo v novem programu prav tako delno upravljale Nacionalne agencije.

V Ključnem ukrepu 2 se dosedanji projekti strateških partnerstev preoblikujejo v dva tipa t.i. projektov sodelovanja z jasno zastavljenimi cilji vpliva na širši mladinski sektor.

Ključnega ukrepa 3 v programu Erasmus+, kot smo ga poznali do sedaj, ni več.

V Evropski solidarnostni enoti večjih sprememb ni, le da v novem programu ni več možnosti prijavljanja projektov zaposlitev in pripravništev, hkrati izginjajo tudi t.i. partnerstva za prostovoljstvo. Ostajajo pa projekti prostovoljstva in solidarnostni projekti.

Napoved spletnih informativnih dni

Podrobnosti glede posameznih akcij bo Nacionalna agencija predstavila na informativnih dnevih, ki sledijo takoj po objavi vodnikov po programih za leto 2021. Pričakujemo, da bosta vodnika objavljena konec marca oziroma v začetku aprila 2021. Konkretne datume spletnih informativnih dni, načtovanih v mesecu aprilu 2021, bomo objavili v kratkem z namenom priprave na prvi prijavni rok v letu 2021. Ta je zaenkrat načrtovan v mesecu maju 2021.

Do izvedbe informativnih dni Nacionalna agencija tudi ne more in ne bo izvajala svetovanj o novih programih, hkrati pa bodo svetovanja v prihodnje (tudi zaradi še trajajoče pandemije), bistveno spremenjena, o čemer vas bomo prav tako kmalu obvestili.

S prehodom v novo obdobje na Nacionalni agenciji spreminjamo tudi način našega organiziranja, tako boste že na prvem prijavnem roku spoznali številne nove skrbnike posameznih akcij. Vsaka sprememba zahteva svoj čas, tudi pristop k drugačnemu organiziranju, zato verjamem, da bomo naredili kakšno napako, se nam bo zgodil kakšen spodrsljaj. Prosim za razumevanje.

Leto 2021 je torej v številnih pogledih t.i. prehodno/tranzicijsko leto iz starih programov EU v nove programe EU Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota za obdobje 2021–2027. Zaradi poznega sprejema uredb prihaja do številnih zamud pri pripravi in izvajanju programov. Na tem mestu bi zato rad izpostavil, da lahko pričakujemo pri izvedbi prvega prijavnega roka določene izzive, povezane tudi z orodji IT, ki se za nova programa spreminjajo. Hkrati, na številna vprašanja, za katera vem, da jih bo s strani potencialnih prijaviteljev v programa veliko, tudi na Nacionalni agenciji ne bomo mogli odgovoriti takoj, zagotavljam pa vam, da se bomo v ekipi Nacionalne agencije potrudili po najboljših močeh. Vnaprej vas zato prosim v tem izredno zahtevnem obdobju za razumevanje in potrpežljivost.

Srečno!

Uroš Skrinar,
direktor Movita






« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih