Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Evropska solidarnostna enota je tu!

29.06.2018

Evropski parlament in Svet sta dosegla politični dogovor o predlogu Evropske komisije za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote (ESE) do leta 2020.

Solidarnost je ena od temeljnih vrednot Evropske unije, ki povezuje evropske državljane. Program Evropske solidarnostne enote (ESE) predstavlja ključni del prizadevanj Evropske unije, da opolnomoči mlade in jim omogoči, da postanejo aktivni in odgovorni državljani, ki prispevajo k izgradnji kohezivne Evrope prihodnosti.

Od uvedbe Evropske solidarnostne enote (ESE) decembra 2016 se je za sodelovanje registriralo preko 60 000 mladih, na tisoče pa jih je s prostovoljstvom, usposabljanjem ali zaposlitvijo že pomagalo ljudem in skupnostim v stiski, preko obstoječih programov, pretežno Erasmus+, v t.i. prvi fazi izvajanja Evropske solidarnostne enote (ESE). Po uskladitvi dogovora za samostojen pravni okvir in proračun programa Evropske solidarnostne enote (ESE) do leta 2020, sledi glasovanje v Evropskem parlamentu in uradni sprejem besedila programa v Svetu, kar se bo predvidoma zgodilo v oktobru 2018. V naslednjih mesecih bo tako Evropska komisija preko Nacionalnih agencij programa Evropske solidarnostne enote, začela postopke sprejema projektov v program Evropske solidarnostne enote (ESE). V Sloveniji bo naloge Nacionalne agencije novega programa opravljal Movit.

Na Movitu bomo v naslednjih mesecih pripravili podrobne informacije glede izvajanja programa Evropske solidarnostne enote (ESE) v Sloveniji, jih objavili na spletni strani www.movit.si/ese ter začeli z izvajanjem podpornih aktivnosti za potencialne prijavitelje v program. Prvi prijavni rok v okviru samostojnega programa bo že v letošnjem letu.

Povzeto po sporočilu za javnost Evropsko komisije.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih