Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Kako se lotiti z dokazi podprtega oblikovanja in načrtovanja projektov in politik?

20.05.2020

Pretekli teden, natančneje, 14. maja, smo premierni izvedli Youth Wiki webinar z naslovom Z dokazi podprto oblikovanje javnih politik, ukrepov in projektov. Na spletnem dogodku smo gostili Mojco Mayr, zunanjo strokovno sodelavko Nacionalne agencije Movit, s katero smo se pogovarjali o tem, zakaj je z dokazi podprto oblikovanje potrebno oz. kakšen je njegov namen in kako se tega lotiti tudi na ravni organizacije, lokalne skupnosti, ipd. Posnetek webinarja si lahko ogledate tukaj.

Sam koncept ni nov. Največkrat je omenjen v povezavi z oblikovanjem javnih politik, pogosto pa zanj uporabljamo kar angleški izraz »evidence based policy making«. Vsi, ki delamo z mladimi in za mlade, smo z njim zelo dobro seznanjeni, saj je z dokazi podprto oblikovanje politik in ukrepov eno od ključnih načel evropske (in tudi nacionalnih) mladinske politik, kar je jasno zapisano v Strategiji EU za mlade 2019 – 2027.

Kot smo ugotovili na webinarju, pa to načelo ni uporabno zgolj pri oblikovanju politik, ampak ga je smiselno ali celo nujno uporabljati tudi pri pripravi projektov, vrednotenju doseženih rezultatov, oblikovanju posameznih ukrepov (npr. dostop do stanovanj za mlade), ipd. Ključno element vsakega načrtovanja ali presojanja rezultatov so namreč podatki in informacije, na podlagi katerih oblikujemo naše sklepe, zaključke ali nove predloge.

Mojca nam je na webinarju predstavila tudi dve orodji programa Erasmus+, ki sta zelo uporabni pri z dokazi podprtem načrtovanju in delovanju.

To sta:
Raziskave učinkov programa Erasmus+: Mladi v akciji 2014-2020 (RAY raziskave) in
• spletna enciklopedija nacionalnih mladinskih politik Youth Wiki.

Pogovarjali smo se tudi, kako se z dokazi podprtega oblikovanja lotimo sami in katere metodologije za zbiranje podatkov (dokazov) so nam na voljo. Če smo vzbudili vaše zanimanje, si lahko posnetek webinarja ogledate na našem YouTube kanalu ali Facebook stranihttps://www.facebook.com/105224599578716/videos/547766179257192/.

Ker je webinar trajal le 45 minut, se v temo nismo poglabljali. Temu bo namenjen poseben dogodek, ki ga bo bomo izvedli septembra letos. Več informacij in vabilo na dogodek pričakujte v kratkem.

Ob zaključku spletnega dogodka smo udeležence povprašali ali se bodo v prihodnje več posluževali tega pristopa in velika večina jih je temu pritrdila. To je bil tudi glavni namen Youth Wiki webinarja. Usmeriti pozornost na elemente in pristope, ki nam omogočajo boljše načrtovanje in izvajanje aktivnosti ter seveda doseganje kakovostnih rezultatov.

Z Youth Wiki webinarji bomo nadaljevali v mesecu juniju. Zagotovo jih ne boste zgrešili, če se vpišete na listo prejemnikov Youth Wiki novic. To lahko storite tukaj (na dnu strani).


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih