Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Katere novosti prinaša program Erasmus+ v letu 2022?

17.12.2021

Evropska komisija je 24. novembra objavila nov Vodnik po programu Erasmus+ za leto 2022, ki se sicer bistveno ne razlikuje od svojega predhodnika, s katerim je bilo otvorjeno novo programsko obdobje 2021–2027, lahko pa v njemu opazimo že kar nekaj sprememb, ki vam jih predstavljamo v spodnjih vrsticah.

Leto 2022 bo v prvi vrsti potekalo v znamenju mladih z razglasitvijo in uradnim sprejetjem Evropskega leta mladih, kar se odraža v povišanju sredstev v okviru programa Erasmus+ in njegovi okrepljeni vlogi pri podpiranju mladih in spodbujanju njihove udeležbe v demokratičnem življenju. Tako je v novem Vodniku dodatno razširjena in izpostavljena prednostna naloga, ki se navezuje na udeležbo v demokratičnem življenju, skupne vrednote in državljansko udejstvovanje, kateri je bila dodana podrobnejša predstavitev strategije za udeležbo mladih (Youth Participation Strategy). Namen strategije je namreč nudenje podpore pri uporabi programa za spodbujanje aktivnega državljanstva med mladimi, njen cilj pa je izboljšanje kakovosti udeležbe mladih v programu.

Ena opaznejših sprememb v novem Vodniku je poimenovanje kategorij upravičenih držav, ki lahko sodelujejo v programu, in sicer so se države programa preimenovale v države članice EU in tretje države, pridružene programu, partnerske države pa so sedaj tretje države, ki niso pridružene programu. Podrobnejši seznam z razdelitvijo držav v posamezne kategorije si lahko ogledate v Vodniku po programu.

Ključni ukrep 1 – Učna mobilnost posameznikov

Skupna točka vseh treh ukrepov v okviru Ključnega ukrepa 1 so spremembe v merilih za upravičenost in pravilih za dodelitev sredstev, pri katerih lahko opazimo jasnejšo opredelitev dragega potovanja v okviru izrednih stroškov (to je kadar potni stroški na podlagi stroškov na enoto ne pokrijejo 70 % potnih stroškov udeležencev) in razdelitev pasu razdalje 0–99 km na dva pasova (0–9 km in 10–99) km, pri čemer pas razdalje 0–9 ne predvideva prispevkov za pot.

Kar zadeva merila za upravičenost in pravila za dodelitev sredstev znotraj posameznega ukrepa, je v okviru ukrepa mladinskih izmenjav opredeljeno, da mora skupina udeležencev imeti vsaj 4 udeležence, ki niso mladinski vodje, spremljevalci ali fasilitatorji (Vodnik uporablja izraz »olajševalci«), v glavni aktivnosti lahko sedaj namesto enega sodelujeta največ dva fasilitatorja/olajševalca, podporo za pripravljalne obiske pa lahko namesto 1 udeleženca na pošiljajočo organizacijo prejmeta 2 udeleženca, če je drugi udeleženec mlada oseba. Prav tako lahko podporo za pripravljalne obiske prejmeta 2 udeleženca tudi v okviru mobilnosti mladinskih delavcev, predvideno pa je financiranje za največ enega fasilitatorja/olajševalca na pripravljalni obisk. V opisu ukrepa aktivnosti udejstvovanja mladih pa lahko opazimo jasnejšo opredelitev proračunske kategorije »Vodenje projekta« in jasnejšo obrazložitev proračunske kategorije »Podpora za dogodke za udejstvovanje mladih«.

Iz vsebinskega vidika sta pri vseh ukrepih še dodatno poudarjena vključevanje in raznolikost v vseh projektnih fazah, še posebej kar zadeva udeležence z manj priložnostmi in ozaveščen pristop k njihovemu vključevanju.  

Ključni ukrep 2 – Sodelovanje med organizacijami in institucijami
Najbolj opazna sprememba v Ključnem ukrepu 2 je način financiranja pri sodelovalnih partnerstvih. Na voljo bodo namreč trije pavšalni zneski, med katerimi boste lahko prijavitelji izbirali: 120.000 EUR, 250.000 EUR in 400.000 EUR. Skladno s tem je bil novemu Vodniku dodan razširjen opis priprave in izvedbe projekta, prav tako pa pri merilih za dodelitev več točk kot doslej prejmeta razdelka »zasnova in izvedba projekta« ter »učinek«.

Še vedno bo možno pri obeh oblikah partnerstev (sodelovalna partnerstva in manjša partnerstva) v projekt vključiti transnacionalne aktivnosti učenja, poučevanja in usposabljanja za posameznike in skupine posameznikov, če bodo ti prispevali dodano vrednost pri doseganju ciljev projekta.

Ne spreglejte pa tudi manj opaznih sprememb. Pri sodelovalnih partnerstvih je sodelovanje partnerjev iz tretjih držav, ki niso pridružene programu, mogoče le izjemoma in ob pogoju, da sodelovanje takšnega partnerja prispeva bistveno dodano vrednot celotnemu projektu, ter da je izpolnjen minimalni kriterij sodelovanja treh organizacij iz treh različnih držav članic EU ali tretjih držav, pridruženih programu. Izjema je Belorusija, ki do sodelovanja v tem ukrepu ni upravičena.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih