Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Konferenca »YOUTH WORK IMPACTS EUROPE«

02.10.2018

Od 25. do 27. septembra 2018 smo v Ljubljani gostili konferenco »Youth work impacts Europe«, ki je potekala v okviru mednarodnega projekta nacionalnih agencij programa Erasmus+ za področje mladine "Becoming part of Europe - kako lahko mladinsko delo podpre begunce, migrante in prosilce za azil". Na konferenci se je zbralo osemdeset predstavnikov (mladinskih) organizacij, ki vsakodnevno delajo s skupino mladih beguncev in migrantov, raziskovalcev, evropskih institucij, ki se ukvarjajo z vprašanjem vključevanja migrantov (Sveta Evrope, Partnerstva Sveta Evropske in Evropske komisije na področju mladine in nacionalnih agencij za področje mladine.

Osrednji namen konference je bil združiti rezultate tematskih delovnih skupin v skupna priporočila za oblikovanje politik za podporo mladinskemu delu z mladimi migranti, begunci in prosilci za azil, poleg tega pa je konferenca ponudila prostor za izmenjavo dobrih praks in predstavitev orodij, ki so jih izpostavili vodje posameznih tematskih delovnih skupin:
spletna stran za izobraževanje o pravicah na področju spola (Švedska),
neformalna skupina mladih migrantov, ki delajo na področju integracije (Malta),
sistem za usposabljanje prostovoljcev, ki delajo na različnih področjih in se med seboj povezujejo in usklajujejo (Nemčija).

Konferenca je združila različne mednarodne akterje, ki se ukvarjajo s temo beguncev in migrantov, kar je omogočilo začetek iskanja sinergij, skupnih točk in dopolnjevanja dela različnih institucij ter projektov, tudi v okviru programa Erasmus+, področje mladine. V okroglih mizah so bile predstavljene naslednje organizacije in teme:
- Svet Evrope – delo Sveta Evrope na področju mladih beguncev;
- Partnerstvo Sveta Evrope in Evropske komisije na področju mladine – predstavtev publikacije Step by step na temo dela z mladimi begunci;
- Expert group of the European commission on youth work for young migrants and refugees – predstavitev rezultatov in osrednjih tem delovne skupine;
- Projekt Aware and Active - predstavitev kampanje #youngtogether, katere namen je ozaveščati o vključujoči družbi in aktivnostih, ki jih v ta namen izvajajo mladi;
- Salto Inclusion – predstavitev potreb in priložnosti za usposabljanje mladinskih delavcev, ki delajo z mladimi begunci;
- Projekt Youth for Human rights – razprava o tem, ali potrebujemo več in boljše izobraževanja o človekovih pravicah v kontekstu mladinskih politik;
- Projekt Europe goes local - predstavitev vloge mladinskega dela na lokalni ravni pri vključevanju mladih beguncev.

V osrednjem delu konference so potekale razprave o štirih tematskih sklopih in predstavitev zaključkov ter priporočil, ki so nastala v fazah projekta pred konferenco. Priporočila za oblikovanje politik, ki so nastala kot rezultat konference, bodo objavljena do 30. oktobra 2018!

Konferenca se je zaključila z nagovorom dr. Anice Mikuš Kos, ki je predstavila nekaj svojih bogatih izkušenj z otroci in mladimi iz vojnih območij, svojo lastno izkušnjo vojne in nagovorila udeležence konference z mislijo, da je pri delu z mladimi begunci in migranti najpomembnejše ohraniti človečnost, prijaznost in pozornost drug do drugega.

Konferenco je poleg odličnih fasilitatorjev, poročevalke in ekipe nacionalnih agencij spremljala tudi grafična fasilitatorka, ki je glavne poudarke zabeležila v vizualni časovnici konference.

Udeleženci so imeli priložnost tudi ogledati si Ljubljano skozi tri alternativne ture (Nevid(e)na Ljubljana, Alterntivna Ljubljana in Zgodovina migracij v Ljubljani), sredin večer pa zaključili z večerjo v Rogu, ki jo bo postregla Skuhna - globalna kuhinja po slovensko.

Več o projektu si lahko preberete na: http://bpe-project.eu/home/ in http://www.movit.si/erasmus-mladi-v-akciji/razvojni-projekti/becoming-part-of-europe/. 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih