Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Marko Kojadinović: Prostovoljstvo je način življenja

21.01.2019
Marko Kojadinović - prostovoljec (program Erasmus+: Mladi v akciji)

Vsak od nas je velik navdušenec nečesa: od usposabljanja do potovanja, od brskanja po internetu do reševanja sveta. Življenje v Evropski uniji omogoča neskončno priložnosti, ki so vam všeč – kamorkoli vas bodo že vodile. Zakonodaja in pobude EU vam lahko pomagajo izkoristiti potencial in vam dati iskrico navdiha s tem, ko vam omogočijo orodja, da se lahko prepustite stvarem, ki vas navdušujejo. Na portala #EUandME (EU in jaz) so predstavljena programi, priložnosti in različne podpore, ki jih omogoča Evropa Unija. 

Veliko več kot pravni dokumenti in seznami pobud povedo zgodbe ljudi, ki jim je EU omogočili, da so našli in uresničili svoje poslanstvo. Ena izmed takšnih je tudi zgodba Marka Kojadinovića, ki sta mu program Erasmus+ in Evropska prostovoljska služba (področje prostovoljstva je bilo v letu 2018 prestavljeno v program Evropska solidarnostna enota) spremenila življenje. 

Marko Kojadinović se opiše kot velik ljubitelj narave, pustolovec in raziskovalec novih krajev. Danes živi v Estoniji, kjer se najraje odpravi na pohod, ki ga popestri s kampiranjem v gozdu, kopanjem v bistrih rekah in globokih jezerih ter s pristno hrano, pripravljeno na odprtem ognju. Prostovoljstvo je način njegovega življenja. Prek njega želi postati mentor in vzornik številnim mladim.

Kaj te je navdihnilo, da si se vključil v program Evropske prostovoljske službe (EVS)?

Prostovoljstvo me navdihuje že več kot 10 let. Na Finskem sem se udeležil usposabljanja za mladinske prostovoljne delavce in tam spoznal dekle, ki mi je povedalo za program EVS. Odločil sem se, da program opravim v Mladinskem centru Keila v Estoniji. Delo je bilo zanimivo in raznoliko, kar pa ne pomeni, da se nisem srečeval z izzivi. 

Na uvodnem treningu sem spoznal veliko prostovoljcev iz drugih držav EU in jih povabil v mladinski center v Keili. Da smo se med seboj bolje spoznali, sem organiziral športne turnirje, delavnice ekološkega ozaveščanja in mednarodne kulturne večere, kjer je vsak predstavil svojo države in pripravil najbolj značilno jed. Pridružil sem se še dramskemu krožku, v okviru katerega smo posneli film, ter obiskali druge mladinske centre v Estoniji, kjer sem predstavil Slovenijo in vse njene lepote. Kljub aktivnostim sem imel dovolj časa zase, da sem ugotovil, kaj me življenju zares veseli – namreč delo z mladimi. 

Zakaj te delo z mladimi tako veseli?

To je moje poslanstvo na tem planetu. Program EVS je v meni spodbudil veliko samoiniciativnosti, hkrati pa sem začel spoznavati samega sebe. Mladi so velikokrat nepredvidljivi, uporniški in radovedni, zato je delo z njimi izziv. Njihov odnos do družbe in okolja je odvisen od vzgoje in družinskih razmer. Kjer sem delal, so mladi imeli veliko osebnih težav, a nikogar, ki bi jim pri tem pomagal. Z njimi sem se poistovetil. Menim, da je pravih vzornikov, predvsem moških, premalo. To želim spremeniti, mlade pa naučiti, da v življenju ni vedno vse postlano z rožicami ter da se name kot na vzornika in mentorja lahko zanesejo. Največ mi pomeni to, da je moje delo poplačano z iskrenim nasmehom in hvaležnostjo. 

V čem se življenje v tujini razlikuje od življenja v Sloveniji?

Preden sem se preselil v Estonijo, sem delal pet mesecev v Turčiji, kjer sem doživel kulturni šok. Če med seboj primerjam ti dve državi, lahko rečem, da sta popolni nasprotji – iz vročekrvne in tople Turčije sem potoval v zadržano in hladno Estonijo. Slovenija je nekje vmes. Spoznavanje različnih kultur je zame pravo doživetje. Čeprav je Estonija po površini večja od Slovenije, je število prebivalcev enako. Podobni smo si v tem, da imamo zahteven jezik, ki se ga težko naučiš. Eden od izzivov, na katerega sem naletel v Estoniji, je bila vzpostavitev stika z domačini. Zelo so zadržani. Mogoče je to povezano z vremenom, saj sta megla in oblačnost pogost pojav. Pozimi so dnevi zelo kratki, svetlo je le do šest ur. Sčasoma sem sprejel zadržanost Estoncev in sklenil nekaj dobrih prijateljstev. 

Kakšen je tvoj nasvet mladim, ki si želijo življenja izven Slovenije?

Upaj si in poizkusi! Vsaka izkušnja s seboj prinese kaj dobrega in kaj slabega. Strah pride in gre, ko ga premagaš. Meje držav te nikdar ne smejo ustaviti pri doseganju lastnih ciljev. Menim, da s spoznavanjem novih kultur in drugačnega načina življenja lahko najbolje spoznaš sebe ter ugotoviš, kaj je tvoje poslanstvo. 

Intervju z Markom je objavljen na spletnem portalu #EUandME, kjer so predstavljene tudi druge Slovenke in Slovenci, ki so s pomočjo Evropske unije uresničili svoje poslanstvo. 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih