Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Moja izkušnja: ProjectLab for Inclusion RURAL+

09.10.2018

Udeležila sem se seminarja na temo ProjectLab for Inclusion RURAL+, saj je bil moj glavni namen pridobiti novo znanje in kompetence o programu Erasmus+ ter na kakšen način lahko aktivnosti, ki se izvajajo v okviru tega programa pripomorejo k vključevanju mladih v projekte, spodbujajo participacijo mladih ter aktivno državljanstvo, k čemur kot mladinska organizacija tudi stremimo.

Predvsem pa ker so naša ciljna skupina v veliki meri otroci, ki prihajajo iz manjših, ruralnih okoljih si želimo enakopravno možnost sodelovanja in vključenost na tovrstnih projektih vseh mladih. S tem projektom sem pridobila ogromno novega znanja, novih kompetenc ter veščin, ki mi bodo pomagale pri pisanju in ustvarjanju projektov, saj smo skozi delavnice imeli možnost sami pisati in ustvarjati projekte skupaj s člani drugih mednarodnih organizacij, ki se srečujejo s podobnimi težavami.

Pisanje projektov je potekalo skozi različne metode, ki so nam bile v pomoč, da smo lahko bili čimbolj kreativni, uspešni, motivirani. Nova pridobljena znanja bodo pripomogla k širjenju in prepoznavnosti organizacije, predvsem na lokalnem nivoju, saj skozi tovrstne mednarodne projekte nudimo možnost tistim mladim, ki prihajajo tako iz bolj odrezanih krajev, kot tudi socialno ogroženim.

V priprave projektov, kot so mladinske izmenjave, bomo vključili mlade udeležence k sodelovanju in soustvarjanju projektov, saj si želimo, da mladi imeli možnost se neformalno izobraževati, predvsem na tistih področjih, temah, vsebinah katere so za njih primerne kot tudi zanimive. S svojim pridobljenim znanjem, bom pripomogla k ustvarjanju teh projektov, da bodo čimbolj učinkoviti in uspešni. S tem bomo tudi stremeli k čim širšemu informiranju in osveščanju okoliša, kjer delujejo naše mladinske organizacije.

Udeležbo na takšnih seminarjih in usposabljanjih zelo priporočam vsem, predvsem tistim, katere zanima ustvarjanje projektov, mednarodna sodelovanja, pa tudi drugim, ki delujejo v mladinskih organizacijah. Skozi aktivnosti pridobiš ogromno kompetenc in informacij, ki ti pripomorejo k rasti in razvoju organizacije, kar je ključno za kvalitetno delovanje in doseganje ciljev mladinskih organizacij.

Ana Marija Lukenda – Sokolska mladina


V začetku septembra 2018 sem se v Bukarešti udeležila usposabljanja ProjectLab for Inclusion RURAL+, ki je bil namenjen spodbujanju sodelovanja v Erasmus + in krepitvi kompetenc organizacij za mednarodno mladinsko delo.


Usposabljanja se je udeležilo 32 mladinskih delavcev iz Romunije, Estonije, Portugalske, Slovenije, Črne gore in Kosova. Odlična priložnost torej za sklepanje novih partnerstev in iskanje skupnih projektov. Po začetnem spoznavanju priložnosti, ki jih ponuja Erasmus + in predstavitvah organizacij iz katerih so prihajali udeleženci smo se razdelili v manjše projektne skupine in se lotili priprave projektov.

Fasilitatorji Sara, Henk in Victor so poskrbeli, da smo se razvoja projektnih idej lotili na začetku (pri potrebah mladih s katerimi delamo, naših organizacij in naših lokalnih okolij) in ne na koncu (pri oblikovanju programa aktivnosti za izmenjavo oz. izbiri metod), kot se rado zgodi neizkušenim prijaviteljem projektov. V treh dneh smo tako od spoznavanja prišli do tega, da smo v projektnih timih že napisali večji del prijave projekta.

Udeležbo na Project Labu bi priporočila vsem, ki so že odločeni, da bodo prijavljali projekt v okviru Erasmus +, pa ne vedo kako bi se zadeve lotili oz. vsem tistim, ki si želijo najti zanesljive in motivirane partnerske organizacije.

Martina Mrakovčič – EPI Center piran


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih