Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Moja izkušnja: usposabljanje na temo evropskih ciljev mladih, 15.-22. september 2019, Mollina, Španija

24.10.2019

Objavljamo izkušnjo Janeza Gabrovška, ki se je udeležil enotedenskega usposabljanja v Mollini v Španiji, na temo evropskih ciljev mladih.

Med 15. in 22. septembrom sem se udeležil in zastopal svojo organizacijo na izvrstnem projektu na temo evropskih ciljev mladih, ki je potekal v okviru dogodka Univerze za razvoj in mladino (UYD). UYD je letos že 20. leto zapored v španskem mestecu Mollina združil kar 200 mladih iz 50 držav sveta. Skozi intenzivni teden smo skupaj kovali predloge v zvezi s procesi participacije mladih, kot je strukturni dialog in postavili v ospredje mladinsko agendo, kjer smo iskali načine za napredek pri implementaciji te tako na svoji lokalni, kakor evropski in mednarodni ravni.

Motivacija, čut za sočloveka in neverjetna predanost mladinskih trenerjev ter aktivistov so poskrbeli za zares pozitivno atmosfero, ki so jo dodatno popestrile glasbene točke in zabavni večeri skupine Ubanda, ki so skupaj uspeli krepiti vez med udeleženci iz mnogih različnih okolij ter posledično spodbujali prijateljstvo in mir med narodi. Tudi udeleženci smo imeli priložnost predstaviti svojo kulturo skozi hrano, glasbo in ples, kjer sem tudi sam skupino tujcev naučil nekaj slovenskih folklornih gibov.

Osrednje sporočilo UYD je bilo, da nas vse, ne glede na razlike v etničnostih in ideologijah združuje, da smo ljudje in kot taki enakopravni v uživanju človekovih pravic. Velik poudarek je bil namenjen tudi utrjevanju človekovih pravic in pravne države v okolici Evropske unije, obenem pa tudi nuji po zavedanju, da človekove pravice prinašajo tudi odgovornosti, saj pravic brez dolžnosti pač ni; pomenijo tako dostojanstvo do sebe, kot dolžnost spoštovanja drugih.

Za konec bi se rad zahvalil za možnost udeležbe in organizacijo, vsem pa za odlično energijo ob izvedbi 20. obletnice UYD, še posebej vsem organizatorjem moje skupine #YouthGoals in sodelujočim, s katerimi smo delili mnoge izkušnje, podrobno spoznali vsakega od 11 mladinskih ciljev ter skovali načrte za njihovo vključitev v naše nadaljnje delo.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih