Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Pomembne informacije za prijavo projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019

03.01.2019
Pomembne informacije za prijavo projektov v program Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019

Evropska komisija je 24. oktobra objavila razpis za zbiranje predlogov za program Erasmus+ in Vodnik za prijavitelje v program Erasmus+ za leto 2019. Za vas smo pripravili pregled pomembnih informacij in sprememb glede na leto 2018.

V letu 2019 bo v program Erasmus+: Mladi v akciji projekte možno prijaviti v tri ukrepe:

1. Splošne spremembe v Vodniku za prijavitelje v program Erasmus+ za leto 2019

Prijavni roki v program Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019

Termini prijavnih rokov v letu 2019 se razlikujejo od terminov v letu 2018, in sicer:

  • 1. prijavni rok: 5. februar 2019 do 12. ure
  • 2. prijavni rok: 30. april 2019 do 12. ure
  • 3. prijavni rok: 1. oktober 2019 do 12. ure

Preimenovanje aktivnosti v Ključnem ukrepu 3: Podpora za reformo politik

Aktivnost Strukturirani dialog: srečanja mladih in odločevalcev na področju mladine je bila preimenovana v Dialog mladih. Izraz strukturirani dialog tako ni več v aktualen, ko govorimo o spodbujanju aktivne participacije mladih v demokratičnem življenju v povezavi s predlagano strategijo EU za mlade za obdobje 2019-2027.

Srbija je postala polnopravna programska država programa Erasmus+

Srbija je s 1. januarjem 2019 umeščena med programske države programa Erasmus+. Naloge nacionalne agencije programa v Srbiji izvaja Fundacija Tempus. To pomeni, da bodo srbske ustanove in organizacije v letu 2019 v programu Erasmus+ sodelovale s statusom organizacij iz programskih držav.

Področje prostovoljstva ni več del programa Erasmus+

Področje prostovoljstva je bilo iz programa Erasmus+ v program Evropska solidarnostna enota prestavljeno v drugi polovici leta 2018. V tem smislu ne gre za novo spremembo, zgolj za nadaljevanje izvajanja dveh programov EU na področju mladine. Še vedno pa velja, da se projekti na področju prostovoljstva, ki so bili sprejeti v program Erasmus+, izvedejo v skladu z veljavnimi sporazumi, ki jih imajo upravičenci sklenjene z nacionalno agencijo.

Strategija EU za mlade 2019-2027

Svet EU je konec novembra sprejel Resolucijo o strategiji EU za mlade 2019-2027, ki v primerjavi s strategijo za obdobje 2010-2018, ki se ji veljavnost izteče z letošnjim letom, prinaša nekaj sprememb in nadgrajuje evropsko mladinsko politiko. Ker je program Erasmus+: Mladi v akciji eno izmed orodij za implementacijo strategije EU za mlade se od prijaviteljev in upravičencev pričakuje, da bodo usmeritve in prednostna področja iz strategije ustrezno (in sorazmerno s projektom) naslovili v svojih aktivnostih.

Virtualne izmenjave Erasmus+ (Erasmus+ Virtual Exchange)

Virtualne izmenjave Erasmus+ omogočajo mladim, ki prihajajo z obeh strani Sredozemlja, da sodelujejo v medkulturnem dialogu in izboljšajo svoje znanje preko spletnih učnih orodij. Razširjajo doseg in obseg programa Erasmus+ na način, ki dopolnjuje tradicionalno fizično mobilnost. V virtualnih izmenjavah sodelujejo univerze in mladinske organizacije z namenom doseganja mladih, mladinskih delavcev, študentov in akademikov iz 33 držav programa in 10 partnerskih držav južnega Sredozemlja (Alžirija, Egipt, Izrael, Jordanija, Libanon, Libija, Maroko , Palestino, Sirijo in Tunizijo). Več informacij je na voljo tukaj.

2. Vodnik za prijavitelje v program Erasmus+: Mladi v akciji in Vodnik za ocenjevalce v programu Erasmus+

Vsem prijaviteljem v program Erasmus+: Mladi v akciji toplo priporočamo, da pred pripravo projektov preučijo Vodnik za prijavitelje, ki predstavlja temeljni dokument programa in vsebuje vse informacije o ciljih in usmeritvah programa ter vseh ključnih ukrepih in posameznih akcijah, v katere je možno prijavljati projekte.

Vodnik za ocenjevalce, ki opredeljuje informacije, navodila in usmeritve, ki jih je morajo ocenjevalci upoštevati pri ocenjevanju projektov, za prijavitelje v program predstavlja komplementarno informacijo Vodniku za prijavitelje, v kateri so predstavljena načela ocenjevanja, kako postopek ocenjevanja poteka v praksi in kako se ocenjujejo merila za dodelitev za vsako posamezno akcijo.

3. Vsebinske smernice za leto 2019

Splošne in specifične vsebinske smernice za vsak ključni ukrep in aktivnost v programu Erasmus+: Mladi v akciji določa Vodnik za prijavitelje v program Erasmus+. Prav tako pa nacionalne agencije vsako leto pripravimo vsebinske usmeritve za vse ključne ukrepe in aktivnosti programa. Prijaviteljem priporočamo, da jih smiselno upoštevajo pri pripravi projektov.

4. Razpoložljiva sredstva v programu Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019

Skupaj bo za financiranje projektov v vseh treh ključnih ukrepih programa Erasmus+: Mladi v akciji v letu 2019 na voljo 2.295.976 EUR (upoštevana so le sredstva, ki so na voljo za projekte). Razdelitev sredstev po posameznih ukrepih je na voljo tukaj.

5. Podpora za prijavitelje

Prijaviteljem nudimo tehnično in vsebinsko podporo pri pripravi in prijavi projektov, ki je na voljo v naslednjih oblikah:

6. Izobraževanja in usposabljanja v programu Erasmus+: Mladi v akciji

Izobraževanja in usposabljanja so namenjena spodbujanju izmenjav dobrih praks in mednarodnega sodelovanja ter razvoju kapacitet organizacij na področju mladinskega dela in razvoju nadaljnjih projektov v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji v Sloveniji, zato udeležbo toplo priporočamo vsem, ki jih vključevanje v program E+ MVA zanima. Nekatera usposabljanja so namenjena izkušenejšim prijaviteljem za dvigovanje kakovosti mednarodnih projektov v okviru programa, nekatera pa so namenjena novim prijaviteljem, ki se nameravajo v bližnji prihodnosti vključiti v program.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih