Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Priporočila Nacionalne agencije Movit v zvezi s pojavom Koronavirusa (sars-cov-2), ki ima lahko učinke na izvajanje projektov

27.02.2020

V nastali situaciji povečanega širjenja Koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19), Nacionalna agencija programa Erasmus+ za področje mladina ter programa Evropska solidarnostna enota objavlja splošna priporočila, ki se nanašajo na razvijajočo se situacijo.

Nacionalna agencija priporoča, da se za vse aktualne informacije v zvezi s pojavom Koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19) ter priporočili in ukrepi, obračate na spletne strani Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) www.nijz.si. Za morebitne nasvete ali omejitve glede potovanj v druge države priporočamo seznanitev z zadnjimi informacijami na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-zunanje-zadeve/. 

Glede vpliva širjenja Koronavirusa SARS-CoV-2 na izvajanje sprejetih projektov v Sloveniji, Nacionalna agencija poudarja, da lahko poda le splošna priporočila, saj je kontekst projektov, sprejetih v program Erasmus+ in program Evropska solidarnostna enota zelo različen, kot tudi, da situacije zadevajo tako projekte z aktivnostmi v Sloveniji kot projekte z aktivnostmi v drugih državah. Za končne odločitve v zvezi z izvajanjem projektov v dani situaciji so tako pristojni upravičenci skupaj s svojimi partnerji iz drugih držav. Zato na prvem mestu svetujemo posvet med vsemi sodelujočimi partnerji v projektu o morebitnih ukrepih, ki zadevajo izvajanje dogovorjenih trenutnih ali prihajajočih aktivnosti v naslednjih časovnih obdobjih. Nacionalna agencija tudi priporoča upravičencem, ki imajo trenutno udeležence na aktivnostih v tujini, še posebej udeležence dolgoročnih aktivnostih v okviru programa ESE, da jih kontaktirajo, seznanijo s priporočili NIJZ za preprečevanje širjenja virusa, ocenijo situacijo ter se dogovorijo za morebitne ukrepe v primeru poslabšanja situacije v kraju ali območju njihovega bivanja.

Udeležencem aktivnosti, ki se nahajajo v krajih ali območjih s potrjeno prisotnostjo Koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19), priporočamo previdnost in dosledno upoštevanje ukrepov pristojnih lokalnih oblasti. V primeru težav med bivanjem ali potjo v povratku priporočamo, da o njih obvestite diplomatsko konzularno predstavništvo ter pridobite ustrezne nasvete za ravnanje. Kontaktne podatke za vsa slovenska diplomatsko-konzularna predstavništva najdete na naslovu Ministrstva za zunanje zadeve. https://www.gov.si/drzavni-organi/ministrstva/ministrstvo-za-zunanje-zadeve/predstavnistva-slovenije-v-tujini/. 

Vsem, ki se vračajo iz krajev oziroma območij s potrjeno prisotnostjo Koronavirusa SARS-CoV-2 (Covid 19) ali preko njih, priporočamo upoštevanje navodil in ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) www.nijz.si

Upravičence pozivamo, da se pred morebitnimi odločitvami o odpovedi aktivnosti ali celo odpovedi projektov s svojimi partnerji v projektu posvetujejo o možnosti spremembe kraja ali države izvedbe aktivnosti, možnosti začasne prekinitve izvajanja aktivnosti (predvsem v dolgoročnih mobilnostih v okviru programa ESE), možnosti prestavitve izvedbe aktivnosti in – v kolikor je potrebno vsled prestavitve aktivnosti – tudi podaljšanje trajanja projekta oziroma zaključka sporazuma.

O morebitnih spremembah v izvajanju projekta kot ga sedaj določa veljavni sporazum za vaš projekt se posvetujte s svojim skrbnikom sporazuma v Nacionalni agenciji z namenom dogovora za ustrezne korake pred nastankom sprememb, kot to narekuje sam sporazum z vašim obvestilom na naslov info@movit.si z obvezno navedbo številke vašega projekta.

Izredne situacije, še posebej za aktivnosti v teku v primerih njihove predčasne prekinitve, predvsem pa predčasnega povratka, lahko s seboj nosijo tudi nenačrtovane stroške.
V teh primerih sporazum omogoča uveljavljanje »višje sile« ter da so lahko na podlagi ustreznih obrazložitev in dokazil, ti stroški priznani kot izredni stroški v okviru siceršnje višine proračuna projekta in v sporazumu določene najvišje višine prispevka iz programa Erasmus+ ali programa Evropska solidarnostna enota. Skladno s sporazumom je potrebno situacijo, ki bi lahko predstavljala višjo silo, nemudoma sporočiti na naslov info@movit.si z obvezno navedbo številke projekta.

V primeru, da sodelujete v projektih, ki so bili v program Erasmus+ ali program Evropska solidarnostna enota sprejeti pri Nacionalnih agencijah v drugih državah, svetujemo, da se preko svojih partnerjev v teh državah obrnete na te Nacionalne agencije glede njihovih morebitnih usmeritev v razvijajoči se situaciji.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih