Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Priporočila za oblikovanje politik »Kako lahko mladinsko delo podpre migrante, begunce in prosilce za azil«

12.03.2019

Socialna vključenost vseh mladih, tudi tistih z migrantskim ozadjem, je ključni cilj Strategije EU za mlade. Mladinsko delo in neformalno učenje lahko prispevata k spodbujanju medkulturnega dialoga in vzpostavljanju medsebojnega razumevanja med mladimi z različnimi ozadji.

Program Erasmus+ na področju mladine spodbuja pravičnost in vključevanje udeležencev z manj priložnostmi, vključno migrantov in beguncev. Ena izmed oblik podpore je vključevanja te skupine je projekt Becoming part of Europe, financiran v okviru ključnega ukrepa 3 programa Erasmus+. Namen projekta je razviti in deliti metode neformalnega učenja in nove prakse vključevanja s pomočjo mladinskega dela, da se spodbudi integracijo in socialno vključenost beguncev, prosilcev za azil in migrantov ter širjenje razumevanja, strpnosti in spoštovanja med ljudmi.

V okviru projekta je bil na podlagi strokovnega znanja vključenih udeležencev in deležnikov pripravljen niz priporočil za izboljšanje politik, povezanih z vključevanjem mladih migrantov, beguncev in prosilcev za azil, ter za večje priznavanje vloge priložnostnega in neformalnega učenja v mladinskem delu.
Priporočila za oblikovanje politik so namenjena različnim oblikovalcem politik na različnih ravneh glede na vlogo, ki jo lahko igrajo, in glede na njihove pristojnosti.


Priporočila si lahko v slovenskem tukaj.

Priporočila smo predstavili odločevalcem in akterjem na področju mladinskega dela na razpravi, ki je potekala 11. decembra 208 v Ljubljani v Poligonu. Tako odločevalci kot predstavniki nevladnega sektorja so se strinjali, da je dialog potreben in da so priporočila uporabno orodje, ki lahko predstavljajo začetno točko pri oblikovanju konkretnejših predlogov za spreminjanje zakonodaje in večjega prepoznavanja vloge mladinskega dela pri vključevanju beguncev, migrantov in prosilcev za azil.

Več informacij o dogodku in nekaj fotografij najdete tukaj.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih