Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Sodelovanje Združenega kraljestva v programih E+ in ESE od 1. 1. 2021 dalje

14.01.2021

Kot ste verjetno zasledili že v medijih, Združeno kraljestvo ne bo (več) sodelovalo v programih Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota 2021-2027. Spodaj smo pripravili kratek povzetek odgovorov na najbolj pereča s tem povezana vprašanja in povezave do strani z več informacijami.
 
Kaj to pomeni za obstoječe projekte, sprejete v okviru programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota v obdobju 2014-2020?
Odločitev ne vpliva na sodelovanje organizacij in udeležencev v projektih, ki so bili sprejeti v programih Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota v obdobju 2014-2020. To pomeni, da bodo že sprejeti projekti z Združenim kraljestvom potekali nemoteno, prav tako bosta British Council in Ecorys, nacionalni agenciji Združenega kraljestva za oba programa, kot doslej tudi še naprej nudili vso potrebno podporo. To velja tako za projekte, v okviru katerih odhajajo udeleženci iz Združenega kraljestva v tujino, kot tudi za projekte, v okviru katerih mednarodni udeleženci prihajajo v Združeno krajestvo.

Kaj to pomeni za prihodnje sodelovanje z Združenim kraljestvom?
Britanska vlada je zaenkrat objavila informacijo o začasni nadomestni shemi, ki naj bi od septembra 2021 dalje pokrivala mobilnost na področju visokošolskega, šolskega in poklicnega izobraževanja za udeležence iz Združenega kraljestva, partnerske organizacije pa naj bi sredstva za pošiljanje udeležencev v Združeno kraljestvo zagotovile same. Več informacij o tej shemi tudi nam ni znanih, zato vam predlagamo, da v zvezi s tem spremljate spletno stran https://www.erasmusplus.org.uk/the-transition-period.

Kakšne so spremembe na področju pridobivanja viz za vstop v Združeno kraljestvo?
Za osebe, ki bodo po 31. 12. 2020 vstopale v Združeno kraljestvo, lahko veljajo posebni pogoji. Udeleženci, ki odhajajo v Združeno kraljestvo v okviru projektov zaposlitev ali prostvoljskih projektov, za vstop potrebujejo vizo ne glede na dolžino trajanja projekta, medtem ko za študijske izmenjave krajše od 6 mesecev viza ni potrebna. Prosimo, preverite informacije glede viz tukaj. Ob pridobivanju vize lahko nastanejo dodatni stroški za zdravstveno zavarovanje. Več informacij trenutno tudi mi nimamo na voljo, zato vam predlagamo, da spremljate usmeritve britanske vlade in informacije slovenskega Ministrstva za zunanje zadeve.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih