Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Uspešno izveden Dan Erasmus+: Mladi v akciji

10.05.2018

Dan Evrope, 9. maj, je eden od simbolov Evropske unije, ki ga je Svet Evropske unije sprejel na vrhu v Milanu leta 1986 v spomin na deklaracijo tedanjega francoskega zunanjega ministra Roberta Schumana, predstavljeno 9. maja 1950, v kateri je zapisal svoje zamisli o organizaciji nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Te so bile leto pozneje udejanjene v Evropski skupnosti za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Letošnji 9. maj smo izbrali za izvedbo Dan Erasmus+: Mladi v akciji. V evalvacijah podpornih aktivnosti, ki jih kot nacionalna agencija izvajamo za upravičence programa, so nam ti sporočili, da si želijo več stikov, mreženja in izmenjave izkušenj med vsemi upravičenci, ki izvajajo projekte sprejete v program Erasmus+: Mladi v akciji. Prav tako smo se na nacionalni agenciji vedno znova soočali s pomanjkanjem časa pri izvedbi različnih delavnic na t.i. kick-off srečanjih z upravičenci, s katerimi krepimo kompetence upravičencev na področjih kot so razširjanje in uporaba projektnih rezultatov, varnost in zaščita, neformalno učenje v projektih in načrtovanje učinkov projektov. 

Dan Erasmus+: Mladi v akciji tako predstavlja odgovor na potrebe upravičencev in izzive, s katerimi se soočamo pri njihovem naslavljanju. Tako smo dopoldanski del dogodka rezervirali za aktivnosti, ki so bile namenjene samo upravičencem programa Erasmus+: Mladi v akciji, ki so bili sprejeti v programa na vseh treh prijavnih rokih v letu 2017 in na letošnjem februarskem roku. Za nekaj več kot 75 udeležencev smo organizirali štiri različne delavnice (glej našteta področja zgoraj), v nadaljevanju pa v okviru Odprtega prostora (po metoda Open Space) ponudili prostor za teme in razprave, ki so jih določili sami.

Popoldanski del Dneva Erasmus+: Mladi v akciji smo odprli za zainteresirano javnost. Rdeča nit drugega dela dogodka so bili pogovori o današnjih mladih. S takšnim pristopom želimo na nacionalni agenciji prispevati h krepitvi znanja in kapacitet tako prijaviteljev in upravičencev programa E+:MvA na področju mladinskega dela, kot tudi drugih akterjev iz mladinskega sektorja.

Popoldanski del je s predavanjem »Mladi generacije Z: Kdo so in kaj jih motivira?« otvoril dr. Albert Mrgole, psiholog, sociolog in družinski terapevt, zaokrožili pa smo ga z okroglo mizo na temo participacije mladih z naslovom »Nič o mladih brez mladih. Kaj pa ko mladi nimajo interesa za sodelovanje?«, na kateri smo gostili Andrejo Anžur Černič (izvršna direktorica zavoda MEPI), Tjašo Vidergar (mladinska delavka v MC Litija), dr. Andreja Kirbiš (predavatelj in raziskovalec na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru), Filipa Dobranić (Danes je nov dan, Inštitut za druga vprašanja) in Primoža Ferjančič (MOVIT). Med gosti je potekala živahna razprava. Govorci so bili enotni v oceni, da je apatija mladih mit. Obenem pa so tudi poudarili, da je participacija mladih potrebno spodbujati in podpirati. Pri tem pa pomembno vlogo igrajo tudi mladinske strukture in mladinsko delo nasploh.

Utrinke Dneva Erasmus+: Mladi v akciji si lahko ogledate v fotogaleriji na naši FB strani


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih