Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Youth Wiki pogovor z Anjo Fortuna: “Bodite aktivni in ne biti sebični.”

25.11.2020

V drugem Youth Wiki pogovoru smo gostili podpredsednico Evropskega mladinskega foruma (YFJ) in predsednico Mladinskega sveta Slovenije Anjo Fortuna. Z njo smo se pogovarjali o strukturah in mehanizmih, ki so namenjeni sodelovanju mladih pri (so)odločanju na lokalni, evropski in nacionalni ravni. Posnetek pogovora si lahko ogledate tukaj.

Vključevanje mladih v oblikovanje in sprejemanje odločitev, ki vplivajo na njihova življenja, je nujni predpogoj za krepitev participacije mladih na vseh ravneh. Modeli in strukture, ki to omogočajo se med državami precej razlikujejo. Skupno vsem je, da omogočajo posvetovanje z mladimi oz. predstavniki mladih, nekateri pa tudi soodločanje o predlaganih rešitvah in politikah.

Onemogočanje sodelovanja mladih pri odločanju negativno vpliva tako na samo motivacijo mladih za participacijo v družbi v najširšem smislu, kot tudi na vsebino politik in ukrepov, ki brez uvida mladih, ki ga zagotavlja vključevanje mladih v procese (so)odločanja, praviloma ne naslavljajo ključnih izzivov in težav, s katerimi se soočajo. Vse skupaj pa prispeva k še večji odtujenosti mladih od procesov odločanja je v uvodnem delu pogovora poudarja gostja.

Z Anjo smo govorili o Svetu Evrope in modelu soodločanja, ki ga institucija uresničuje preko Skupnega sveta za mladino (Joint Council on Youth), ki združuje predstavnike vlad in mladih. Dotaknili smo se tudi nacionalne ravni in razpravljali o Svetu Vlade Republike Slovenije za mladino (SVM), do delovanja katerega je Anja precej kritična. Pri tem je poudarila, da je sam model sodelovanja zelo dober, težave pa so pri implementaciji. Številne spremembe na vladni strani onemogočajo kontinuirano dela telesa in pomenijo, da se razprave in aktivnosti vedno znova vračajo na začetno točko. Omenila pa je tudi nekatere pozitivne premike pri delovanju SVM, kot je krepitev politične moči organa, ki je posledica imenovanja ministrov oz. državnih sekretarjev za člane sveta (v preteklosti so bili to v večini uradniki iz posameznih ministrstev).

V zadnjem delu dogodka smo spregovorili še o mladinskem dialogu, instrumentu evropske mladinske politike, ki letos praznuje 10. obletnico in učinkih, ki ga ima na vključevanje mladih v procese (so)odločanja na evropski, nacionalnih in lokalnih ravneh. Eden izmed najbolj oprijemljivih rezultatov tega sodelovanja mladih pri sooblikovanju evropske mladinske politike predstavlja 11 ciljev mladih, ki so del Strategije EU na področju mladine 2019 – 2027. Pri njihovem oblikovanju je sodelovalo 50.000 mladih v procesu, ki je trajal leto in pol. Anja nam je predstavila tudi kako potekajo priprave na slovensko predsedovanje EU. Za več informacij o tem prisluhnite Anji v posnetku pogovora od 46:52 minute dalje.

Pogovor je Anja zaključila z apelom vsem mladim: “Bodite aktivni in ne biti sebični. Če se sami ne soočamo z določenimi težavami, to še ne pomeni, da se drugi ne. Pomembno je, da pogledamo izven svojih okvirov in naslovimo tudi izzive v širši družbi.”

Pogovor z Anjo Fortuna je pripravil in moderiral Borut Cink.

Youth Wiki je spletna platforma, na kateri so dostopne izčrpne zbirke informacij in podatkov o nacionalnih mladinskih politikah 29 evropskih držav. Glavni cilj platforme je podpirati evropsko sodelovanje na področju mladine, ki temelji na dokazih. Delovanje platforme omogoča program Erasmus+. Če želite biti redno obveščeni o delovanju platforme in novostih, ki jih ponuja ste vabljeni, in dogodkih, ki jih organiziramo vas vabimo, da se vpišete na listo prejemnikov Youth Wiki novic. To lahko storite tukaj (na dnu strani).


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih