Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Youth Wiki predlaga: Ministrstvo za mlade

09.10.2020

Na letošnji mednarodni dan mladih (12. avgust) smo zaključili z Youth Wiki poletnim izzivom, v katerem smo vas izzvali, da predlagate spremembe slovenske mladinske politike po vzoru dobrih praks iz tujine in si pri tem pomagate z izčrpnim popisom mladinskih politik 29 evropskih držav, ki domuje, prav ste uganili ste, na spletni platformi Youth Wiki.

Ena od naših zavez je bila, da bomo prejete predloge vzeli pod drobnogled in nastala je rubrika Youth Wiki predlaga. V prvem prispevku se bomo ukvarjali s Simoninim predlogom, da bi v Sloveniji, po vzoru treh belgijskih federalnih regij, ustanovili ministrstvo za mlade.

Če smo povsem natančni, ima ministra pristojnega samo za področje mladine le francoska skupnost v Valoniji, medtem ko v Flandriji minister za mladino pokriva tudi področji kulture in politik za območje Bruslja. Kako je pa s tem v drugih državah?

Na prvi pogled (namig: popis ureditev upravljanja mladinskih politik boste našli v poglavju 1.4 Youth policy decision-making) se modeli upravljanja med državami ne razlikujejo tako zelo. Prevladuje model, v katerem je področje mladine del ministrstev, ki pokrivajo tudi druga področja. Na primer, na Hrvaškem spada mladina pod pristojnost ministrstva za demografijo, družino, mladino in socialno politiko, v Estoniji to področje pokriva ministrstvo za izobraževanje in raziskovanje, Finci so mladino uvrstili pod okrilje ministrstva za izobraževanje in kulturo, Nemci pa v delokrog zveznega ministrstva za družinske zadeve, seniorje, ženske in mladino, in tako naprej. Drugačen model imajo nekatere druge države, na primer Italija in Avstrija, kjer je mladinska politike v pristojnosti urada predsednika vlade oz. kanclerja.

Ko pa se poglobimo v strukture, opazimo pomembne razlike med državami. V grobem jih lahko razdelimo v dve veliki skupini. V prvi so dejavniki, ki so povezani z upravnimi in administrativnimi značilnostmi držav (na primer upravne ureditve držav - federalna/nacionalna, regionalna, lokalna raven - in pristojnostmi posamezne ravni na področju mladinske politike, način organizacije ministrstev, itd.), v drugi pa so razlike, ki so povezane z ureditvijo mladinske politike v državi. Nekatere značilnosti, ki jih lahko med sabo primerjate tudi s pomočjo Youth Wiki so strategije in programi na področju mladinske politike, proračunska sredstva, modeli upravljanja mladinske politike, itd.

Pri nas je od leta 1991 nacionalna avtoriteta na področju mladinske politike in mladinskega dela Urad Republike Slovenije za mladino (URSM), ki spada pod Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Od takrat je bilo že kar nekaj pozivov in predlogov za spremembe na tem področju, ki so jih podale tako mladinske organizacije kot tudi politične stranke. Noben predlog ni bil realiziran.

Simona meni, da Slovenija potrebuje samostojno ministrstvo za mladino. Kakšno je vaše mnenje in zakaj?


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih