Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Izbor prostovoljca (PASS) in iskanje projektnih partnerjev

Na tej podstrani navedene informacije so relevantne in se nanašajo samo na izvajanje projektov prostovoljstva (EVS) v programu Erasmus+, ki so že bili sprejeti v letih 2014-2018. V kolikor želite prijavljati projekte prostovoljstva v program Evropska solidarnostna enota, so aktualne informacije dostopne na podstrani Evropska solidarnostna enota

Kako poteka izbor prostovoljcev?

Izbor prostovoljcev lahko izvede katera koli od organizacij, vključene v projekt (običajno to nalogo opravi pošiljajoča ali usklajevalna organizacija). V Evropski prostovoljni službi lahko sodelujejo vsi mladi, tudi tisti z manj priložnostmi. Prostovoljci so izbrani na pravičen, pregleden in nepristranski način, ne glede na njihovo etnično pripadnost, vero, spolno usmerjenost, politična prepričanja itd.

Pomembno je, da se ne zahtevajo predhodne kvalifikacije, raven izobrazbe, posebne izkušnje ali znanje jezika, lahko pa se oblikujejo tudi zahteve po bolj specifičnem profilu prostovoljca, če je to utemeljeno na podlagi nalog aktivnosti EVS ali okoliščin projekta.

Orodje PASS v okviru baze Evropske solidarnostne enote

Kaj je orodje PASS?

Evropska komisija je marca lani vzpostavila orodje PASS (Placement Administration and Support System), ki organizacijam pomaga najti najustreznejšega kandidata za sodelovanje v projekt, ki poteka v okviru Evropske solidarnostne enote. Orodje na podlagi profila udeleženca ter potreb organizacije in projekta predlaga najbolj primerneg kandidate za izbor. 

Dostop do orodja PASS

Akreditirane organizacije za izvajanje prostovoljskih projektov lahko do PASS dostopate z EU Login računom (poznan tudi kot ECAS račun) preko istega vstopnega mesta kot do podatkov v Bazi akreditiranih organizacij.

Uporaba orodja PASS

Uporaba orodja PASS je enostavna. V grobem, poteka v treh korakih:

1. KORAK - Iskanje potencialnih udeležencev za vaš projekt.

2. KORAK - Vzpostavitev stika s potencialnim udeležencem projekta in razprava z njim o udeležbi v vašem projektu.

3. KORAK - Posredovanje ponudbe za sodelovanje v projektu izbrani osebi.

Pred prvo uporabo orodja PASS priporočamo branje Uporabniškega priročnika za uporabo orodja PASS.

POZIV ZA ORGANIZACIJE: Vpis prostovoljcev, ki že ali še bodo sodelovali v projektih prostovoljstva, v ESE bazo in povezava z njimi

Evropska komisija smatra Evropsko solidarnostno enoto kot enega od ključnih programov za krepitev solidarnosti v Evropi, zato so preko e-pošte obvestili in pozvali aktualne udeležence v projektih prostovoljstva k vpisu v bazo ESE. 

Če je vaš udeleženec projekta prostovoljstva že opravil vpis v bazo ESE, se mora ORGANIZACIJA preko orodja PASS z njim tudi povezati, da je postopek ustrezno zaključen. To storite tako, da kontaktna oseba, navedena v akreditaciji ob vstopu v orodje PASS izbere področje »pošiljanje ponudbe / send an offer« (ne »iskanje prostovoljca / look for volunteer«!). Ponudbo za opravljanje prostovoljskega projekta v vaši organizaciji oziroma z vašim izbranim prostovoljcem lahko uredite tudi preko registracijske številke vašega izbranega prostovoljca.

Vse organizacije pozivamo tudi, da spodbudite mlade na lokalni ravni, ki si želijo oditi v tujino, k vpisu v bazo ESE in jim pri tem nudite podporo. Na ta način jim boste  omogočili, da jih preko orodja PASS najdejo in kontaktirajo organizacije iz tujine.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih