Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Ključni ukrep 1 - Učna mobilnost posameznikov - Prostovoljske aktivnosti

(Don't understand the language of this website? :-) Then most likely you have clicked here directly from our Facebook page "Volunteers of Europe". Click here for more info on Volunteering activities within Erasmus+: Youth in Action and how you can participate!)

POMEMBNO: TA PODSTRAN IN VSE NJENE PODSTRANI ŠE NISO POSODOBLJENE SKLADNO Z VODNIKOM PO PROGRAMU ZA LETO 2018. POSODOBLJENE INFORMACIJE LAHKO DO 5. JANUARJA POIŠČETE V NOVEM VODNIKU NA PODSTRANI "PRIJAVA PROJEKTOV" OZ. V NOVICAH NA NAŠI SPLETNI STRANI.

Kaj je evropska prostovoljska služba?

Evropska prostovoljska služba (European Voluntary Service - EVS) mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi (do 12 mesecev), pri čemer je delo prostovoljca ali prostovoljke EVS v korist gostiteljske organizacije ali lokalne skupnosti, istočasno pa izvajanje praktičnih nalog predstavlja preizkušnje, ob katerih poteka učni proces za prostovoljca/ko.

Vključene organizacije in prostovoljci morajo spoštovati načela Listine EVS, ki predpisuje pravice in obveznosti vseh sodelujočih akterjev v projektu in omejuje delo prostovoljcev EVS na neprofitne namene oziroma prepoveduje nadomeščanje delovne sile s prostovoljci EVS.

V vsaki aktivnosti EVS sodelujeta vsaj ena pošiljajoča in ena gostiteljska organizacija EVS ter seveda prostovoljec oziroma prostovoljka. V kolikor je v projektu več aktivnosti, je lahko v projektu posebej še dodatna usklajevalna organizacija. V idealnih okoliščinah aktivnosti EVS temeljijo na dolgoročnem partnerstvu med pošiljajočimi in gostiteljskimi organizacijami, ki so po možnosti celo v recipročnem odnosu. S tem omogočajo mladim, s katerimi organizacije sicer delajo, možnost učnih priložnosti, ki jih ponuja EVS. V takšnem primeru bodo delovne naloge bodočega prostovoljca ali prostovoljke EVS sestavljene na podlagi dogovora med pošiljajočo in gostiteljsko organizacijo, njihova vsebina pa bo predstavljala nadgradnjo dosedanjega dela pošiljajoče organizacije z bodočim prostovoljcem ali prostovoljko EVS.

Prostovoljska služba lahko traja od 2 mesecev do 12 mesecev, v primerih skupinskih aktivnosti EVS (10 ali več prostovoljcev) in vključevanja mladih z manj priložnostmi (v vlogi prostovoljcev EVS) pa služba lahko traja od 2 tednov do 2 mesecev. Pri skupinskih aktivnostih gre lahko za specifične »skupinske« aktivnosti kot npr. gradnja hiše, urejanje parka, organiziranje filmskega festivala ali športnih dogodkov, ipd., pri katerih prostovoljci v teh krajših obdobjih lahko pridobijo specifične kompetence in znanja.

Program in nacionalna agencija nudita organizacijam in prostovoljcem številne podporne aktivnosti, namenjene dvigovanju kakovosti EVS - oglejte si jih na podstrani Podpora za EVS.

Akreditirane organizacije naj upoštevajo tudi Smernice nacionalne agencije glede zagotavljanja minimalnih standardov za prostovoljce v projektih EVS

Akreditacija organizacij za izvajanje EVS

Za sodelovanje v aktivnostih EVS mora organizacija pridobiti predhodno akreditacijo mladinskih prostovoljskih organizacij, ki mora biti veljavna na dan prijavnega roka. Akreditacijo morajo imeti vse organizacije, ki prihajajo iz programskih držav, držav Zahodnega Balkana, držav Vzhodne Evrope in Kavkaza, Rusije in iz držav južnega Sredozemlja.

Akreditacija je izraz priznanja, da je posamezna organizacija sposobna vloge usklajevalne, pošiljajoče ali gostiteljske organizacije za EVS. Postopek pridobitve akreditacije se začne z oddajo vloge za akreditacijo, ki jo lahko vsaka zainteresirana organizacija v e-obliki kadar koli predloži svoji nacionalni agenciji.

Več o akreditaciji in podpori zanjo je na voljo na podstrani Akreditacija organizacij.

Pogoji upravičenosti

Izvor partnerjev: Partnerji lahko prihajajo iz programskih držav in sosedskih partnerskih držav EU. V vsakem projektu mora biti vsaj en partner iz programske države.
Minimalno število partnerjev: 2
Udeleženci: mladi v starosti od 17 do 30 let, z zakonitim prebivališčem v pošiljajoči državi; najmanj 1 in največ 30* udeležencev v posameznem projektu.
Trajanje projekta: največ 2 leti
Trajanje aktivnosti v projektu: dolgoročni EVS najmanj 2 meseca in največ 12 mesecev; kratkoročni EVS (skupinski EVS in EVS z mladimi z manj priložnostmi) najmanj 2 tedna in največ 2 meseca (brez upoštevanja časa, potrebnega za potovanje);
Lokacija izvajanja aktivnosti EVS: v eni izmed držav izvora sodelujočih partnerjev, pri čemer prostovoljec EVS ne sme prihajati iz države gostiteljske organizacije.
Pripravljalni obisk: trajati sme največ 2 dni (brez dnevov potovanja), vključen je po en udeleženec na skupino. Udeleženca sta lahko tudi dva, če je vsaj eden od udeležencev mlada oseba, ki sodeluje v aktivnosti.

*Projekti z več kot 30 vključenimi EVS prostovoljci veljajo za obsežne projekte EVS, za sprejem in upravljanje katerih je pristojna Izvajalska agencija (EACEA).

Odkrijte evropsko prostovoljsko služboKakšni so cilji evropske prostovoljske službe?Spoznajte akterje evropske prostovoljske službePrvi koraki k evropski prostovoljski službiKratkoročni EVS za mlade z manj priložnostmi5 minut za EVS

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih