Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Jezikovna podpora

Jezikovna podpora za prostovoljce EVSKaj je jezikovna podpora in kdo je do nje upravičen?

Prostovoljci EVS, ki se bodo udeležili Evropske prostovoljne službe v trajanju dveh mesecev ali dlje, so pred odhodom ali med aktivnostjo upravičeni do jezikovne podpore, ki jo lahko v obliki spletnega učenja ali pa klasičnega tečaja zagotovi organizacija gostiteljica v lokalnem okolju , kjer poteka prostovoljna služba. 

Spletna jezikovna podpora (OLS) je zaenkrat na voljo v naslednjih jezikih: angleščina, nemščina, francoščina, italijanščina, španščina in nizozemščina. Spletno učenje je sestavljeno iz začetnega spletnega preverjanja, spletnega učenja in končnega preverjanja, s katerim prostovoljec preveri svoj napredek v jeziku, katerega je izpopolnjeval. Primarno je spletno učenje namenjeno prostovoljcem EVS, ki opravljajo službo v državah, kjer je materni jezik eden izmed zgoraj naštetih (npr. slovenski prostovoljec EVS v Belgiji). Izjemoma pa je možno tudi spletno učenje enega izmed naštetih jezikov v državi, kjer to niso uradni jeziki, a je to delovni jezik na projektu (npr. turški prostovoljec EVS v Sloveniji).

Jezikovna podpora se zagotovi na naslednji način:

  • ob prijavi za EVS koordinatorska organizacija oceni potrebo po jezikovni podpori (v glavnem jeziku, ki ga bodo uporabljali prostovoljci pri izvajanju svojih nalog);
  • nacionalna agencija upravičencem dodeli spletne licence v skladu s splošnimi merili, ki jih opredeli Evropska komisija; 
  • ko bodo prostovoljci izbrani, bodo izvedli preskus jezikovnega znanja, da se oceni njihovo znanje tujega jezika, ki ga bodo uporabljali med EVS. Rezultati te ocene bodo posredovani prostovoljcem in ne bodo vplivali na njihovo možnost odhoda v tujino; 
  • tisti prostovoljci, ki potrebujejo jezikovno podporo, bodo dobili možnost za opravljanje spletnega jezikovnega tečaja; 
  • ob koncu EVS bodo prostovoljci opravili drugi preskus jezikovnega znanja, da se ugotovi napredek v učenju jezika, ki so ga uporabljali med prostovoljstvom EVS. Rezultati bodo posredovani prostovoljcu in na prošnjo koordinatorski organizaciji ter se lahko nato vključijo v potrdilo Youthpass. 

Navodila za uporabo OLS:

Ko bo nacionalna agencija validirala vaš projekt ter s tem potrdila prenos licenc vaši organizaciji, bo kontaktna oseba v projektu prejela dve elektronski sporočili:

  • Sporočilo z Uporabniškim imenom in Geslom za dostop do vašega profila.
  • Sporočilo z opredeljenim številom licenc za preskus jezikovnega znanja ter za spletni jezikovni tečaj, ki je dodeljeno vaši organizaciji.

Naslednji korak je, da koordinacijska organizacija dodeli licenco svojemu prostovoljcu EVS preko gumba »Assessment Licence Allocation to Participants«. Navodila za ta in druge korake najdete v Vodniku za upravljanje z licencami OLS za upravičence. Navodila na kratko: najprej je potrebno vnesti e-mail prostovoljca EVS in validirati vneseni prostovoljčev e-mail (gumb »Validate emails«). Nato je potrebno izbrati jezik, katerega se bo prostovoljec EVS učil ter določiti datum, do kdaj mora prostovoljec opraviti test (ocenjevanje). S pritiskom na gumb »send assessment invitation(s)« bo prostovoljcu EVS posredovan e-mail s povabilom. Ko bo prostovoljec EVS opravil test, se mu bo lahko dodelila še uporabo spletnega jezikovnega tečaja preko gumba »Course Licence Allocation to Participants«. Pomembno je, da bo prostovoljcu licenca za jezikovni tečaj dodeljena pred zaključkom prostovoljne službe.

Več informacij:

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih