Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Evropski teden mladih 2019

Kaj je Evropski teden mladih (ETM)?

Evropski tedni mladih, ki od leta 2003 potekajo vsaki dve leti, predstavljajo priložnost za predstavitev  številnih možnosti, ki jih Evropska unija omogoča za mladim, razprave o aktualnih temah za mlade in mladinski sektor ter praznovanju zgodb o uspehih.

Aktivnosti, ki jih organiziramo nacionalne agencije programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota ter Evropska komisija v sodelovanju z mladimi, udeleženci projektov sprejetih v oba programa, mladinskimi organizacijami in oblikovalci politik, potekajo na evropski, nacionalnih in lokalnih ravneh po vsej Evropi. V zadnji izvedbi Evropskega tedna mladih, maja 2017, je bilo izvedenih okrog 1000 dogodkov, na katerih je sodelovalo več kot 112.000 udeležencev. V Sloveniji smo pred dvema letoma skupaj z organizacijami iz mladinskega sektorja v Sloveniji izvedli več kot 20 dogodkov, osrednji dogodek Evropskega tedna mladih pa je bil Mladinstival 2017, ki se ga udeležilo več kot 300 mladih, predstavnikov organizacij iz mladinskega sektorja in odločevalcev.

Evropski teden mladih 2019

Letošnji Evropski teden mladih je bil že deveti zapovrstjo. Potekal je med 29. aprilom in 5. majem 2019, osrednja tema ETM pa je bila »Demokracija in jaz«.

Sporočilo osrednje ETM 2019 je, da imamo vsak dan priložnost, da vplivamo na odločitve, ki zadevajo vse nas. Glasovanje na volitvah (formalna demokracija), bodisi nacionalnih ali evropskih, je najpomembnejši izraz demokratične udeležbe, še zdaleč pa ne edini. Kar se zgodi ali dogaja med volitvami, je enako pomembno za delovanje demokracije: vključevanje v prostovoljsko delo, razprava z oblikovalci javnih politik in odločevalci, udeležba na protestih pred vladnimi zgradbami ali bojkotiranje (demokracija v praksi). Pri tem ne gre spregledati tudi pomena novih oblik komuniciranja, ki gredo z roko v roki z novimi oblikami izmenjave mnenj v demokratični areni.

ETM v Sloveniji: Mladinstival 2019 in številni lokalni dogodki

Aktivnosti v okviru ETM 2019 so v Sloveniji potekale vse do 12. maja 2019. Izvedenih je bilo kar 48 aktivnosti, ki so jih organizirale mladinske organizacije, mladinski sveti lokalnih skupnosti in organizacije za mlade. Med njimi je 29 projektov, ki smo jih na Movitu, Nacionalni agenciji programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, podprli z dotacijo preko razpisa Ključ do vključenosti. Seznam in opisi vseh dogodkov so zbrani tukaj.

Osrednji dogodek Evropskega tedna mladih v Sloveniji je bil Mladinstival 2019, ki je potekal 8. maja 2019 v Ljubljani. Program je bil sestavljen iz:

  • serije delavnic namenjenih krepitvi znanja in veščin posameznikov in organizacij na področju kakovostnega izvajanja projektov,
  • predstavitve rezultatov raziskave RAY o učinkih programa Erasmus+: Mladi v akciji na participacijo mladih ter
  • posebne učno-participativne izkušnje z naslovom Choices of apocalypse, v kateri se bodo skupine spopadle s 30 izzivi, preko katerih bodo sodelujoči spoznavali različne vidike in pomen participacije in demokracije za posameznika in skupnost.

Utrinke iz Mladinstivala si lahko ogledate tukaj.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih