Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Usposabljanja prostovoljcev

Na tej podstrani navedene informacije so relevantne in se nanašajo samo na izvajanje projektov prostovoljstva (EVS) v programu Erasmus+, ki so že bili sprejeti v letih 2014-2018. V kolikor želite prijavljati projekte prostovoljstva v program Evropska solidarnostna enota, so aktualne informacije dostopne na podstrani Evropska solidarnostna enota

Obveščanje nacionalne agencije o projektih EVS oz. projektih prostovoljstva v tujini

Akreditirane organizacije za EVS oz. projekte prostovoljstva, ki so vključene v projekte, sprejete pri drugih nacionalnih agencijah oz. Izvajalski agenciji v Bruslju, pozivamo, da nam pošljejo podatke o prostovoljcih v teh projektih, takoj ko je to možno. Te podatke nujno potrebujemo za načrtovanje in izvajanje EVS usposabljanj.

Obrazec za poročanje

Cikel usposabljanj in vrednotenj izkušnje evropske prostovoljne službe

Razpored EVS usposabljanj za leto 2018

Usposabljanje za prostovoljce pred odhodom v tujino

Izvedba Usposabljanje pred odhodom je odgovornost organizacije (običajno pošiljajoče, redkeje usklajevalne organizacije) in prostovoljcem nudi priložnost, da izrazijo svoja pričakovanja, oblikujejo svojo motivacijo in učne cilje ter pridobijo informacije o projektu, državi gostiteljici in programu Erasmus+. 

V Sloveniji tudi nacionalna agencija organizira Usposabljanje pred odhodom, ki pa je bolj splošno naravnano (medkulturno učenje in kulturni šok, pravila programa, mreženje prostovoljcev ipd.). Na usposabljanje so povabljeni vsi prostovoljci, katerih podatke pravočasno prejmemo. Usposabljanje pred odhodom NI razlog, da pošiljajoča organizacija ne izvede specifičnega internega Usposabljanja pred odhodom (specifike projekta in države, učni cilji,…)

Usposabljanje za prostovoljce ob prihodu v tujino

Če aktivnost EVS oz. prostovoljska aktivnost traja več kot dva meseca, se prostovoljec ob prihodu v tujino udeleži Usposabljanja ob prihodu. Usposabljanje traja praviloma 5 dni, udeležijo pa se ga prostovoljci, katerih mobilnost se je pričela pred 8 tedni ali manj. 

Med tem usposabljanjem prostovoljci spoznajo državo gostiteljico in kulturne specifike okolja, v katerem bodo bivali, se spoznajo med seboj, spoznajo orodja za ustvarjanje okolja, ki podpira učenje in se opolnomočijo za uresničevanje lastnih projektnih zamisli. Prostovoljci se seznanijo s svojimi vlogami in nalogami v okviru projekta, s poudarkom na pravicah in dolžnostih vseh vključenih partnerjev, projektnem delu ter spremljanju začrtanega učnega procesa prostovoljca. Usposabljanje ob prihodu je prav tako namenjeno iskanju pomena, motiviranosti za vstop v vlogo prostovoljca, in raziskovanju vpliva na lokalno okolje, ki ga prostovoljec prinaša. Vsa usposabljanja prostovoljcev se izvajajo v skladu z načeli neformalnega učenja. 

Vmesno vrednotenje

Vmesno vrednotenje se izvaja samo za prostovoljce, katerih aktivnost  traja 6 mesecev ali več. Usposabljanje je za prostovoljce v projektih EVS oz. v projektih prostovoljstva, katerih mobilnost traja več kot 6 mesecev, obvezna. Prostovoljce skušamo vključiti približno na sredini njihove mobilnosti. Usposabljanje običajno traja 4 dni.

Na Vmesnem vrednotenju prostovoljci ovrednotijo, kako je projekt potekal do sedaj, ter dobijo podporo za razvoj načrtov za nadaljevanje svojih aktivnosti v projektu in po njem. Udeleženci se (ponovno) povežejo med seboj in na ta način gradijo neformalno podporno mrežo. Dotaknemo se tudi pridobivanja kompetenc, njihovega beleženja in uporabnosti za življenje po projektu. Običajno na srečanje kot goste povabimo tudi koordinatorje prostovoljcev ali bivše prostovoljce EVS ter na ta način skušamo osvetliti njihovo izkušnjo z druge perspektive. Zelo pogosto na Vmesnem vrednotenju uporabimo t.i. odprt urnik, ki ga oblikujemo na usposabljanju na podlagi potreb udeležencev. 

Letno srečanje

Slovenski prostovoljci, ki so v preteklih 12 mesecih zaključili projekt EVS oz. projekt prostovoljstva so povabljeni, da se udeležijo letnega dogodka, ki ga organizira nacionalna agencija. Namen tega dogodka je vrednotenje, srečanje nekdanjih prostovoljcev ter promocija prostovoljstva in programa.

Več o ciklu usposabljanj in vrednotenj si lahko preberete v dokumentu Erasmus+ volunteering training and evaluation cycle guidelines and minimum quality standards.

Razpored EVS usposabljanj za leto 2018

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih