Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Mladi v Evropi: Offenburški pogovori, 13.–14. september 2022

08.07.2022

Bližajo se naslednji Offenburški pogovori, ki bodo v letošnjem letu dočakali že svojo peto izvedbo. Dogodek, namenjen aktualnim ključnim temam v razvoju mladinskega dela in mladinskih politik, bo od 13. do 14. septembra 2022 potekal v Offenburgu, manjšem nemškem mestu blizu Strasbourga.

Offenburški pogovori vključujejo niz delavnic o temah, ki so še posebej relevantne za mladinski sektor in vplivajo na mladinsko politiko, mladinsko delo in življenja mladih nasploh. Letošnja izvedba serije strokovnih delavnic Mladi v Evropi: Offenburški pogovori se bo osredotočila na temo »Idenitete in pripadnost: kaj morata mladinsko delo in mladinska politika vedeti o mladih danes?«. Na dogodku bo prisotnih 30 evropskih strokovnjakov in strokovnjakinj s področja mladinskih politik, praks mladinskega dela in raziskovanja na področju mladine, ki bodo razpravljali o tem, kakšne identitete in občutek pripadnosti imajo (oz. želijo imeti) mladi danes. Raziskali bodo, kako ti občutki in identitete nastajajo ter kakšne transformacije doživljajo, kakšen vpliv imajo individualizem, solidarnost in skupnosti, kakšno vlogo imajo v tem procesu mladinske (sub)kulture in mladinska okolja ter kaj mladim danes pomeni »dom« v njegovih različnih vidikih. Ugotovitve, ki bodo nastale kot rezultat teh razprav, bodo predstavljale podlago za nadaljnje mladinsko delo in razvoj mladinskih politik za to, da bi ti lahko bolje podprli mlade pri njihovem zahtevnem iskanju sebe in svojega doma v vse bolj zahtevnem in kompleksnem svetu.

Mladi so namreč (kot vsi posamezniki) podvrženi različnim ekonomskim, socialnim, kulturnim in političnim razmeram. Zlasti identitete mladih se razvijajo v preseku med individualizmom in skupinsko pripadnostjo v različnih (sub)kulturah in okoljih. Nedavne študije kažejo, da mnogi mladi trpijo zaradi negativnih posledic individualizacije, pandemija covida-19 pa je dodatno razkrila krhko stanje duševnega zdravja mladih. Mladi občutijo mentaliteto »vsak zase«, strah ji je polarizacije, sovraštva in agresije v družbi ter pogrešajo socialno kohezijo. Študije tudi kažejo, da so za večino mladih dostojni življenjski pogoji pomembnejši od družbenega statusa, gospodarskega in kariernega uspeha, namesto tega pa so njihove prevladujoče vrednote medsebojna podpora, solidarnost, poštenost, pravičnost, demokracija in svoboda.

V povezavi z navedenim je cilj mladinskega dela preprečiti negativne vplive in prispevati k boljšim življenjskim razmeram za mlade, in sicer z nudenjem prostora za izražanje glasu mladih in njihovo avtonomijo ter gradnjo mostov za naslednje korake v življenju mladih. Zato pa bo aktivnost Mladi v Evropi: Offenburški pogovori usmerjena v razpravo o tem, kako mladinsko dela prispeva k občutku pripadnosti mladih in kako predstavlja varen prostor za raziskovanje in oblikovanje identitete mladih, vključno z nastankom novih mladinskih kultur in pripadnosti.

Posledično bodo ključna vprašanja 5. izdaje Offenburških pogovorov naslednja:

  • Kdo so mladi danes? Kaj mislijo, čutijo in potrebujejo?
  • Katere (različne) identitete imajo (ali jih iščejo)?
  • Katere mladinske (sub)kulture in okolja so pomembne za oblikovanje identitete in pripadnosti mladih?
  • Kaj različnim skupinam mladih pomeni »dom« v njegovih raznolikih in protislovnih vidikih?

Na dogodek se lahko prijavite do 17. julija 2022 na naslednji povezavi.

Offenburški pogovori so skupni projekt estonske, finske, flamske, nemške in slovenske agencije programov Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih