Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Na Prvinah so se zbrali prostovoljci iz vse Slovenije

15.06.2021

Pretekli vikend je na Prvinah potekalo Letno srečanje prostovoljcev v programu Evropska solidarnostna enota. Gre za srečanje udeležencev mobilnostnega programa, ki so se v zadnjem letu in pol vrnili s svoje prostovoljske aktivnosti v tujini. Udeleženci se praviloma enkrat letno zberejo na srečanju, ki ga organizira Movit, Nacionalna agencija programov EU Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota. Na njem tudi v simbolnem smislu sklenejo svojo prostovoljsko izkušnjo: ponovno reflektirajo doživeto in naučeno, razmislijo o tem, na kakšen način uporabiti kompetence, ki so jih pridobili med svojimi projekti, med mreženjem z drugimi prostovoljci pa gradijo skupnost udeležencev Evropske solidarnostne enote in snujejo skupne projekte.

Evropska solidarnostna enota je program, ki je bil osnovan leta 2018, vendar gradi na 20-letnih temeljih svojega predhodnika, programa Evropska prostovoljska služba (EVS). Projekti prostovoljstva, namenjeni mladim od 18 do 30 let, predstavljajo jedro programa. Mladi v okviru projektov ob podpori organizacije v domovini odidejo na opravljanje prostovoljnega dela (praviloma) v tujino, kjer v gostiteljski organizaciji izvajajo projekte, dolge od 14 dni do 12 mesecev. Vključene organizacije so zelo različne; od javnih institucij, do mladinskih, aktivističnih, socialnih in drugih nevladnih organizacij. Tudi teme projektov so temu primerno raznolike, vsem pa je skupno, da vključujejo solidarnostno noto (projekti imajo pozitiven učinek na skupnosti, v katerih se odvijajo in/ali širše), ter da vsebujejo evropsko dodano vrednost (torej obravnavajo teme, ki so pomembne za evropsko skupnost). Prostovoljci za svoje delo ne prejmejo plačila, imajo pa urejeno nastanitev, povrnjene stroške prehrane in prevoza, prejmejo pa tudi simbolično žepnino. Poudarek programa je na vključevanju skupin mladih z manj priložnostmi, torej mladih, ki se zaradi takšnih ali drugačnih razlogov (npr. socialne, geografske ovire, posebne potrebe ipd.) soočajo s težjim vključevanjem v druge programe, čemur je namenjen tudi znaten del sredstev. V letu 2021 je za projekte prostovoljstva v Sloveniji namenjenih 1.028.649,00 evrov.

Ko imaš na kupu takšno raznoliko skupino mladih ljudi, ki jim je skupen čut za pomoč drugim in izkušnja prostovoljnega dela, gotovo ni dolgčas. Vsak posameznik srečanju prinese svoj košček, skupna zgodba pa tako postane zavedanje, kako lahko samo skupaj in s solidarnostjo naredimo svet lepši, bolj trajnosten in za odtenek prijaznejši!  


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih