Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Nova sezona kroga usposabljanj in vrednotenj za prostovoljce

29.09.2022

Po poletnem premoru zopet nadaljujemo z rednimi usposabljanji – ob prihodu in vmesnim vrednotenjem – za prostovoljce v projektih programa Evropska solidarnostna enota.

Na usposabljanju ob prihodu so se prostovoljci skozi metode neformalnega učenja seznanili z različnimi vidiki izvajanja projektov. Spoznali so obveznosti in odgovornosti sodelujočih deležnikov v projektih, odkrivali proces refleksije in evalvacije ter raziskovali Youthpass, orodje za načrtovanje, spremljanje, vrednotenje in beleženje učnih dosežkov. Preizkusili so se v izvajanju projektnega cikla, tega so spoznali skozi enodnevno projektno aktivnost – Solidarity MasterChef, kjer so imeli nalogo, da s solidarnostno akcijo zberejo sestavine za izbrano jed, ki so jo za tem samostojno pripravili za degustacijo v skupini. Kulinarične poslastice si lahko ogledati na sliki.

Vmesno vrednotenje poleg tradicionalnih tem, ki so povezane z vrednotenjem dosedanje izkušnje, ozaveščanjem učnega procesa, načrtovanjem razvoja in/ali izboljšavo projektnih aktivnosti, ponudi več prostora za nagovarjanje tem, ki vzniknejo in se razvijejo iz skupine. Prostovoljci so skozi metodo Ikigai iskali svoj smisel življenja ter raziskovali, kakšne so njihove možnosti dela in zaposlitve po zaključku projekta. Veliko zanimanja sta vzbudili temi nenasilne komunikacije in pisanja projektov. Za še večjo kreativnost in k akciji naravnane pogovore pa so izkusili metodo Proaktivna kavarna.

Teme, ki so pri obeh skupinah stopile v ospredje in nagovorile prostovoljce so bile: duševno zdravje, podpora v osebnem življenju in delovnem okolju, aktivno udejstvovanje mladih, nenasilna komunikacija. Teme so v določeni meri najverjetneje odsev stanja v družbi, obdobja po pandemiji koronavirusne bolezni, ki je prineslo številne izzive vsem generacijam, in zavedanje pomena ohranjanja in krepitve duševnega zdravja. Za tem pa se je zgodila še vojna v Ukrajini, katere posledice je čutiti na globalni ravni na številnih področjih življenja.

Ker življenje ni le delo, temveč je pomembno, da v njem najdemo tudi čas počitek, druženje in raziskovanje, sta skupini del programa preživeli tudi skupaj. Program je ponujal prostor za izmenjavo izkušenj in neformalne pogovore. V četrtek popoldan pa smo se sprehodili skozi čas in prostor. Obiskali smo center vesoljskih tehnologij Hermana Potočnika Noordunga – Center Noordung in vstopili v čas kartuzijanov skozi ogled Žičke kartuzije.

Usposabljanje ob prihodu je vodila trenerka Tanja Veber. Za program vmesnega vrednotenja pa sta poskrbela trenerja Tina Trdin in Jaka Kovač.

Usposabljanja ob prihodu so se udeležili/e prostovoljci/ke iz organizacij:  

Društvo Parada Ponosa, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Mladinska zveza Brez izgovora, Mladinski center Piran, Park Istra, Zavod Bob, Zavod Gobal, Zavod Knof

Vmesnega vrednotenja so se udeležili/e prostovoljci/ke iz organizacij: 

Društvo Parada ponosa, Društvo zaveznikov mehkega pristanka, Mladinski center Piran, Kulturno izobraževalno društvo Pina, Mladinski Center Ormož, Društvo Nega Zemlje in Duha, Pekarna Magdalenske mreže, Zavod Veles


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih