Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Pomembne informacije za prijavo projektov v program ESE v letu 2019

03.01.2019
Pomembne informacije za prijavo projektov v program Evropska solidarnostna enota (ESE) v letu 2019

Evropska komisija je 10. decembra objavila razpis za zbiranje predlogov za program Evropska solidarnostna enota in Vodnik za prijavitelje v program ESE za leto 2019.

V letu 2019 bo v program Evropska solidarnostna enota projekte možno prijaviti v tri ukrepe:

Za vas smo pripravili pregled pomembnih informacij in sprememb glede na leto 2018.

1. Splošne spremembe v Vodniku za prijavitelje v program Evropska solidarnostna enota za leto 2019

Prijavni roki v program Evropska solidarnostna enota v letu 2019

Termini prijavnih rokov v letu 2019 se deloma razlikujejo od tistih za program Erasmus+, in sicer:

  • 1. prijavni rok: 7. februar 2019 do 12. ure
  • 2. prijavni rok: 30. april 2019 do 12. ure
  • 3. prijavni rok: 1. oktober 2019 do 12. ure

Pripravljalni obisk (Advance Planning Visit)

Za stroške namestitve in prehrane načrtovanega predhodnega obiska je potrebno zaprositi v proračunski kategoriji »Izredni stroški«, ne več v proračunski kategoriji organizacijska podpora (organisational support). Za potne stroške, ki nastanejo pri tovrstnih aktivnostih še naprej zaprošate v proračunski kategoriji pot (travel). Stroški za izvedbo načrtovanega predhodnega obiska niso več kriti na podlagi prispevkov na enoto, ampak se financirajo na podlagi dejanskih stroškov in v celoti.

Sodelujoče države v programu Evropska solidarnostna enota

Med države, ki spadajo v skupino sodelujočih držav v programu Evropska solidarnostna enota, bo z letom 2019 spadala tudi Turčija. Za možnosti sodelovanja partnerskih držav je potrebno preveriti merila upravičenosti za vsak posamezni ukrep (prostovoljstvo, pripravništva in zaposlitve, solidarnostni projekti) programa ESE.

Partnerstva za prostovoljstvo

Do konca programa (vključno z letom 2020) v program Evropska solidarnostna enota ne bo več možno prijavljati novih projektov partnerstev za prostovoljstvo. Boste pa tisti, ki ste imeli v letu 2018 odobreno partnerstvo za prostovoljstvo, lahko oddajali letne vloge. Rok za oddajo letnih vlog v letu 2019 je 30. april 2019.

Podpora za vključevanje

V primeru, da finance iz proračunske kategorije »podpora za vključevanje« (inclusion support) ne pokrijejo vsaj 80 % dejanskih stroškov okrepljenega mentorstva, lahko te stroške umestite v kategorijo »izredni stroški«. V primeru, da bodo ti stroški odobreni, bo ta dotacija zamenjala dotacijo, ki bi jo dobili v kategoriji »podpora za vključevanje« (inclusion support).

2. Vodnik za prijavitelje v program Evropska solidarnostna enota

Vsem prijaviteljem v program Evropska solidarnostna enota priporočamo, da pred pripravo projektov preučijo Vodnik za prijavitelje, ki predstavlja temeljni dokument programa in vsebuje vse informacije o ciljih in usmeritvah programa ter vseh ključnih ukrepih in posameznih akcijah, v katere je možno prijavljati projekte.

3. Vsebinske smernice za leto 2019

Splošne in specifične vsebinske smernice za vsakega od ukrepov programa Evropska solidarnostna enota določa Vodnik za prijavitelje v program ESE. Prav tako pa na Nacionalni agenciji vsako leto pripravimo vsebinske usmeritve za prijavitelje. Prijaviteljem priporočamo, da jih smiselno upoštevajo pri pripravi projektov.

4. Razpoložljiva sredstva v programu Evropska solidarnostna enota

Skupaj bo za financiranje projektov v vseh treh ukrepih programa v letu 2019 na voljo 1.314.526 EUR (upoštevana so le sredstva, ki so na voljo za projekte). Razdelitev sredstev po posameznih ukrepih je na voljo tukaj.

5. Podpora za prijavitelje

Prijaviteljem nudimo tehnično in vsebinsko podporo pri pripravi in prijavi projektov, ki je na voljo v naslednjih oblikah:

  • Informativni dnevi za prijavitelje, ki jih izvajamo pred vsakim prijavnim rokom. Aktivnost pred prvim prijavnim rokom v letu 2019 bo potekala 11. januarja 2019. Prijave na informativni dan so možne tukaj.
  • Svetovanje pred prijavo projektov obsega individualno svetovanje po telefonu in preko elektronske pošte. Za prijavitelje, ki v program Evropska solidarnostna enota, prvič prijavljajo projekte pa nudimo tudi osebno svetovanje v prostorih nacionalne agencije.
  • Pogosta vprašanja in odgovori so rezultat razreševanja različnih izzivov, povezanih s prijavo projektov.
  • Informacija o poteku prijavnega postopka vsebuje razlago vseh posameznih korakov, od pridobitve kode PIC do končne oddaje prijave projekta, ki jih mora opraviti prijavitelj, ki (prvič) prijavlja v program Evropska solidarnostna enota.

6. Izobraževanja in usposabljanja v programu Evropska solidarnostna enota

Izobraževanja in usposabljanja so namenjena podpori za kakovostno izvajanje programa, krepitvi zmogljivosti organizacij ter večanju sistemskih učinkov programa, zato udeležbo toplo priporočamo vsem, ki jih vključevanje v program ESE zanima. Nekatera usposabljanja so namenjena izkušenejšim prijaviteljem za dvigovanje kakovosti mednarodnih projektov v okviru programa, nekatera pa so namenjena novim prijaviteljem, ki se nameravajo v bližnji prihodnosti vključiti v program.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih