Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Pridobite podporo za soustvarjanje evropskega leta mladih!

12.04.2022

Predstavljamo vam razpis, s katerim vas želimo podpreti pri obeležitvi evropskega leta mladih, ki ga je razglasila in uradno sprejela Evropska komisija z namenom poklona mladim, njihovi požrtvovalnosti in izkazani solidarnosti v težkih časih, ki sta jih povzročili pandemija in z njo povezani ukrepi, katerih posledice so še posebej močan vpliv imele na siceršnji potek vsakdanjih življenj mladih, njihove socialne stike in navsezadnje na njihovo koriščenje priložnosti za mobilnost v okviru različnih programov EU.

Med temi sta ključna programa Erasmus+: Mladina in Evropska solidarnostna enota, ki jima je evropsko leto mladih prineslo izdatno povečanje sredstev za podporo sprejemu projektov v okviru posameznih ukrepov obeh programov, saj bosta programa v letu 2022 še posebej namenjena nudenju podpore mladim in spodbujanju njihove udeležbe v demokratičnem življenju ter zasledovanju ciljev evropskega leta mladih, ki so:

  • črpati navdih iz mladih, iz njihovih idej in vizij za nadaljnje delo;
  • spodbujati mlade, vključno z mladimi z manj priložnostmi, da postanejo aktivni državljani in prispevajo k pozitivnim spremembam;
  • promocija priložnosti za mlade za nudenje podpore njihovemu osebnemu, socialnemu in profesionalnemu razvoju;
  • vzpostavitev zelenega in digitalnega prehoda, ki ponujata nov pogled na prihodnost ter priložnosti za mlade in družbo kot celoto.

Ciljem, na podlagi katerih je bilo evropsko leto mladih zasnovano, se v luči vojne v Ukrajini pridružuje cilj, ki se navezuje na mobilizacijo posameznikov pri izkazovanju solidarnosti in nudenju pomoči tistim, ki jih je prizadela vojna. Vojna v Ukrajini je obenem glavni namen leta preusmerilo na spodbujanje skupnih evropskih vrednot, demokracije in miru. V skladu s tem je Evropska komisija ustvarila posebno stran, namenjeno temi solidarnosti EU z Ukrajino, do katere lahko dostopate tudi preko zavihka za evropsko leto mladih znotraj Evropskega mladinskega portala.  

Pri nudenju podpore pri zasledovanju ciljev evropskega leta mladih se pričakuje sodelovanje vseh akterjev, ki so relevantni za življenja mladih, med katerimi imate poglavitno vlogo mladinske organizacije in vsi, ki delate z mladimi, zaradi česar vas želimo podpreti s tem razpisom in vas spodbuditi k soustvarjanju letošnjega evropskega leta mladih.

Vabimo vas torej k organizaciji dogodkov v okviru leta, namenjenega mladim, ali vključitvi delavnic v okviru Mreže vzornikov v vaše aktivnosti. Pri izbiri formata aktivnosti, ki bi jo radi sami zasnovali, imate prosto pot. Lahko je to npr. konferenca, iniciativa, izobraževanje, usposabljanje, raziskava, promocijska aktivnost, mednarodno sodelovanje, … Dovolj je le, da je aktivnost povezana z mladimi in zasleduje zgoraj naštete cilje evropskega leta mladih.

Podrobnejše pogoje za sodelovanje v razpisu lahko preverite na naslednji povezavi.

Rok za oddajo prijave je 22. 4. 2022.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih