Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Razpis: Poglobljeno svetovanje za pridobitev znaka kakovosti v programu ESE

10.10.2019

Razpis za organizacije

Z namenom vključevanja novih organizacij v program Evropska solidarnostna enota  in doseganja visoke kakovosti projektov prostovoljstva, pripravništev in zaposlitev, Movit, Nacionalna agencija programov Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota  (v nadaljevanju Nacionalna agencija), vabi organizacije, da se prijavijo na sodelovanje v pilotnem projektu Poglobljeno svetovanje organizacijam, ki želijo pridobiti znak kakovosti v programu Evropska solidarnostna enota (v nadaljevanju svetovanje).

Kaj je znak kakovosti?

Vsaka organizacija, ki želi prijavljati in izvajati projekte na področju prostovoljstva ter pripravništev in zaposlitev v okviru programa Evropska solidarnostna enota (v nadaljevanju program) mora pridobiti ustrezen znak kakovosti. Znak kakovosti je potreben za zagotavljanje kvalitete in skladnosti sodelujočih organizacij z načeli in cilji programa Evropska solidarnostna enota glede njihovih dolžnosti v vseh fazah solidarnostnih aktivnosti. 

Mogoče je pridobiti: 

  • znak kakovosti za področje prostovoljstva (za gostujoče in podporne organizacije)
  • znak kakovosti za področje pripravništev
  • znak kakovosti za področje zaposlitev. 

Pridobitev znaka kakovosti je postopek preverjanja organizacije, ki se želi vključiti v projekte na področju prostovoljstva, pripravništev ali delovnih mest, da izkaže poznavanje filozofije, vrednot in standardov kakovosti za sodelovanje v aktivnostih, ki so del programa. Standardi za izvajanje aktivnosti na vseh treh področjih so predstavljeni v Vodniku za prijavitelje programa, ki je dostopen na podstrani Razpisna dokumentacija

Komu je svetovanje namenjeno?

Svetovanje je namenjeno predstavnikom organizacij, ki:

  • nimajo znaka kakovosti,
  • so se že udeležili delavnice za pridobitev znaka kakovosti in
  • imajo trden namen in jasno motivacijo za vključitev v program.

Prednost pri izboru  bodo imele organizacije, ki vključujejo mlade z manj  priložnostmi in/ali mlade s posebnimi potrebami

Kako bo svetovanje potekalo?

Nacionalna agencija po povezala organizacijo in svetovalko. Na voljo bosta dve individualni srečanji (po največ 4 ure) s svetovalko v organizaciji in 2 posvetovanji na daljavo, vsako v trajanju največ 45 minut. Svetovalka ne bo pisno odgovarjala na vprašanja organizacije. Svetovalka v procesu svetovanja ne bo pisala vloge za pridobitev znaka kakovosti v imenu organizacije, niti ne komentirala vloge, ki jo bo pripravila organizacija.

Kaj bodo organizacije s svetovanjem pridobile? 

Predstavniki organizacij se bodo podrobno seznanili s programom, znakom kakovosti in elementi kakovosti. S pomočjo svetovalke bodo razmislili o močeh organizacije, ki jih lahko uporabijo za pripravo organizacije na znak kakovosti in kakovostno izvedbo projektov in hkrati osvetlili mesta, kjer je še prostor za izboljšanje ter poiskali vire za to. Po koncu svetovanja bodo ob aktivnem sodelovanju v procesu sposobni pripraviti kakovostno vlogo za pridobitev znaka kakovosti.

Kakšne so obveznosti vključenih organizacij?

Organizacije so dolžne aktivno sodelovati v procesu svetovanja in ob koncu le-tega izpolniti evalvacijski vprašalnik ali se udeležiti evalvacijskega sestanka na sedežu Nacionalne agencije (vrsto evalvacije določi Nacionalna agencija). 

Kdo izvaja svetovanje?

Svetovanje izvajajo izkušene  zunanje ocenjevalke Nacionalne agencije. Organizacija nima možnosti izbire svetovalke. Svetovalka ne bo sodelovala pri kasnejšem morebitnem ocenjevanju vloge za znak kakovosti organizacije, ki ji je svetovala.

Čas izvedbe:

Svetovanje lahko poteka v času od 2. novembra 2019 do 31. januarja 2020. Za dinamiko svetovanja se dogovorita svetovalka in organizacija. Evalvacijo bo Nacionalna agencija izvedla v februarju 2020. 

Kako se prijaviti?

Organizacije izpolnijo prijavo, ki je dosegljiva tukaj. Rok za prijavo je 28. 10. 2019. Organizacije bodo o izboru obveščene konec oktobra. S prijavo organizacija sprejema pogoje sodelovanja, opredeljene v tem razpisu in se strinja, da lahko Nacionalna agencija rezultate evalvacije uporabi pri širjenju učinkov in promociji programa.

Naslov za vprašanja: info@movit.si


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih