Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Rezultati raziskave: Vpliv prostovoljskih aktivnosti na zaposljivost mladih

29.11.2019

Mladi, še posebno mladi z manj priložnostmi, so pogosto ob vstopu na trg dela zelo ranljiva kategorija. Dolgoročna brezposelnost in neuspeli poskusi pri pridobivanju prve zaposlitve so izrazito obremenilen dejavnik in lahko privedejo do izzivov, ki se z učinkom snežne kepe začnejo odražati na številnih področjih njihovega življenja. Institucije in organizacije, ki se ukvarjajo z mladimi, jim nudijo različne mehanizme za lajšanje prehoda na trg dela. Za kar največji učinek pa morajo te ustanove medsebojno sodelovati in poglobljeno razumeti delovanje mehanizmov, ki jih ponujajo.

MOVIT je zato v letih 2016-2019 izvedel dolgoročno kvalitativno raziskavo o učinkih prostovoljstva in sodelovalnih praksah pri njegovem omogočanju v mednarodnem okolju.Raziskava je bila izvedena v sodelovanju z britansko nacionalno agencijo programa Ecorys in neodvisnim raziskovalcem Jonathanom Robertsonom.

Prostovoljske aktivnosti, ki so do jeseni 2018 potekale v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji, zdaj pa v okviru programa Evropska solidarnostna enota, pomembno vplivajo na razvoj ključnih kompetenc pri mladih. Pridobivanje teh kompetenc ne olajša samo prehoda od šolanja do prve zaposlitve, temveč vpliva tudi na uspešnost mladih tako v karieri kot v zasebnem in družbenem življenju.

Kot je pokazala raziskava, se prostovoljskih aktivnosti še posebej mladi z manj priložnostmi udeležijo zaradi občutka ujetosti v življenju, kar je podkrepljeno z motivacijo po izboljšanju zaposlitvenih možnosti in po novi izkušnji. Gre za raznoliko, a medsebojno prepleteno motivacijo, ki so jo zmožne prepoznati raznolike institucije na področju mladine, socialnega varstva in zaposlovanja.

Vendar rezultati raziskave kažejo tudi, da večina mladih o prostovoljskih priložnostih izve od vrstnikov in na podlagi predhodnega sodelovanja z organizacijami, ki jih nudijo. Samo trije od skupno 43 intervjuvanih mladih so dobili informacijo od institucij s področja socialnega varstva in zaposlovanja. Sodelovanje med institucijami in organizacijami, ki se ukvarjajo z mladimi, je zato nujno potrebno okrepiti, kar že prepoznavajo nekatere uspešnejše organizacije na področju dela z mladimi z manj priložnostmi.

Raziskava je plod večletnega mednarodnega sodelovanja med slovensko in britansko nacionalno agencijo, ki se je začelo v letih 2012-2014 z raziskovalnim projektom »EVS Competences for Employability«, ter nadaljevalo z v Sloveniji organizirano istoimensko mednarodno konferenco.

Rezultate raziskave si lahko ogledate tukaj, javnosti pa so bili prvič predstavljeni 14. 11. 2019 na predstavitvenem dogodku (fotografije s predstavitvenega dogodka si lahko ogledate tukaj).

 

 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih