Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

S programom ESE v letu 2019 zagotovili že več kot 200 prostovoljskih mest

13.08.2019
S programo Evropska solidarnostna enota v letu 2019 zagotovili že več kot 200 prostovoljskih mest za slovenske organizacije

Pred pričetkom samostojnega izvajanja programa Evropska solidarnostna enota (jeseni 2018) je bilo, kljub intenzivnim usklajevanjem Evropske komisije s širokim naborom deležnikov, še vedno nekaj pomislekov glede potenciala za njegovo uspešno izvajanja. K temu je največ prispeval prenos področja prostovoljstva iz programa Erasmus+: Mladi v akciji v program ESE. Ob tem je prišlo tudi do spremembe poimenovanja, saj je evropsko prostovoljsko službo zamenjal ukrep projekti prostovoljstva.  

Projekti prostovoljstva (individualni in skupinski) predstavljajo največji (glede na višino razpoložljivih sredstev) posamični ukrep v programu ESE. Za njega je v letu 2019, na treh prijavnih rokih, skupaj na voljo 1.073.400 EUR, medtem ko je za preostala dva ukrepa, pripravništva in zaposlitve ter solidarnostne projekte, na voljo dobrih 240.000 EUR sredstev.

Uvodne analize rezultatov izvajanja ukrepa prostovoljstva v programu Evropska solidarnostna enota v letu 2019 so pokazale, da so bili pomisleki in bojazni odveč. Še več, krog organizacij, ki se odločajo za sodelovanje v projektih prostovoljstva, se je, v primerjavi s programom Erasmus+: Mladi v akciji, povečal. To je ob upoštevanju, da morajo organizacije za sodelovanje v projektih prostovoljstva (kot pošiljajoče ali gostiteljske organizacije) predhodno pridobiti znak kakovosti za področje prostovoljstva, še posebej razveseljivo.

Na prvih dveh razpisnih rokih programa Evropska solidarnostna enota v letošnjem letu je bilo v okviru sprejetih projektov odobrenih 206 prostovoljskih mest za slovenske organizacije.

Podrobnejša razporeditev prostovoljskih mest na prvem prijavnem roku v letu 2019:

Gostujoči projekti

Pošiljajoči projekti

SKUPAJ

Dolgoročni prostovoljski projekti

32

1

36

Kratkoročni prostovoljski projekti

33

27

60

SKUPAJ

65

28

96

Podrobnejša razporeditev prostovoljskih mest na drugem prijavnem roku v letu 2019:

Gostujoči projekti

Pošiljajoči projekti

SKUPAJ

Dolgoročni prostovoljski projekti

47

3

36

Kratkoročni prostovoljski projekti

63

0

60

SKUPAJ

110

3

96

Na Nacionalni agenciji smo veseli, da številne organizacije prepoznavajo pomen in dodano vrednost projektov prostovoljstva tako za lastno delovanje, kot tudi za mlade, s katerimi sodelujejo. Zgornje številke namreč predstavljajo le del zgodbe o projektih prostovoljstva v okviru programa Evropska solidarnostna enota, saj so to statistike sprejetih projektov v Sloveniji.

Organizacije iz naše države pa sodelujejo tudi v številnih projektih, ki so prijavljeni in odobreni v drugih evropskih državah, kar pomeni, da je skupno število prostovoljcev, ki jih v okviru programa ESE gostimo v Sloveniji oz. se udeležijo projektov prostovoljstva v tujini, še veliko višja. Zadovoljni smo tudi, da je precejšen del prostovoljcev iz skupine t.i. mladih z manj priložnostmi.

Izkušnje mednarodnega prostovoljstvo resnično spreminjajo življenje mladih ljudi, ki se udeležijo teh projektov. Tega ne pravimo kar tako. To dokazujejo številne zgodbe mladih, ki so projekte prostovoljstva izkusili na svoji koži:

  • Marko je odšel na projekt prostovoljstva (takrat še poimenovan evropska prostovoljska služba) v Estonijo in se odločil, da bo tam ostal. Več o Markovi izkušnji si lahko preberete tukaj.
  • Kako mednarodno prostovoljstvo vpliva na mlade in organizacije je raziskoval Jonathan Robertson v projektu, ki smo ga na Nacionalni agenciji MOVIT pripravili skupaj z britansko Nacionalno agencijo ECORYS. Kakšne učinke ima prostovoljstvo si preberite v seriji kratkih blogov, ki jih je tekom izvajanja raziskave pisal Jonathan.

Če imate kakršnakoli vprašanja glede pridobitve znaka kakovosti, prijave ali sodelovanja v projektih prostovoljstva nam pišite na info@movit.si ali nas pokličite na 01 430 47 47.  


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih