Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Usposabljanje za koordinatorje v programu Evropska solidarnostna enota

06.12.2022

Med 23. in 25. novembrom se je v Zrečah odvilo Usposabljanje za koordinatorje projektov prostovoljstva. Usposabljanja za organizacije so vsako leto dobro obiskana, na kar je slovenska NA posebej ponosna, saj kažejo na pomembnost takšnih usposabljanj med organizacijami.

Glavni temi letošnjega usposabljanja sta bili načrtovanje aktivnosti projektnega cikla organizacij za kakovost odnosov med prostovoljci in organizacijami ter podpora v duševnem zdravju prostovoljcev.

Po uvodnih spoznavnih aktivnostih smo prvi dan namenili popisu stanja v odnosu organizacija - prostovoljec; aktualnim temam in izzivom pri delu ter sobivanju s prostovoljci. Raziskovali smo kdo so prostovoljci, s katerimi sodelujemo in na kakšne načine jih podpiramo v posamezni fazi projektnega cikla.

Naslednji dan smo začeli v znamenju duševnega zdravja. Pridružila se nam je gostja, psihosocialna svetovalka Karin Bojc, ki v Zavodu Mladi zmaji nudi podporo mladim, staršem in mladinskim delavcem. Pogovarjali smo se o tem, kaj duševno zdravje je, s kakšni težavami v duševnem zdravju se srečujemo ter iskati rešitve za podporo prostovoljcem v času izzivov in krize.

V popoldanskem delu dneva pa se je fokus prenesel na učenje iz izkušenj organizacij preko metode skupinsko poslušanje navdihujočih zgodb. Ena izmed njih je bila usmerjenja v sodelovanje s partnerskimi državami, kar smo smiselno povezali s predstavitvijo centra Salto za Zahodno Balkan, ki ga s Sloveniji gosti Movit. Centri Salto so namreč osredotočeni na izboljšanje kakovosti in učinka mladinskih programov EU (Erasmus+ in Evropska solidarnostna enota) ter na podporo in razvoj evropskega mladinskega dela.  
Zadnji dan je bil namenjen nagovarjanju specifičnih potreb in izzivov. Udeleženci so skozi metodo odprtega prostora imeli možnost sooblikovali program z vzporednimi vsebinami, še so morda ostale nenaslovljene ali so še tlele v njih.

Tovrstna usposabljanja potekajo v okviru Kroga usposabljanj in vrednotenj (Training and evaluation cycle – TEC). So ena ključnih značilnosti programa Evropska solidarnostna enota, ki poleg podpore prostovoljcem, nudijo podporo tudi organizacijam, ki izvajajo projekte prostovoljstva. Usposabljanja za koordinatorje so namenjena organizacijam z znakom kakovosti ter nudijo kakovosten okvir za deljenje izkušenj med koordinatorji. Z usposabljanji tega tipa želimo organizacije podpreti pri razvoju kakovostnih projektov in zagotoviti priložnosti za mreženje.

Usposabljanje sta vodili trenerki Alenka Oblak in Lara Kastelic,
ki sta poskrbeli za razgiban trening, poln inovativnih participativnih metod. Kljub resnosti obravnavanih tem pa smo v času programa uspeli obdržati lahkotnost in igrivost. Na usposabljanju so bili prisotni tudi nekateri zaposleni in projektni sodelavci NA Movit, ki so odgovarjali na porajajoča vprašanja povezana s programom ter podprli vsebino glede na področje, ki ga pokrivajo. Skozi izkušnje se kaže, da prisotnost osebja NA na takšnih dogodkih pomembno vpliva na grajenje odnosov med organizacijami in NA.

Na usposabljanju so si izkušnje izmenjali predstavniki organizacij in ustanov: Društvo Barka, Društvo DIH, Društvo Nega zemlje in duha, Društvo Parada ponosa, Društvo za kulturo inkluzije, Duhovno društvo za dušo, EUSA Institut, Familija, Javni zavod Mladi zmaji, Javni zavod Sotočje Medvode, KNOF, Legebitra, Ljudska univerza Ormož, Mladinski center Zagorje ob Savi, Mladinski informativni in kulturni klub Murska Sobota, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Osnovna šola Prestranek, Park Istra, PiNA, Salezijanski mladinski center Rakovnik, Športni in mladinski center Piran, Zavod BOB, Zveza društev Mladinski center Idrija, Zavod Nefiks, Zavod za globalno učenje in razvoj projektov, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper, Zavod za mladino in šport Trbovlje.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih