Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Usposabljanje za koordinatorje v projektih prostovoljstva

27.11.2021

Od 24. do 26. novembra je na Bledu potekalo usposabljanje za koordinatorje prostovoljstva v programu Evropska solidarnostna enota. Nazadnje je bilo tovrstno usposabljanje izvedeno leta 2019, zato je bil interes za udeležbo med organizacijami zelo velik. Na usposabljanju je bilo prisotnih 25 koordinatorjev iz različnih organizacij z zelo raznolikimi izkušnjami.

Poudarek usposabljanja je bil tokrat na vključevanju prostovoljcev v organizacijo in lokalno skupnost ter na izgradnji podporne skupnosti koordinatorjev. Ker najbolje vedo, kako so prostovoljci vpeti v lokalno skupnost ravno prostovoljci sami, smo 3 povabili kot goste. Predstavili so svojo izkušnjo, vsaka je bila svojstvena in je spodbudila vprašanja in razmislek med udeleženci.

Glede na dobro energijo, ki je bila prisotna tekom celotnega usposabljanja, pa je zasajeno tudi dobro seme za to, da bodo koordinatorji vzpostavili lastno podporno mrežo, znotraj katere bodo delili svoje bogate izkušnje ter drug drugemu pomagali in se spodbujali.

Krog usposabljanj in vrednotenj (Training and evaluation cycle – TEC) v programu Evropska solidarnostna enota je sestavljen iz usposabljanj za prostovoljce in usposabljanj za organizacije. Tako slovenska nacionalna agencija redno organizira usposabljanja za koordinatorje, ki so namenjena opolnomočenju koordinatorjev v projektih prostovoljstva za izvajanje visokokakovostnih projektov in nudenje podpore prostovoljcem. Usposabljanja imajo med udeleženci tradicionalno dober odziv, saj poleg vseh vsebin udeležencem ponudijo tudi prostor za deljenje izkušenj in praks, kar spodbuja občutek povezanosti med koordinatorji.  

Ker je za uspešno izvajanje projektov z močno noto solidarnosti zelo pomembna vključenost organizacije v lokalno okolje, hkrati pa je za dobro izkušnjo prostovoljcev ključno, da sodelujejo in se vključujejo v lokalno skupnost ter da so dobro integrirani v organizacijo, smo na tokratnem usposabljanju posvetili poudarek tudi temu vidiku skupnosti.

Trenerke Barbara Masnik, Urška Pavlovič in Špela Gorjan so v usposabljanje vnesle obilico kreativnih metod in neformalnih pristopov, tako da je bilo vzdušje kljub pomembnosti in resnosti obravnavanih tem ves čas prijetno in sproščeno, delovna vnema pa na zelo visoki ravni.

Eden izmed pomembnih vidikov usposabljanj za koordinatorje je tudi seznanitev z novimi specifikami programa in aktualnimi usmeritvami nacionalne agencije. V ta namen so se nam na usposabljanju pridružile programske delavke Elizabeta Lakosil, Nataša Žebovec in Roberta Čotar, ki na nacionalni agenciji pokrivajo področje prostovoljstva. Udeležence so seznanile z novostmi in specifikami, ki ji prinaša novi program. Usposabljanje sva organizirala Vanja Metelko in Boštjan Jurič.

Na usposabljanju so se nam tokrat pridružili predstavniki naslednjih organizacij in ustanov: Gibanje za dostojno delo in socialno družbo, CIRIUS Kamnik, Društvo Nega zemlje in duha, Društvo Parada ponosa, Društvo za kulturo inkluzije, Familija, Javni zavod Sotočje Medvode, Javni zavod za kulturo, šport, mladino in turizem Hrastnik, Mladinski center Hrastnik, KNOF, Ljudska univerza Ormož, Medobčinsko društvo prijateljev mladine Ajdovščina, Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija, Mladinski center Krško, Mladinski center Zagorje ob Savi, Osnovna šola Ivana Skvarče (Zagorje ob Savi), OŠ Ivana Groharja, Park Istra, PiNA, Slovenska filantropija, Zavod Salesianum (OE Skala), Zavod za mladino in šport Trbovlje, Zavod za mladino, kulturo in turizem Koper (oddelek: CMK), Zavod za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, Zavod Veles, Mladinski center Postojna. 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih