Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

V Sloveniji več prostovoljcev gostimo, kot pošljemo

14.10.2019

Število prostovoljcev, ki jih gostimo v projektih prostovoljstva, znatno presega število tistih, ki jih pošljemo.

Če bi posplošeno sklepali na podlagi podatkov iz projektov prostovoljstva (oz. bivšega programa EVS), je Slovenija precej priljubljena destinacija za prostovoljce, medtem ko slovenski prostovoljci niso tako zelo naklonjeni prostovoljskemu delu tujini. 

LetoŠtevilo tujih prost. v SLOŠtevilo SLO prost. v tujiniSKUPAJ
2014                       159                           58    217
2015                       171                          106    277
2016                       198                           79    277
2017                       253                          135    388
2018                       209                           78    287



Se pa število tako tujih prostovoljcev v Sloveniji kot slovenskih prostovoljcev v tujini skoraj konstantno povečuje. Leto 2017 rahlo izstopa po številu prostovoljcev, saj je bil takrat izjemoma odprt poseben ukrep, imenovan »Strateški EVS«, ki je izkušenim organizacijam omogočil prijavo večjih projektov. Podatki za leto 2018 pa še niso popolni saj je veliko projektov še v polnem teku.

Slovenija je najbolj priljubljena dežela predvsem za udeležence iz mediteranskih dežel. Običajno prevladujejo prostovoljci iz Španije, sledijo pa jim prostovoljci iz Francije, Italije, Turčije, Makedonije. Precej je tudi nemških udeležencev. Pri slednjih je zanimivo izpostaviti dejstvo, da gre v povprečju za najmlajše udeležence v projektih prostovoljstva. Udeleženci so običajno stari 18 ali 19 let in so ravno zaključili srednjo šolo. Pred pričetkom študija si vzamejo t.i. gap year, ki ga izkoristijo za opravljanje prostovoljskega dela v tujini. Odkar se projekti prostovoljstva izvajajo v okviru programa Evropska solidarnostna enota, pa so možne tudi nacionalne aktivnosti. To pomeni, da se lahko, kadar gre za mlade osebe z manj priložnostmi, slovenski prostovoljci udeležijo projektov prostovoljstva tudi v Sloveniji.

Mladi, ki jih zanima opravljanje prostovoljskega dela v tujini, se lahko vpišejo v portal Evropske solidarnostne enote, še bolje pa je, da najdejo v lokalnem okolju organizacijo z Znakom kakovosti (neke vrste certifikat za izvajanje projektov prostovoljstva) in z njihovo pomočjo najdejo gostiteljsko organizacijo v tujini.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih