Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Zgodilo se je: Ključ do vključenosti: poiščimo priložnost za vključevanje v program ESE

09.11.2018

V Ljubljani je 5. in 6. novembra 2018 potekal dogodek Ključ do vključenosti: poiščimo priložnost za vključevanje v program Evropska solidarnostna enota.

Dogodek je bil razdeljen na dva tematska sklopa, in sicer predstavitev programa Evropska solidarnostna enota (ESE) in oblikovanje projektov, katerih prioriteta je socialno vključevanje mladih z manj priložnostmi.

Aktivnost se je začela s spoznavanjem, ki mu je sledila aktivnost Labirint po Evropski solidarnostni enoti, kjer so se udeleženci spoznavali s podrobnostmi programa in postavljali odprta vprašanja na posamezne ukrepe programa ESE.

Sledila je svetovna kavarna, kjer so predstavniki različnih organizacij preko predstavitev dobrih praks naslavljali tri tematske sklope:
- Pomembnost partnerstva, ki ga je naslovila Katarina Nučič iz Mladinskega centra Trbovlje. V svojem nagovoru je izpostavila pomembnost lokalnega in mednarodnega partnerstva ter medsebojno sodelovanje in pomoč tako na ravni lokalnega okolja (partnerstvo s šolami, različnimi društvi, kulturnim centrom in podobnimi organizacijami, kjer gostijo prostovoljce), kot tudi v mednarodnem okolju (mreža organizacij s katerimi sodelujejo). Najboljši partnerji so tisti, s katerimi organizacija dolgoročno sodeluje in ima z njimi vzpostavljeno ustrezno zaupanje ter profesionalen odnos.
- Solidarnost je predstavila Tjaša Arko s Slovenske filantropije, ki je govorila o razmejitvi terminov solidarnost in. humanitarnost, o potrebni človeški empatiji in projektih, ki temeljijo na načelih solidarnosti ter pomembnosti izkušnje prostovoljstva.
- Podporo prostovoljcem je predstavila Tjaša Vidergar, ki prihaja iz Mladinskega centra Litija. Udeležencem je predstavila načine, kako zagotovijo, da se prostovoljci, ki delujejo v njihovi organizacije in okoliških šolah počutijo kar najbolje. Predstavila je mentorski program, ukrepe, ki jih imajo v njihovi organizaciji za zagotavljanje potrebne pomoči prostovoljcem in pomembnost rednih stikov s pošiljajočimi organizacijami.

Vsakemu nagovoru je sledila razprava med udeleženci dogodka in oblikovanje zaključkov.

Po kosilu je sledilo delo na projektih, kjer so bili predstavniki nacionalne agencije MOVIT na voljo za posvetovanje in pomoč pri oblikovanju in pripravi projektnih idej.

Dan se je zaključil z evalvacijo in povabilom na mednarodni dogodek Key to inclusion: European Solidarity Corps.

Drugi dan je bil namenjen spoznavanju elementov vloge za pridobitev znaka kakovosti, ki ga je v Evropski solidarnostni enoti potrebno pridobiti za projekte prostovoljstva, pripravništva in zaposlitve.

Udeleženci so najprej spoznali širši kontekst pridobivanja znaka kakovosti, nato pa so v skupinah razmišljali o pravicah in odgovornostih udeležencev/prostovoljcev, podporne in gostiteljske organizacije.

Sledilo je delo v manjših skupinah, v katerih so udeleženci spoznali posamezne vsebinske sklope prijavnice za pridobitev znaka kakovosti in s pomočjo predstavnikov nacionalne agencije iskali odgovore na svoja vprašanja.

Udeleženci so z dogodka odšli polni vtisov, novega znanja in idej za izpeljavo projektov, za katere upamo, da jih bodo uspešno prijavili na katerega od prihajajočih prijavnih rokov v letu 2019.


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih