Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Izbor udeleženca in Mobility tool+

Kako poteka izbor udeležencev?

Izbor udeležencev izvede katera koli od organizacij, vključene v projekt (običajno to nalogo opravi gostiteljska organizacija). Udeleženci so izbrani na pravičen, pregleden in nepristranski način, ne glede na njihovo etnično pripadnost, vero, spolno usmerjenost, politična prepričanja itd.
Lahko se zahtevajo predhodne kvalifikacije, raven izobrazbe, posebne izkušnje ali znanje jezika, lahko pa se oblikujejo tudi zahteve po bolj specifičnem profilu udeleženca, tako za pripravništvo kot za delovno mesto. Delovna mesta lahko zahtevajo visokokvalificirane zaposlene in obratno.

Orodje PASS v okviru portala Evropske solidarnostne enote

Kaj je orodje PASS?
Evropska komisija je znotraj portal vzpostavila orodje PASS (Placement Administration and Support System), ki organizacijam pomaga najti najustreznejšega kandidata za sodelovanje v projektu, ki poteka v okviru Evropske solidarnostne enote. Prav tako pa mladim udeležencem omogoča, da iščejo ustrezne projekte, kjer bi opravljali aktivnost. Orodje na podlagi profila udeleženca ter potreb organizacije in projekta predlaga najbolj primerne kandidate za izbor.

Dostop do orodja PASS

Organizacije z znakom kakovosti za pripravništva in zaposlitve do PASS dostopate z EU Login računom (poznan tudi kot ECAS račun).
Login račun si mora ustvariti oseba, ki je navedena kot kontaktna oseba v veljavni vlogi za znak kakovosti. V kolikor se v organizaciji zamenja kontaktna oseba je to potrebo nujno sporočiti Nacionalni agenciji.

Uporaba orodja PASS
Uporaba orodja PASS je enostavna. V grobem, poteka v treh korakih:

1. KORAK - Iskanje potencialnih udeležencev za vaš projekt.
2. KORAK - Vzpostavitev stika s potencialnim udeležencem projekta in razprava z njim o udeležbi v vašem projektu.
3. KORAK - Posredovanje ponudbe za sodelovanje v projektu izbrani osebi.

Pred prvo uporabo orodja PASS priporočamo branje Uporabniškega priročnika za uporabo orodja PASS.

Če je vaš udeleženec že opravil vpis v bazo ESE, se mora ORGANIZACIJA preko orodja PASS z njim tudi povezati, da je postopek ustrezno zaključen. To storite tako, da kontaktna oseba, navedena v znaku kakovosti ob vstopu v orodje PASS izbere področje »pošiljanje ponudbe/send an offer«.

Vse organizacije pozivamo tudi, da spodbudite mlade na lokalni ravni, ki si želijo oditi v tujino, k vpisu v bazo ESE in jim pri tem nudite podporo. Na ta način jim boste omogočili, da jih preko orodja PASS najdejo in kontaktirajo organizacije iz tujine.

Mobility tool+ (orodje za spremljanje mobilnosti)

Mobility Tool+ je spletna platforma, orodje za spremljanje, vodenje in poročanje o mobilnostih v okviru programa Evropska solidarnostna enota. Orodje je razvila Evropska komisija, predvsem za uporabo pogodbenikov, nosilcev projektov mobilnosti.

Ko je organizacija v PASS-u udeleženca povezala z odobrenim projektom, nastopi drugi korak in sicer prenos podatkov udeleženca v MT+. To je organizacija dolžna narediti najkasneje 4 tedne pred začetkom pripravništva ali zaposlitve. Če pride do spremembe začetka aktivnosti, je organizacija dolžna o spremembi nemudoma obvestiti Nacionalno agencijo (skrbnika projekta). Orodja MT+ in PASS sta povezana na način, da se po povezavi udeleženca in organizacije v PASS-u, v MT+ aktivira gumb ''retrive'', ki prenese podatke udeleženca v MT+ in tako organizacijam ni več potrebno ročno vnašati podatkov o mobilnosti udeleženca.

Če organizacije gostijo udeležence na podlagi projektov, ki so bili sprejeti pri drugih Nacionalni agencijah, mora organizacija o tem obvestiti MOVIT zaradi načrtovanja in usposabljanj za udeležence, ki so obvezna.

Priročnik in navodila, kako uporabljati MT+ so na voljo tukaj.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih