Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Priprava na mobilnost

Gostiteljska organizacija oz. tista, ki projekt prijavi je dolžna poskrbeti za kakovostno pripravo udeleženca na mobilnost. 

Pozdravno pismo in informativni paket za udeležence (Infokit)

Evropska komisija je pripravila pozdravno pismo in paket informacij (t.i. infokit) za vse udeležence programa Evropska solidarnostna enota. Organizacije so dolžne te informacije predati udeležencem pred njihovim odhodom na aktivnost.

Paket informacij bo udeležencem pomagal pri pripravi na izkušnjo sodelovanja v programu Evropska solidarnostna enota. Spoznali bodo, kaj lahko pričakujejo od organizacije, ki je vključena v njihovo aktivnost, in kaj se pričakuje od njih. Namen informacijskega paketa je dopolniti pripravljalne aktivnosti pred odhodom na aktivnost, zato priporočamo organizacijam, da z njim seznanijo udeležence, slednjim pa, da se z njim dobro seznanijo.

V praksi, dokument prostovoljcem preda njihova podporna organizacija pred odhodom na aktivnost, praviloma v sklopu priprav na njihovo mobilnost. V njem prostovoljci najdejo pismo dobrodošlice, informacije o tem, kaj lahko pričakujejo od prostovoljske aktivnosti , informacije o potrdilu Youthpass in navodila glede zavarovanja.

Informacije za udeležence v slovenskem jeziku najdete tukaj. Informacije za udeležence v angleškem jeziku najdete tukaj.

Sporazum med upravičencem in udeleženci

Pred prihodom na aktivnost je pri projektih pripravništev in zaposlitev zelo priporočljivo, da udeleženec z gostiteljsko organizacijo podpiše Sporazum med upravičencem in udeleženci. Priporočeno je, da je sporazum v jeziku, ki ga razumejo vse vključene strani, kar je najpogosteje angleščina, zato spodaj objavljamo dokumente v slovenskem in angleškem jeziku. Kljub temu, da ima udeleženec sklenjeno pogodbo o delu ali pogodbo o pripravništvo je ta sporazum del sporazuma med Nacionalno agencijo in upravičencem.

V tem sporazumu morajo biti opredeljeni vsaj naslednji elementi:
• podatki o gostiteljski organizaciji, udeležencu,
• trajanje aktivnosti,
• pravice in dolžnosti udeleženca ter vključenih organizacij,
• finančna podpora & izplačila,
• zavarovanje,
• način izvajanja jezikovne podpore,
• obvezna predaja Infokita za udeležence,
• vloga in naloge, ki jih bo izvajal udeleženec,
• obvezna oddaja lastnega poročila (participants report) s strani udeleženca.

Spodnji predlog sporazuma zasnovan s strani Evropske komisije je torej minimum, kar mora biti zapisano, zato ste organizacije spodbujene, da ta sporazum razširite z dodatnimi določili, ki so relevantni za vaš projekt.

Za projekte sprejete v letu 2019
Predlog Sporazuma med upravičencem in prostovoljci
Priloga V: Predloga Sporazuma med upravičencem in prostovoljci
Priloga V: Template for for agreement between beneficiary and volunteer
opomba: v letu 2018 ta priloga ni obstajala

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih