Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Dogodki

DOGODKI ORGANIZACIJ

Raj mladosti 2016 in štafeta kulture - praznovanje

Mladinski center Litija
Mladi med 17. in 30. let

Osrednji dogodek praznovanja bo v soboto, 28. maja na dvorišču pred MC-jem
. Praznovali bomo skupaj z  društvom Tombas, ki tudi  deluje že 10 let.

Pestro dogajanje bomo začeli ob 15. uri s Štafeto kulture, ki se bo ob 16. uri nadaljevala v Bazar organizacij. Sočasno bo potekala tržnica unikatnih izdelkov Unikatija, fotografska razstava društva Tombas in igre z EVS prostovoljci.

Člani društva Tombas se bodo ob 18. uri predstavili z gledališko delavnico s prosto udeležbo. Ob 19. uri sledi Klubska scena, kjer bomo prisluhnili rimam in stihom mladih pesniških upov. Koncert Raj mladosti se začne ob 20.30. Nastopajo: Deck Janiels, Stormwheels, KXX, Nova Moda (Žiga Rappl), Burry Yurman in Diareja eksploziv. Raj mladosti organiziramo v sodelovanju z JSKD območno izpostavo Litija.

S Škisom po izkušnje v tujino: speed dating edition

Mednarodni odbor Zveze ŠKIS v sredo, 25. maja, v Hostlu Celica, pripravlja dogodek z naslovom S Škisom po izkušnje v tujino: speed dating edition.
 
Glavni namen dogodka je mlade informirati ter jim predstaviti možnosti, ki jim jih ponuja tujina. Dogodek bo potekal po principu speed dating-a, za različnimi omizji bodo predstavljene različne aktivnosti, udeleženci pa bodo lahko krožili po omizjih, poslušali navdihujoče izkušnje posameznikov ter postavljali vprašanja.

Predstavljene bodo raznovrstne možnosti; redni študij v tujini, Erasmus izmenjava in praksa, enotedenski mladinski treningi in izmenjave, različne oblike prostovoljstva (EVS, GLEN, LTV), različne oblike možnosti dela v tujini (Au Pair, Wwofing, Work away)...

 Obljubljamo vam dogodek z odličnim mednarodnim vzdušjem, ki vas bo napolnil z radovednostjo in motivacijo po raziskovanju sveta izven meja naše državice.

DOGODKI NACIONALNE AGENCIJE

Delavnice Destinacija EVS ... Priprava na vzlet

Eurodesk je v okviru 20. obletnice EVS-a zasnoval delavnice za predstavitev evropske prostovoljne službe mladim.
Delavnice bodo izvajajo Eurodesk regionalni partnerji, vsak bo izvedel po tri delavnice v svoji regiji. Na delavnicah sodelujejo tudi  nekdanjimi prostovoljci EVS (Europeersi), ki udeležencem delavnic predstavijo svojo izkušnjo evropske prostovoljne službe iz prve roke. Tako mladi udeleženci dobijo vpogled v EVS s strani vrstnika in jo bolje spoznajo. Delavnice so zasnovane interaktivno, v jih se z aktivnim poslušanjem vključujejo udeleženci, prav tako pa na koncu delavnice, razmislijo, kaj bi lahko bil za njih naslednji korak v povezavi s prostovoljstvom, mendarodnimi izkušnjami. Na delavnicah se mladim predstavi osnovne značilnosti in procese, kako poteka pot do dejanskega odhoda na EVS: 


Izvajalci delavnic so:
Celjski mladinski center, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Mladinski center Zagorje ob Savi, Center za mlade Domžale, Infopeka Maribor, L'mit - Ljubljanska mreža infotočk za mlade, Mladinski center Nova Gorica, Mladinski center Brežice in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto).

Fotografije iz že izvedenih delavnic si lahko ogledate tukaj

Urnik delavnic "Destinacija EVS ... Priprava na vzlet"

Usposabljanje za izvajanje delavnic "Destinacija EVS ... Priprava na vzlet", srečanje nacionalne mreže Eurodesk in mreže Europeers Volunteers

31. marca je v prostorih Movita potekalo usposabljanje za izvajanje delavnic Destinacija EVS … Priprava na vzlet. Delavnice potekajo kot del aktivnosti, ki jih Nacionalna agencija organizira v okviru kampanje ob 20. obletnici evropske prostovoljne službe.

Delavnice bodo izvajali Eurodesk regionalni partnerji, vsak bo izvedel po tri delavnice v svoji regiji: (Celjski mladinski center, Kulturno izobraževalno društvo PiNA, Mladinski center Zagorje ob Savi, Center za mlade Domžale, Infopeka Maribor, L'mit - Ljubljanska mreža infotočk za mlade, Mladinski center Nova Gorica, Mladinski center Brežice in Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto). Delavnice bodo izvajali skupaj z nekdanjimi prostovoljci EVS (Europeersi), ki bodo udeležencem delavnic predstavili svojo izkušnjo evropske prostovoljne službe iz prve roke.

Po usposabljanju za izvedbo delavnic smo izvedli še redno srečanje nacionalne mreže Eurodesk, na katerem smo predvideli načrtovane skupne aktivnosti, v drugi skupini pa so nekdanji prostovoljci EVS / Europeersi prejeli nadalnje inforacije za pripravo zgodbe, ki jo bodo predstavljali v okviru delavnic. Poročilo sledi v kratkem. 

Medijska kampanja
Od 15. do 17. aprila poteka mednarodni dan mladih prostovoljcev. Ob tej priložnosti bo Movit uradno zagnal kampanjo EVS 20 let. Pripravili bomo sporočilo za javnost in napovedali načrtovane dogodke.

Spletna stran EVS 20 let
Na spletni strani bomo zbiramo vse ključne informacije kako in zakaj na EVS, tu najdete tudi ključne publikacije, video posnetke, raziskave na temo evropske prostovoljne službe.

Revija Mladje
Prva letošnja številka revije Mladje bo namenjena temi evropske prostovoljne službe.

Eurodesk informator
V drugi številki Eurodesk informatorja bomo predstavili ključne številke, povezane z izvajanjem EVS-a v zadnjih dvajsetih letih, izbrali nekaj izjav ključnih akterjev in s tem pokazali učinke EVS-a na posameznike, organizacije in lokalne skupnosti.

Projekt Europeers Volunteers! in delavnice Destinacija EVS ... Priprava na vzlet
Eurodesk Slovenija je pripravil modul delavnic o evropski prostovoljni službi, katerega namen je mladim predstaviti ključne značilnosti EVS-a in kaj mladim prinaša, ter jim potencialno vzbuditi interes za sodelovanje v projektih evropske prostovoljne službe. Delavnice bodo v svojih regijah izvajali Eurodesk regionalni partnerji, in sicer bo vsak partner izvedel po tri delavnice. Na delavnicah bodo sodelovali tudi nekdanji prostovoljci EVS Europeers, ki bodo mladim predstavili svojo izkušnjo iz prve roke. Mladi udeleženci bodo prejeli tudi kontakte za naprej, razmislili o tem, če in kakšni projekti bi zanimali njih same in sprejeli simbolno odločitev z vzletom papirnatega letala za naslednji korak.

Razširjeno letno srečanje prostovoljcev EVS s promocijskim dogodkom EVS 20 let
V okviru letnega srečanja prostovoljcev EVS, ki bo potekalo meseca junija, bomo organizirali promocijski dogodek, na katerega bodo povabljeni ključni deležniki in tudi ambasadorji tujih veleposlaništev v Sloveniji. • Nacionalna usposabljanja za prostovoljce EVS V okviru nacionalnih pozvali sodelujoče prostovoljce EVS, da delijo svojo zgodbo, ki jo bomo objavili na Facebook strani Volunteers of Europe.

Festival prostovoljstva
17. maja bomo sodelovali na vsakoletnem festivalu prostovoljstva, ki poteka v centru Ljubljane na Prešernovem trgu in na katerem se predstavijo vse ključne prostovoljske organizacije.

Facebook stran Volunteers of Europe
Vzpostavili smo Facebook stran »Volunteers of Europe«, na kateri trikrat na teden predstavljamo zgodbe prostovoljcev EVS. Na ta način bomo prikazali mnogo različnih zgodb nekdanjih EVS-ovcev, ki odražajo raznolikost projektov evropske prostovoljne službe in na konkretnih primerih pokažejo učinke EVS-a na posameznike in organizacije. Facebook stran je navdihnila stran »Humans of New York«. https://www.facebook.com/EVSvolunteers

EVS for unemployed
je nadaljevanje projekta »EVS competences for employability«. Namen projekta je razviti model EVS-a za dolgoročne brezposelne, s katerim bo ta skupina dobila priložnost za krepitev kompetenc, ki jih potrebujejo za pridobitev zaposlitve. Projekt bo sestavljen iz mednarodnih aktivnosti za razvoj partnerstev, razvoj ideje in usposabljanja. Prva aktivnost v okviru projekta, torej seminar za vzpostavljanje partnerstev, bo potekala od. 7. do 11. julija na Bledu. V nadaljevanju bo britanska nacionalna agencija raziskovala učinke EVS na mlade z manj priložnostmi. V okviru kvalitativne raziskave se bo spremljalo posameznikov, vključenih v EVS v okviru tega projekta.

EVS Staff meeting
 Letos v Sloveniji gostimo tudi osebje, zadolženo za upravljanje s projekti evropske prostovoljne službe na nacionalnih agencijah na letnem srečanju. Srečanje bo potekalo v Ljubljani od 19. do 22. aprila 2016.

Let's coordinate
Namen projekta je dvigniti administrativnih kapacitet organizacij EVS ter s tem vzpostavitvi koordinacijskih učnih centrov, ki bi koordinirali projekte EVS in sodelovanje z drugimi organizacijami v okolju. Seminar bo potekal konec leta 2016 ali začetek 2017 na Hrvaškem.

European Volunteering Forum
Forum bo potekal na temo, kako povečati zanimanje za EVS med organizacijami in prostovoljci v SEE regiji, saj le-to pada v zadnjih letih. Forum organizira SALTO SEE v Bosni in Hercegovini s vsebinsko podoro slovenske nacionalne agencije.

EVS dogodek v Franciji
Francoska nacionalna agencija bo organizirala velik dogodek ob obletnici EVS 20 let, na katerem se bo srečalo 150 nekdanjih prostovoljcev EVS. Dogodek bo potekal predvidoma od 21. do 23. septembra. Na dogodek bomo poslali tudi udeležence iz Slovenije.

Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih