MOVIT
Zavod za razvoj mobilnosti mladih


ELEKTRONSKE ISKRICE MOVIT 9/3/2016



I. KAJ IMAMO MLADI V AKCIJI?


Na voljo Vodnik po programu v slovenskem jeziku

Evropska komisija je objavila slovenski prevod Vodnika po programu Erasmus +. Slovenska različica je dostopna tukaj

Prijavni obrazci za 2. rok so že na voljo!

Obveščamo vas, da so na naši spletni podstrani Prijava projektov objavljeni veljavni prijavni obrazci za 2. prijavni rok, ki bo 26. aprila 2016, ter nov obrazec za oddajo akreditacije za izvajanje evropske prostovoljne službe. Več ...

Rok za oddajo akreditacije za EVS

Organizacije, ki želijo pridobiti akreditacijo za izvajanje EVS pred drugim prijavnim rokom v letu 2016 obveščamo, da je zadnji dan za oddajo vloge za akreditacijo petek, 11. marec 2016. Več ...

Facebook stran Volunteers of Europe

V počastitev 20. obletnice evropske prostovoljne službe smo na Movitu vzpostavili Facebook stran »Volunteers of Europe«, kjer predstavljamo raznolike in navdihujoče izkušnje nekdanjih EVS prostovoljcev: https://www.facebook.com/EVSvolunteers. Vključite se lahko tako, da prispevate svojo EVS-zgodbo, spodbudite k sodelovanju druge prostovoljce EVS in razširite glas o Facebook strani! Več ... 

Posodobljen Vodnik za uporabo orodja Mobility tool+

Obveščamo vas, da je na voljo posodobljen Vodnik za uporabo orodja Mobility tool +, uporaben za vse, ki ste v procesu izvajanja ali zaključevanja projektov. Najdete ga lahko tukaj.

Katere so pomembne značilnosti projektov v okviru programa Erasmus+: Youth in Action?

Oglejte si video, v katerem so opisane ključne značilnosti programa Erasmus+: Mladi v akciji in je bil razvit v okviru projekta Massive Open Online Course: https://www.youtube.com/watch?v=52NezOh2-7o 

Aktualna mednarodna usposabljanja nacionalnih agencij

Trenutno je objavljenih sedem mednarodnih usposabljanj, namenjenih krepitvi kompetenc upravičencev, prijaviteljev in potencialnih prijaviteljev v program Erasmus + Mladi v akciji:

APPETISER- An introduction on how to use the »Erasmus+ Youth in action« Programme for international youth work, 10.-14. maj 2016, Bolgarija >> Rok za prijavo je 13. marec 2016!


Ilusions: how to improve your leader skills, 10.-15. maj 2016, Španija >> Rok za prijavo: 14. marec 2016!

Learning Pathways to Social Cohesion - Synergies between Formal and Non Formal Education, 17.-19. maj 2016, Avstrija >> Rok za prijavo je 15. marec 2016!

The future of democracy – the role of youth workers and youth leaders, 14.-21. april 2016, Portugalska >> Rok za prijavo je 18. marec 2016!

Boost up! A reflection seminar for beneficiaries
, 4.-8. 5. 2016, Tallin, Estonia >> Rok za prijavo je 23. marec 2016!

Trainers skill workshop IT tools, 6.-8. junij 2016, Poljska >> Rok za prijavo je 8. april 2016!

TICTAC – Multilateral Training Course to support quality in youth worker mobility activity under Erasmus + YiA, 24.-30. maj 2016, Bolgarija >> Rok za prijavo je 10. april 2016!


Več informacij o zgornjih usposabljanjih >>

POMEMBNO: Prijavni postopek je opisan v vsakem posameznem razpisu, prav tako sta v razpisih opredeljena želeni profil udeležencev ter namen usposabljanja, udeleženci pa so nato izbrani skladno s tem glede na informacije, ki jih navedejo v spletnem prijavnem obrazcu za posamezno aktivnost. Finančni vložek udeležencev usposabljanj in seminarjev je minimalen, saj stroške nastanitve in programa krijejo organizatorji aktivnosti, stroške poti pa slovenskim udeležencem povrne MOVIT v višini 90 % dejanskih stroškov (v skladu s Splošnimi pogoji sodelovanja na aktivnostih). Razpise in splošne pogoje za udeležence na aktivnostih, najdete tukaj.  


II. EURODESKOV PERISKOP


Poročilo Kakovostno mladinsko delo

Evropska komisija je objavila poročilo o kakovosti mladinskega dela. Namen poročila je prikazati, kako s sistematičnim in celostnim pristopom, ki obsega celoten kontekst mladinskega dela, od mladih posameznikov do politične ravni, pripomoči h kakovosti in s tem tudi prepoznavanju mladinskega dela kot ključnega elementa v življenju mladih. Več ...

Prenovljena Eurodeskova baza programov za mlade

Vabljeni k ogledu prenovljene baze različnih programov za mlade, ki jo je letos vzpostavila evropska pisarna Eurodesk. Iščete lahko v različnih kategorijah, in sicer šolnine, pripravništva, dotacije, usposabljanja in natečaji. Več ...

Raziskava HousErasmus+

V okviru novega projekta o iskanju nastanitve za mednarodne študente in druge udeležence mobilnosti, Erasmus Student Network vabi vse mlade udeležence mednarodnih mobilnosti, da izpolnijo vprašalnik o njihovi izkušnji pri iskanju nastanitve v tujini. Več ...

Druga usposabljanja, natečaji in dogodki

Natečaji

Turnir socialnih inovacij
>> Rok za prijavo je 15. marec 2016!

Program štipendiranja YouthActionNet >> Rok za prijavo je 13. marec 2016!

Program Young Leaders >> Rok za prijavo je 18. marec 2016!

Fotografski natečaj Vsi smo imigranti >> Rok za prijavo je 18. marec 2016!

Evropski mladinski medijski dnevi >> Rok za prijavo je 20. marec 2016!

Natečaj Parlamentarne skupščine Procesa sodelovanja v jugovzhodni Evropi za mladinski esej >> Rok za prijavo je 31. marec 2016!

Poletne univerze AEGEE
 >> Obdobje prijav je od 15. marca - 25. aprila 2016!

YO!Fest Emerging Bands Contest >> Rok za prijavo je 15. marec 2016!

European Space Camp
 >> Rok za prijavo je 1. april 2016!

European Model United Nations >> Rok za prijavo je 4. april 2016!

Evropski natečaj socialnih inovacij
 >> Rok za prijavo je 8. april 2016!

Natečaj Svetovne trgovinske organizacije za mlade ekonomiste za najboljši esej >> Rok za prijavo je 1. junij 2016!


Seminarji

Seminar "Learning Pathways to Social Cohesion - Synergies between Formal and Non Formal Education", 17.-19. maj 2016, Dunaj, Avstrija >> Rok za prijavo je 15. marec 2016!

Usposabljanje "Art of video & photo advertising in social work", 3.-11. junij 2016, Liepaja, Latvija >> Rok za prijavo je 17. april 2016!


Več informacij o zgoraj navedenih aktivnostih je na voljo na http://www.movit.si/info-servis-eurodesk/natecaji-in-usposabljanja/.


III. ZGODILO SE JE ...


Prenovili smo strukturo spletne strani

Obveščamo vas, da smo nekoliko prenovili strukturo podstrani, namenjene programu Erasmus+: Mladi v akciji (www.mva.si). Pri tem smo upoštevali tako vaše predloge, za katere se vam zahvaljujemo, kot tudi naša opažanja. Upamo, da je sedaj še bolj pregledna in uporabna. Veseli bomo vsakršne povratne informacije! 

Nagovor evropskega komisarja Tiborja Navracsicsa v Evropskem parlamentu

V svojem nagovoru 17. februarja 2016 v Evropskem parlamentu je Tibor Navracsics, evropski komisar za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, v svojem nagovoru Evropskem parlamentu med drugim izpostavil: »Finally, I want to boost our support to youth workers. They have a crucial role in reaching out to young people in communities, especially the most vulnerable ones. To ensure they have the skills needed to tackle radicalisation, the Commission will develop a specific toolkit for youth workers and youth organisations. Furthermore, I will strengthen the European Voluntary Service and open it up even more to young people with fewer opportunities.«

Celoten nagovor lahko preberete na: http://ec.europa.eu/commission/2014-2019/navracsics/announcements/exchange-views-committee-culture-and-education-european-0_en 

Vtisi iz usposabljanja Project Lab, 10.-12.2.2016, Nemčija

Na seminarju Project Lab sem izvedela, kaj je pomembno pri pisanju prijave za projekt. Predvsem sem bolje spoznala možne oblike projektov, ki se financirajo iz postavke YiA. Zelo dobro so nam razložili, komu so namenjene posamezne akcije in kako napisati prijavo, da bo bolje ocenjena. Zelo koristne so bile le tudi sveže informacije o prednostnih temah in usmeritvah programa Erasmus+. Spoznala sem tudi, kateri so ključni koncepti, ki jih je dobro upoštevati pri odločanju, kateri projekt želimo financirati. Sodelovanje na takem dogodku bi priporočila tistim organizacijam, ki že imajo pripravljen projekt in se pripravljajo na izpolnjevanje prijave, saj je bil dogodek kar v precejšnji meri namenjen pisanju prijave. Vsem, ki jih zanimajo projekti v sklopu Erasmus+ priporočam, da najprej preberejo Vodnik za prijavitelje Erasmus+, saj bodo tam našli že veliko odgovorov na svoja vprašanja.

Moj splošen vtis aktivnosti je pozitiven, saj smo dobili veliko povratnih informacij. Več konkretnih informacij pa bi odnesla z dogodka, če bi bil prisoten tudi predstavnik slovenske nacionalne agencije.

Vesna Puh, Zadruga VEZ, udeleženka usposabljanja

Obisk predstavnikov programa Erasmus+ v Državnem zboru

Direkor Movita Uroš Skrinar in direktorica Cmepiusa Alenka Flander sta v Državnem zboru obiskala predsednika Odbora za evropske zadeve Kamala Izidorja Shakerja in predsednico Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino, kjer sta predstavila program Erasmus+ in njegovo delovanje v Sloveniji ter nekaj konketnih številk, povezanih z izvajanjem programa.