Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Delavnice za mlade

Eurodesk Slovenija že od leta 2008 organizira različne delavnice za mlade o različnih temah, pomembnih za mlade. Namen delavnic je mlade spodbuditi k večji participaciji na različnih področjih, povezanih s sodelovanjem v mednarodnih mobilnostnih programih, poznavanjem EU, krepitvijo evropskega državljanstva. Teme delavnic se povezujejo z aktualnimi evropskimi temami glede na posamezno leto.

Projekti so sestavljeni iz zasnove modulov delavnic, oblikovanja delovnih listov in gradiv za izvedbo delavnic ter priročnikov za podporo izvajalcem pri sami izvedbi. Naslednjo fazo predstavljajo usposabljanja za izvajalce delavnic, na katerih se izvajalci seznanijo s koraki izvedbe, priporočenim metodami izvedbe in dodatnimi vsebinskimi informacijami, gradivi ter viri. Zadnji korak je dejanska izvedba delavnic v različnih okoljih - šolah, mladinskih centrih, društvih, dijaških domovih. Delavnice so prirejene tako, da je možna izvedba v 45 minutah, idealno pa je, če sta na voljo dve šolski uri oz. 90 minut. Odzivi na delavnice so večinoma zelo pozitivni, tako s strani izvajalcev, kot s strani udeležencev delavnic.

V letu 2017 bomo vse priročnike in delovne liste zbrali v skupni, oblikovno in strukturno poenoteni publikaciji, ki bo na voljo za uporabo Eurodesk regionalnim partnerjem.   

Do sedaj so bili razviti naslednji moduli: 

"Evropski teden mladih - sodeluj tudi ti!" v letu 2017

V letu 2017 bo Eurodesk Slovenija razvil delavnice na temo participacije, v kontekstu Evropskega tedna mladih, ki bo potekal maja 2017. Več informacij sledi v kratkem. 

"Destinacija EVS ... Priprava na vzlet!" v letu 2016

Eurodesk Slovenija je ob priložnosti 20. obletnice evropske prostovoljne službe pripravil modul delavnic o EVS-u, katerega namen je mladim predstaviti ključne značilnosti EVS-a in kaj mladim prinaša, ter jim potencialno vzbuditi interes za sodelovanje v projektih evropske prostovoljne službe.

Prvi del projekta je sestavljalo usposabljanje za izvajalce delavnic, katerega so se udeležili Eurodesk regionalni partnerji in nekdanji prostovoljci EVS Europeers.  Delavnice so od 15. aprila do zaključka šolskega leta izvajali Eurodesk regionalni partnerji - vsak je izvedel okvirno po tri delavnice. Skupaj je bilo izvedenih 28 delavnic, ki se jih je udeležilo 462 mladih, starih od 15 do 30 let – potencialnih bodočih prostovoljcev evropske prostovoljne službe. Delavnice je izvajalo devet Eurodesk regionalnih partnerjev v sodelovanju z nekdanjimi prostovoljci EVS, ki so na delavnicah predstavili svojo izkušnjo evropske prostovoljne službe Delavnice so se izvajale v različnih okoljih – v mladinskih centrih, info točkah, v srednjih šolah, gimnazijah, dijaških domovih, v okviru mednarodnih zaposlitvenih klubov, delavnic za mlade iskalce zaposlitve … Izvajalci delavnic so zasnovo delavnic prilagodili okolju, v katerem so se delavnice izvajale in ciljnim skupinam, s katerimi so sodelovali. Model delavnic je bil uporaben v vseh okoljih, vendar bi lahko za posamezne ciljne skupine delavnice še dodatno prilagodili.


Več o poteku in izvedbi delavnic lahko preberete v skupnem poročilu projekta tukaj >>.

Fotogalerijo si lahko ogledate tukaj

"Volim za svojo EU" v letu 2013

Ob Evropskem letu državljanov Eurodesk Slovenija je že drugič organiziral projekt, namenjen spodbujanju mladih k udeležbi na volitvah v Evropski parlament. Usposabljanje izvajalcev delavnic je potekalo v okviru Evropskega tedna mladih 2013.

Namen projekta je bil povečati poznavanje Evropske unije in njenega delovanja med mladimi ter opozoriti na vpetost Slovenije, lokalnih okolij in posameznikov v evropski kontekst. Ker je bilo leto 2014 leto evropskih volitev, je bil poseben poudarek namenjen Evropskemu parlamentu, njegovi strukturi, pristojnostim in delovanju ter pomenu državljanske udeležbe na volitvah slovenskih predstavnikov v Evropski parlament.

Izvajalci projekta so delavnice izvajali po šolah, mladinskih centrih, društvih v drugi polovici leta 2013 in prvi polovici leta 2014, z namenom spodbujanja udeležbe mladih na volitvah v Evropski parlament in približevanja delovanja te in drugih evropskih institucij mladim. Mladi so na razglednice, ki so jih prejeli v okviru delavnice zapisali svojo trditev. Eurodesk Slovenija je trditve zbral, jih strukturiral in posredoval slovenskim kandidatom za evropske poslance, ki so se s trditvami bodisi strinjali bodisi nestrinjali. Rezultati so bili objavljeni na Eurodeskovi spletni strani, kar je omogočilo mladim, da preverijo stališče kandidatov za evropske poslance glede njihovih trditev in jim s tem omogočilo bolj informirano izbiro na volitvah, glede na teme, ki se njim zdijo pomembne.

"Destinacija: prostovoljstvo - priprava na vzlet" v letu 2012

Infoservis Eurodesk je kot odgovor na Evropsko leto prostovoljstva 2011 oblikoval delavnice Destinacija: prostovoljstvo - priprava na vzlet. Mladi, ki se bodo udeležili delavnic, bodo na njih spoznali različne možnosti za prostovoljno delo, koristi, ki jih prostovoljno delo prinaša njim in drugim, vpliv prostovoljstva na njihovo lokalno okolje, ob koncu delavnic pa bodo razmislili tudi o tem, ali bi prostovoljstvo zanimalo tudi njih in kakšen bo njihov naslednji korak v tej smeri. 

http://www.eurodesk.si/fileadmin/user_upload/doc/2_AKTIVNOSTI/0_delavnice/DELOVNI_LIST_FINAL_SI.pdf

Vsaka delavnica Destinacija: prostovoljstvo – priprava na vzlet naj bi okoli 20–25 mladih – iz šol, mladinskih organizacij in drugih mladinskih struktur – pripravila, da v svojih lastnih skupnostih raziščejo priložnosti za prostovoljstvo na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni. Delavnice se končajo z nagovorom mladim udeležencem h konkretnim dejanjem za spremembe v svojih življenjih s tem, da se vključijo v prostovoljne dejavnosti.

V letu 2012 želimo z delavnicami doseči več kot 1000 mladih iz vse Slovenije. Delavnice bodo izvajali prostovoljci, ki so se za izvajanje tega modula delavnic usposobili na usposabljanju, ki je potekalo decembra 2012 v Ljubljani.

Seznam udeležencev usposabljanja najdete tukaj.

Delovni list in papirnato letalo, ki se ju uporablja pri izvedbi delavnic si lahko ogledate tukaj. 

Če želite, da se delavnice izvedejo tudi v vaši šoli ali organizaciji, nas lahko kontaktirate na info(at)eurodesk.si ali na telefonsko številko 01/430 47 48 in pogovorili se bomo o možnostih izvedbe.

"... torej misliš, da veš vse? II" v letu 2009

Eurodeskov projekt »... torej misliš, da veš vse?« II za ozaveščanje mladih o EU in prihajajočih evropskih volitvah ter spodbujanje aktivnega evropskega državljanstva.

Zaradi izjemnega uspeha projekta v letu 2008 in zelo pozitivnih povratnih informacij tako s strani sodelujočih izvajalcev kot tudi mladih ter šol smo se odločili, da v letu 2009 projekt nadgradimo in k sodelovanju povabimo še več zainteresiranih izvajalcev. Glede na to, da je ena osnovnih usmeritev Eurodeska spodbujanje aktivne participacije mladih v družbi ter ozaveščanje mladih o EU, smo v letu 2009 fokus delavnic preusmerili na prihajajoče evropske volitve. Mlade želimo s tem na zanimiv način informirati o pomenu evropskega parlamenta in posledično pomenu udeležbe na evropskih volitvah ter hkrati od njih zbrati sporočila za evropske poslance, ki jih bomo nato po volitvah predali na novo izvoljenim evropskim poslancem. Za izvajanje tovrstnih delavnic z mladimi smo v mesecu marcu usposobili 19 vodij delavnic iz 12 organizacij, ki bodo v mesecu aprilu in maju izvajale delavnice z mladimi v Murski Soboti, Mariboru, Celju, Šentjurju, Novem mestu, Slovenskih Konjicah, Krškem, Novi Gorici in okoliških krajih. (Popoln seznam bo na voljo v kratkem.)

Podrobnejši opis projekta, ciljev in dejavnosti

Izvajalci delavnic: Seznam usposobljenih vodij delavnic

 

"... torej misliš, da veš vse? I" v letu 2008

Eurodeskov projekt za ozaveščanje mladih o EU in evropskih priložnostih za mlade v letu 2008.

Eurodesk je v oktobru 2008 skupaj s 3 partnerji (Celjskim mladinskim centrom, Mladinskim centrom Nova Gorica in Zavodom Regio iz Krškega) izvajal delavnice za ozaveščanje mladih o EU, priložnostih, ki jih ponuja mladim, možnostih in kanalih za posredovanje svojega mnenja ter evropski mladinski politiki. Poleg informiranja je bil namen delavnic zbrati mnenja in vprašanja, ki danes pestijo mlade. V projektu je sodelovalo 215 dijakov, ki so v okviru delavnic posredovali 163 mnenj in vprašanj. Vprašanja smo analizirali, razdelili po skupinah ter za odgovore nanje zaprosili pristojne institucije.

Vprašanja mladih in zbrane odgovore si lahko ogledate TUKAJ.

Kratko analizo rezultatov delavnic si lahko ogledate TUKAJ.

Izvajalci delavnic: Seznam udeležencev usposabljanja za vodje delavnic (september 2008, Radovljica)


Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih