Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Eurobarometer: Večina mladih Evropejcev se počuti zapostavljenih zaradi krize

20.05.2016

V raziskavi Eurobarometer na temo mladih, ki je potekala med 9. in 25. aprilom, je sodelovalo 10.294 Evropejcev iz vseh držav članic EU, starih od 16 do 30 let.

Absolutna večina vprašanih v 20 državah se počuti izključene, čeprav med posameznimi članicami obstajajo opazne razlike - do 66 odstotkov. Ni presenetljivo, da je delež mladih, ki se počutijo odrinjeni na rob, najvišji v državah, ki jih je gospodarska kriza prizadela najhuje. Kljub temu pa se le majhen odstotek mladih v EU kot celoti - 15 odstotkov - počuti prisiljene zapustiti svoje držav; v Sloveniji 26 odstotkov.

Tako kot pri prejšnjem vprašanjem tudi tu prihaja do občutnih razlik med vprašanimi po državah. 61 odstotkov mladih v EU ne želi delati, študirati ali se usposabljati v drugi državi članici EU za razliko od 32 odstotkov, ki bi to storili. V Sloveniji se je v tujino na prakso, študij ali delo pripravljena preseliti skorja polovica vprašanih.

90 odstotkov vprašanih meni, da je znanje o delovanju EU in njenih institucijah zelo pomembno, polovica pa jih meni, da je je udeležba na evropskih volitvah najboljši način za učinkovito sodelovanje v javnem življenju EU.

Da družbena omrežja predstavljajo napredek za demokracijo, saj da dovoljujejo vsakomur, da se vključi v javno razpravo, je prepričanih 46 odstotkov mladih Evropejcev, ki so zelo aktivni na tovrstnih omrežjih. Na drugi strani jih je nekaj manj kot tretjina prepričanih, da predstavljajo nevarnost za demokracijo.

Shematično poročilo najdete tukaj

Celotna raziskava je dostopna tukaj

Vir: Informacijska pisarna Evropskega parlamenta


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih