Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Eurobarometer: rekordna udeležba na evropskih volitvah

26.09.2019

Ta teden objavljeni rezultati javnomnenjske raziskave Eurobarometer kažejo, da so za odločno rast udeležbe na evropskih volitvah 26. maja najbolj zaslužni mladi volivci. Na ravni EU so namreč zabeležili najvišji skok udeležbe prav v starostnih skupinah od 16/18 do 25 let in od 25 do 39 let.

Volilna udeležba na evropski ravni je bila s 50,6 odstotka najvišja po letu 1994, višjo udeležbo glede na prejšnje volitve leta 2014 pa je tokrat zabeležilo kar 19 članic povezave, med njimi tudi Slovenija, kjer je volilo 28,89 odstotka volilnih upravičencev, kar je največ doslej na evropskih volitvah.

Ključne teme, ki so jih spodbudile k oddaji glasu, pa so bile gospodarstvo in rast (42 odstotkov), boj proti podnebnim spremembam (39 odstotkov) ter spodbujanje človekovih pravic in demokracije (39 odstotkov), kar je bilo tudi na evropski ravni na vrhu motivov volivk in volivcev.

Pri aktivnostih za spodbujanje mladih k udeležbi na volitvah v EP in kampanji Tokrat grem volit, je sodeloval tudi Eurodesk Slovenija, skupaj z regionalnimi partnerji, ki so delavnice izvajali po slovenskih šolah in mladinskih centrih. Več o delavnicah lahko preberete na: http://www.movit.si/info-servis-eurodesk/delavnice-za-mlade/.

Celotna raziskava Eurobarometer je na voljo na: https://www.europarl.europa.eu/at-your-service/en/be-heard/eurobarometer/2019-european-elections-entered-a-new-dimension


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih