Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Mladinsko delo z begunci in migranti v programih E+: MVA in ESE in metode dela

28.01.2020

Vabimo vas na enodnevni dogodek »Mladinsko delo z begunci in migranti v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota, ki bo potekal v torek, 11. februarja 2020 v dvorani Slovenskega etnografskega muzeja v Ljubljani.

Namen dogodka je organizacijam, ki razmišljajo o razvoju projektov, ki bodo vključevali mlade begunce, migrante in druge mlade, ponuditi prostor, kjer bodo spoznali že izvedene uspešne projekte, razvijali lastne ideje in spoznali eno izmed metod za delo z mladimi, ki pripomore k pridobivanju osebnostnih in skupinskih kompetenc.


9:30 – 11:00 predstavitev dobrih praks projektov, ki so vključevali begunce in mlade z migrantskim ozadjem in okrogla miza;
Na okrogli mizi bodo predstavniki organizacij, ki so izvedli uspešne projekte, ki so vključevali mlade predstavnike beguncev in migrantov, predstavili svoje izkušnje, pozitivne učinke na posameznike, organizacije in skupnosti in razpravljali o svojih izkušnjah.

11:15 – 13:15: cirkuška delavnica
Cirkuška pedagogika je oblika dela z otroci, mladimi in odraslimi, ki uporablja učenje različnih cirkuških veščin za pridobivanje osebnostnih in skupinskih kvalitet. Gre za atraktivno metodo gradnje skupine, spodbujanje vzajemnega zaupanja, učenja medsebojnega sodelovanja in krepljenja sposobnosti za premagovanje osebnih ter skupinskih ovir. Spoznali boste lažje partnerske in skupinske akrobacije.

Ne potrebujete nobenega predznanja, tovrstne akrobacije so primerne za vse, ki radi poskusite kaj novega. Bodite primerno oblečeni, v udobna oblačila in prinesite armafleks ali joga mat.

OPOMBA: Ta aktivnost ni prilagojena gibalno oviranim.


14:00 – 16:30 Razvijanje idej skozi metodo Proaktivna kavarna
Metoda »proaktivna kavarna« (Pro Action Café) odpira prostor za kreativne in k akciji naravnane pogovore. Sodelujoči so vabljeni, da razmislijo o iniciativah, projektih, idejah, vprašanjih ali čemer koli drugem, za kar čutijo, da jih nagovarja ter potrebujejo pomoč pri manifestaciji tega. »Proaktivna kavarna« je preplet metod »svetovna kavarna« (World Café) in »odprti prostor« (Open Space). Zasnovala sta jo Rainer von Leoprechting in Ria Baeck v Bruslju. Kot diskusijski proces je »Proaktivna kavarna« kolektivna, inovativna, a hkrati preprosta metoda za vodenje pogovorov o iniciativah, vprašanjih in projektih, ki nagovarjajo sodelujoče. Med tem, ko se udeleženci skozi metodo selijo od mize do mize, se pogovori med seboj povezujejo, razvijajo in nadgrajujejo, ideje med seboj »oprašujejo«, udeleženci pa drug drugemu nudijo nove poglede in uvide o vprašanjih in temah, ki so pomembne za razvoj novih projektov in idej. Proces »Proaktivne kavarne« prebudi in prikliče na površje kolektivno ali skupinsko inteligenco katerekoli skupine ter opolnomoči posameznika za delovanje v dobrobit družbe. »Proaktivna kavarna« se lahko uporablja v skupini ljudi, ki se med seboj ne poznajo ali pa kot metoda za delo z določeno skupino, organizacijo ali skupnostjo, ki jo želimo zaplesti v kreativen in inspirativen pogovor, ki vodi k skupinskim akcijam, prežetih z modrostjo in kolektivnim duhom.

Rok za prijavo na dogodek je petek, 31. januar 2020! >>>Prijavnica>>>

Na dogodek so vabljeni v prvi vrsti mladinski delavci in drugi akterji, ki se pri svojem delu srečujejo z mladimi begunci in drugimi ranljivimi skupinami mladih in bi radi spoznali nove metode za svoje delo ter razvijali ideje za nove projekte.

Udeleženci dogodka bodo imeli možnost udeležbe na seminarju za iskanje partnerjev v projektih E+: MVA in ESE »Inclusion Matchmaking – Find European partners for Inclusion Projects«, ki bo potekal od 25. do 29. februarja 2020 v Laškem.

Dogodek bosta vodila

• Jaka Kovač – trener in fasilitator, aktiven v Društvu moderatorjev in mednarodni mreži Art of hosting conversations that matter. Od leta 2004 preko Slovenske filantropije dela kot trener, prostovoljec in mladinski delavec na področju integracije migrantov. Jaka je sodeloval kot trener na več dogodkih in usposabljanjih, ki so potekala v okviru projekta Becoming part of Europe na nacionalni in mednarodni ravni. Ima tudi izkušnje s projekti, ki vključujejo begunce v programih Erasmus+: Mladi v akciji in Evropska solidarnostna enota.

• Anja Mikič Crovella - socialna pedagoginja s specializacijo iz cirkuške pedagogike. Je soavtorica knjige Cirkuška pedagogika (2009) in ena izmed pionirk razvoja cirkuške pedagogike v Sloveniji. Od leta 2000 je aktivna na področju mladinskega dela in izobraževanja pedagoških delavcev in delavk. Tekom let je izvedla različna izobraževanja (tako v Sloveniji kot v tujini) s področja cirkuške pedagogike in alternativnih metod učenja in poučevanja. Anja se je v okviru projekta Becoming Part of Europe v Bonnu udeležila usposabljanja za pripravo nacionalnih treningov za mladinske delavce, ki se pri svojem delu srečujejo z begunci in migranti.

 

 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih