Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

Dogodki

Trenutno ni aktualnih objav.

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Poročilo dogodka Predstavitev Strategije EU za mlade 2019-2027

24.07.2020

22. junija 2020 je v hotelu Union potekala predstavitev strategije Evropske unije za mlade. Na dogodek so bili povabljeni vsi akterji v mladinskem sektorju, od mladinskih delavcev, vodij mladinskih centrov, odločevalcev na lokalnih in nacionalnih ravneh in tudi zainteresirani mladi.

Na dogodku smo predstavili strategijo in njene splošne cilje, vodilna načela in opredeljena tri osrednja področja mladinskega sektorja: angažiranje, povezovanje in opolnomočenje. Poseben poudarek je bil na ciljih mladih, ki so umeščeni v Strategijo kot rezultat mladinskega dialoga EU. 

V.d. direktorica Urada RS za mladino mag. Dolores Kores je v uvodnem nagovoru poudarila, da "so vsi cilji Strategije EU za mlade pomembni in da bomo po izvedeni raziskavi Mladina 2020 tudi v okviru novega nacionalnega programa zasledovali cilje strategije in v okviru predsedovanja še posebej 9. cilj, to je participacija in državljanski prostori."

Za omizji, katera so gostili predstavniki organizacij s področij ciljev, smo spoznali vseh 11 ciljev mladih, vključenih v strategijo. V popoldanskem delu dnevu smo raziskali, kako se strategija umešča v mladinski sektor, kakšni so možni projekti mladinskega dialoga oz. dialoga mladih, v zadnjem delu pa na okrogli mizi raziskali še, kako se strategijo izvaja na nacionalni ravni in kako bo umeščena v predsedovanje Slovenije Svetu EU. Smo na začetku izvajanja strategije, zato je bila ta predstavitev tudi spodbuda za seznanitev in navezovanje nanjo pri strateškem načrtovanju aktivnosti organizacij v mladinskem sektorju.

Dogodek je prinesel večji uvid v razumevanje strategije sektorja in kako uresničevati načela in cilje mladih skozi delo mladinskih organizacij. Ker je šlo za prvi tovrstni dogodek smo se dotaknili zgolj osnovne strukture, bi pa lahko razumevanje še poglabljali. Dobra stran dogodka je bila predstavitev ciljev skozi organizacije, saj so se tako udeleženci lahko bolje spoznali z delom organizacij in kako skozi delovanje uresničujejo cilje strategije ter podcilje strategije. Želeli smo spodbuditi tudi več sodelovanja organizacij za čas predsedovanja, a je bil to korak predaleč, saj zaenkrat večina predstavnikov sektorja še ni razmišljala (vsaj ne v strukturiranem okolju) o tem, kaj bi radi počeli v času predsedovanja.

Udeleženci so strategijo spoznavali preko različnih metod, na začetku so osnovno strukturo spoznali z uporabo sestavljanke, preko frontalne predstavitve je bila izpostavljena pot, kako je strategija nastala in kako je strukturirana, s pomočjo spletnega orodja Miro pa so skupaj gradili celotno strategijo. Udeleženke_ci so skozi več interaktivnih vaj spoznali vsebino strategije. Skozi delo organizacij smo prikazali vseh 11 ciljev mladih in poudarili pomen sledenju ciljev strategije skozi delo mladinskih organizacij. Zaključke posameznih omizij najdete spodaj v prilogi prispevka. Sodelavka Nacionalne agencije je pripravila predstavitev kako se strategija umešča v obeh programih - Erasmus+ Mladi v akciji in Evropski solidarnostni enoti - s poudarkom na Dialogu mladih.

Udeleženke_ci so se seznanili s trenutnimi nacionalnimi in evropskimi procesi okrog strategije skozi pogovor z dvema gostoma - direktorjem NA in predsednico MSS. Predsednica Mladinskega sveta Slovenije je izpostavila, da bo v času predsedovanja tria Slovenija/Portugalska/nemčija v oreednja tema participacija, slovensko predsedovanje pa se bo še posebej osredotočalo na temo prostor in participacija za vse, katera bo obravnavana iz različnih vidikov odpiranja prostorov za participacijo mladih, tako fizičnih javnih prostor, kot okolij in nefizičnih pogojev, ki omogočajo participacijo mladih. Direktor Movita je poudaril, da bo prihodnje obdobje zaznamoval predvsem zagon novih programov Evropska solidarnostna enota in Erasmus+: Mladi v akciji v prihajajočem sedemletnem obdobju.

Ob zaključku so udeleženke_ci srečanja dobili priložnost vpogleda v plane organizacij v sektorju za leto 2020/2021 v sklopu priprav na in izvedbe predsedovanja Slovenije Svetu EU. Udeleženke_ci srečanja so pridobili na idejah in motivaciji za delovanje na nivoju, ki bo povezan oz. navezan na predsedovanje tekom naslednjega leta.

Velik odziv udeležencev je dokazal, da je tema za mladinski sektor še kako aktualna, saj se je dogodka udeležilo skupaj več kot 70 udeležencev – predstavnikov mladinskih organizacij in mladinskega sektorja. Zaključimo lahko, da obstaja potreba po dogodkih, ki naslavljajo mladinsko tematiko z vidika, kako so teme vključene v odločevalske dokumente, smernice, strategije in zakonodajo, morda v okviru specifičnih podtem in ciljev, tokrat zaobjetih v splošno predstavitev strategije.

Priloga 1: Zaključki omizij "Cilji mladih"
Priloga 2: Plakati Cilji mladih


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih