Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+ Mladi v akcijiInfo servis EurodeskSALTO SEE RCMladinstival 2017

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

ETM po Sloveniji

04.05.2017

V času Evropskega tedna mladih se v 33 evropskih državah odvijajo številni dogodki, pestro dogajanje pa je tudi pri nas. V nadaljevanju predstavljamo dogodke in aktivnosti, ki bodo v okviru ETM 2017 med 1. in 11. majem 2017 organizirani v Sloveniji.

 

BEGUNJE NA GORENJSKEM 

OBISK ZAVODA MANIPURA

Datum: 5. maj 2017 ob 16. uri

Kontaktna oseba: Borut Cink, MOVIT; borut.cink@mva.si 

Predstavniki MOVIT, nacionalne agencije programa Erasmus+: Mladi v akciji bodo skupaj z direktorjem Urada RS za mladino dr. Petrom Debeljakom in predsednikom Odbora Državnega zbora za zadeve EU Kamalom Izidorjem Shakerjem obiskali Zavod Manipura. Obisk je namenjen predstavitvi učinkov programa Erasmus+: Mladi v akciji in njegovih predhodnikov na mlade, organizacijo, lokalno in regijsko skupnost v okviru praznovanja Evropskega tedna mladih 2017.

 

JESENICE

DEBATA Z MLADIMI O SOLIDARNOSTI IN VLOGI MLADIH

Datum: 3. in 4. maj 2017 ob 10. uri

Kontaktna oseba: Mitja Blažič, Mladinski center Jesenice, mcj-info@siol.net  

V okviru 8. evropskega tedna mladih bodo na obeh jeseniških srednjih šolah mladim na zanimiv način predstavil pomen solidarnosti v demokratični družbi. Skozi debato bodo mlade ozavestili o pomenu in različnih priložnostih ter oblikah solidarnost. Povprašali jih bodo o njihovih izkušnjah in stališčih o družbeni odgovornosti mladih. 

 

LJUBLJANA

MEDNARODNI OTOČEK ZVEZE ŠKIS NA ŠKISOVI TRŽNICI 2017

Datum: 11. maj 2017 ob 12. uri

Kontaktna oseba: Urša Leban, Zveza ŠKIS, ursa.leban@skis-zveza.si  

Že sedmo leto zapored bo Mednarodni otoček (International ocean) na dnevnem dogajanju predstavljal sedmi otoček na Škisovi tržnici, ki bo v letu 2017 potekala v četrtek, 11. maja na Kardeljevi ploščadi. Na njem se vsako leto skozi kulturo, kulinariko, tradicionalne noše in glasbo predstavljajo različne države sveta, mladinska društva iz sosednjih držav ter druge različne organizacije, ki se ukvarjajo z mobilnostjo mladih. Otoček je sestavljalo okoli 20 stojnic, na njem pa so se do sedaj predstavili mladi številnih narodnosti (Hrvaške, Makedonije, Turčije, Južne Koreje, Slovaške, Portugalske, Francije, Švice, Srbije ...), poleg njih pa so se predstavila tudi različna društva, ki ponujajo mladim veliko možnosti mobilnosti. Obiskovalci Škisove tržnice tako lahko poleg lokalnih dobrot poskusijo tudi svetovno kulinariko ter preko kulturnega dialoga širijo svoje meje o različnosti.

Med glavne dosežke in učinke projekta štejemo: možnost spoznavanja svetovne kulinarike, spodbujanje medkulturnega dialoga ter preko tega spodbujanje širjenja obzorij ter zavedanja posameznikov o različnosti in enakopravnosti, spodbujanje aktivnega državljanstva ter izmenjavo izkušenj med tujimi študenti ter obiskovalci ter možnost informiranja mladih o vseh priložnostih mobilnosti preko predstavljenih društev na stojnicah. 

Več informacij je na voljo na tukaj

STRUKTURIRAN DIALOG: AVTORSKE PRAVICE V GLASBI

Datum: 4. maj 2017 ob 16. uri

Kontaktna oseba: Blaž Kranjc, Mladinski center ULCA, mladinskicenterulca@gmail.com 

V MC ULCA bo izveden strukturiran dialog,na temo avtorskih pravic v glasbi. Na dialogu bodo sodelovali predstavniki IPF, SAZAS in Mreže MaMa ter organizatorji dogodkov in ustvarjalci v glasbi. Cilj dogodka je vzpostavljanje dialoga in iskanje rešitev, ki bodo dosežene s konsenzom in sprejemljive za vse. 

Več informacij je na voljo tukaj

ZGRABI PRILOŽNOST IN UJEMI IZKUŠNJE

Datum: 3. maj 2017 ob 18.30. uri

Kontaktna oseba: Katja Stanonik, Zveza ŠKIS, info@zveza-skis.si 

Odločitev za odhod v tujino nemalokrat oteži pomanjkanje informacij, zajetna bera birokratskih ovir, pregovorno rečeno prazna študentka denarnica in tabuji o iskanju stanovanja, nakupovanju hrane in potovanjih. Pri Mednarodnem odboru Zveze ŠKIS smo prepričani, da je vsaka izkušnja, ki jo med študijem pridobite izven svoje cone udobja, ključna pri iskanju zaposlitve in fleksibilnosti v vsakodnevnem življenju."

SIMULACIJA EVROPSKEGA PARLAMENTA

Datum: 5. maj 2017 ob 10.00. uri

Kontaktna oseba: Ana Štromajer, Mladinski svet Slovenije, ana.stromajer@mss.si  

Na Mladinskem svetu Slovenije zagovarjajo, da je aktivno sodelovanje mladih pri odločitvah in dejavnostih tako na nacionalnem kot tudi evropskem nivoju ključnega pomena, če hočemo zgraditi bolj demokratično, vključujočo in uspešno družbo.

Pogoj za vključevanje in aktivno državljanstvo pa je, da imamo mladi možnost, prostor in podporo za sodelovanje in vplivanje na odločitve ter udeležbo v aktivnostih, s katerimi lahko prispevamo h kakovosti življenja v celotni družbi.

S tem namenom je MSS v sodelovanju z Društvom za podporo mladim in Slovensko tiskovno agencijo pripravil projekt Igre Evrope. Kot sklepno dejanje projekta bodo izvedli simulacijo Evropskega parlamenta, kjer bodo mladi imeli priložnost spoznati delovanje procesov, ki potekajo v Evropskem parlamentu, tudi v praksi. 

Več informacij je na voljo tukaj.

DELOVNI POSVET VLADE REPUBLIKE SLOVENIJE O MLADIH IN Z MLADIMI

Datum: 4. maj 2017 ob 14. uri

Kontakt: Urad Vlade RS za komuniciranje, gp.ukom@gov.si 

Vlada RS se bo sestala na delovnem posvetu na temo Spodbujanje zaposlovanja, inovativnosti, kreativnosti in podjetnosti ter zagotavljanje dostopnih najemnih stanovanj za mlade. 

Posveta se bodi na povabilo Vlade RS udeležili predstavniki mladih: Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije – reprezentativne organizacije mladinskih organizacij, Maja Hostnik, direktorica Mreže MaMa – mreža mladinskih centrov Slovenije (48 javnih in zasebnih mladinskih centrov), Andraž Šiler, izvršni direktor Zavoda Ypsilon, Rok Capuder, vodja Zavoda 404 ter Klemen Ploštajner iz stanovanjske zadruge Zadrugator. 

Prispevek mladih ni le velik, ampak tudi izjemno pomemben. Kaže nam, da zmoremo z aktivnim in konstruktivnim pristopom doseči spremembe, ki pomenijo razvoj za vse. Vključevanje mladih v procese političnega odločanja te vlade pomeni vključevanje novih, kreativnih in inovativnih idej. Vlada Mira Cerarja se tega zaveda, zato je okrepila strukturiran dialog z mladimi ter skupaj z njimi identificirala ključna področja, kjer je treba za mlade poiskati boljše sistemske rešitve, da bo njihova pot v samostojnost in neodvisnost uspešnejša. Vlada je ukrepe oblikovala skupaj z mladimi in tako zagnala več, tudi pilotnih projektov, od socialnega podjetništva do stanovanjskih zadrug. Delovni posvet vlade z mladimi bo tako odlična priložnost za pregled storjenega napredka in dogovore o prihodnjih ukrepih na področju mladinske politike. 

Delovni posvet bo možno spremljati v živo preko FB strani Vlade RS.

POPOTNIKI – PLESNO-GLEDALIŠKA PREDSTAVA 

Datum: 4. maj 2017 ob 20. uri 

Kontaktna oseba: Drago Pintarič, KUD Pozitiv, drago.pintaric@dic.si 

Predstava Popotniki je avtorski plesno-gledališki projekt Teatra Pozitiv. Tema, ki so jo izvajalci razvili v procesu nastajanja zgodbe, je univerzalna, izhaja iz iskanja razlogov bivanja in poslanstva, ki naj bi ga v življenju prepoznali. Zgodba junakov (kot jih najdemo v najstarejših epih in mitih), ki jih na pot iz varnega domačega okolja porine življenje, se nenehno ponavlja. Tisto, kar v vsakdanjem življenju deluje banalno, neprijetno ali celo okrutno, za popotnike predstavlja preizkušnjo ter sporočilo, ki ga morajo najti in doumeti. Naši mladi junaki se v zgodbi polagoma začnejo tega tudi zavedati.

Spoznanje, da so v igri življenja del velike predstave, postane tudi del njihovega duhovnega prebujanja. Ponudi se jim možnost, da skupaj s sopotniki odprejo prostor pozitivnim čustvom hvaležnosti in radosti.

V predstavi dominira gib, podprt z multimedijsko scenografijo, avtorsko glasbo, s svetlobnimi, avdio ter vizualnimi efekti in video mappingom. Predstava traja 50 minut.

A SI TI TUDI DOBER PARTIBADI

Datum: 5. maj 2017 ob 20. uri 

Kontaktna oseba: Marko Vedenik, DrogArt, marko@drogart.org 

Na Metelkovi bo DrogArt postavil infotočko, na kateri se bodo obiskovalci lahko preizkusili v različnih nalogah, od prve pomoči do poligona s pijanimi očali. Na ta način bodo preverili svoje znanje kako pravilno ukrepati ob morebitnih zapletih zaradi uporabe alkohola in drugih drog. Najboljši partibadiji bodo tudi nagrajeni.

Več informacij je na voljo tukaj

MLADI DIZAJNERJI ZA MALE BOLNIKE

Datum: 21. april – 21. maj 2017

Kontaktna oseba: Veronika Gruden, Fakulteta za dizajn, veronika.gruden@fd.si 

Odhod k zdravniku ali v bolnišnico je stresen že za odraslega človeka, kaj šele za mlado osebo, zato je zelo pomembno kakšen vtis ustvari prostor ob vstopu v zdravstveno ustanovo. 

Temeljni cilj projekta je bil oživiti prostore Pediatrične klinike v Ljubljani, jih približati svetu otrok in mladostnikov ter jih narediti prijaznejše in zanimivejše.

Interdisciplinarna skupina študentov 3. letnika Fakultete za dizajn, smeri Notranja oprema in Vizualne komunikacije, se je v aprilu 2017, z navdušenjem lotila zastavljenega izziva. Z zavedanjem, da dizajn ni le tisto kar je lepo, temveč mora biti tudi uporabniku, družbi in okolju prijazno, so študenti vizualnih komunikacij izdelali ilustracije in piktograme, študenti notranje opreme pa so njihov grafični dizajn smiselno vključili v prostor in dodali prostorske elemente opreme. Pri tem so upoštevali visoke higienske standarde in finančne zmožnosti klinike.

Projekt je nastal pod mentorstvom doc. Dareta Birse, prof. dr. Jasne Hrovatin, doc. mag. Barbare Dovečar in oblikovalca Taca Langiusa (Instituti Marangoni, IT). Razstavljeni projekti bodo na ogled javnosti v prostorih Pediatrične klinike v Ljubljani, od 21.4. 2017 do 21.5.2017. 

Več informacij je na voljo tukaj.

 

KRŠKO

MLADINSKA ODDAJA V ŽIVO

Datum: 3. maj 2017 ob 19.00 uri

Kontaktna oseba: Urška Oblak, DZMP Luksuz produkcija, luksuz.database@gmail.com 

V sklopu Evropskega tedna mladih 2017 vas DZMP Krško vabi na projekcijo kratkih filmov, ki so nastali v letu 2016 in 2017 v sklopu projekta “Mladinska oddaja”.

Avtorice filmov so udeleženke programa evropske prostovoljske službe, ki ga ob podpori EU Erasmus+ izvaja Društvo zaveznikov mehkega pristanka Krško. Filmi orisujejo integracijo avtoric v lokalno družbeno okolje in na zabaven način interpretirajo trenutno družbeno situacijo.

Po projekciji bo sledila kratka predstavitev EVS prostovoljk in neformalno druženje.

Več informacij je na voljo tukaj.

 

TRBOVLJE

MLADINSKO DELO – VEZIVO SKUPNOSTI

Datum: 5. maj 2017 ob 10.30 uri

Kontaktna oseba: Mitja Adamlje, MC Trbovlje, mitja.adamlje@mct.si 

Mladinsko delo - vezivo skupnosti je srečanje na temo učinkov mednarodnega mladinskega dela. V okviru srečanja bodo predstavljeni ključni učinki mednarodnega mladinskega dela, ki so nastali v izvedbi Mladinskega centra Trbovlje in drugih organizacij v regiji v okviru programa Erasmus+ in njegovih predhodnikov (programa Mladina in Mladi v akciji). 

Na dogodku bosta sodelovala ministrica za izobraževanje, znanost in šport dr. Maja Makovec Brenčič ter Uroš Skrinar, direktor MOVIT, Nacionalne agencije programa Erasmus+ za področje mladine, s katerima se bomo pogovarjali o vlogi mednarodnega mladinskega dela v družbi in njegovih učinkih tako na posameznika kot tudi na sodelujoče organizacije in lokalno okolje. 

 

MARIBOR

OPOLDANSKA ČAJANKA NA TEMO POLOŽAJA MLADIH

Datum: 4. maj 2017 ob 12. uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si 

Kljub neraziskanemu področju lahko mirno rečemo, da je gospodarska kriza najbolj zarezala na področje mladine. Odločevalci tekom celotnega procesa niso dovolj ustrezno opozarjali na ta problem in ga posledično reševali. Sedaj je pot do izboljšanja situacije zelo zahtevna in potrebuje sodelovanje vseh deležnikov. Prikrito reševanje se sicer izvaja na negativen način in vodi v katastrofo, to je izseljevanje mladih, še posebej visoko izobraženih, kar vodi v nov problem, ki ga bomo čutili še bolj v prihodnje.

»V mladinskem sektorju ni sodelovanja deležnikov pri uresničevanju javnega interesa, še posebej med državno in občinsko ravnjo. Svet Vlade Republike Slovenije za mladino, MIZŠ in URSM ne opravljajo ustrezno naloge koordinatorja mladinske politike med državno in lokalno ravnjo, koordinator mladinske politike na lokalni ravni pa v predpisih ni predviden. Spremljanje mladinske politike se je v letih 2014 in 2015 na državni ravni izvajalo pomanjkljivo, na lokalni ravni pa se ni izvajalo. V letih 2014 in 2015 se o izvajanju mladinske politike tudi ni ustrezno poročalo.«

Vse to in še več bomo diskuturali z vabljenimi predstavniki Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavoda Movit, nacionalne agencije programa Erasmsus+: Mladi v kaciji, Mladinskega sveta Slovenije. K soustvarjanju dogodka vabljeni tudi Vi.

Več informacij najdete tukaj.

JANEZ ŠKULJ: ZGODOVINA IN RAZVOJ MLADINSKEGA DELA V SLOVENIJI

Datum: 4. maj 2017 ob 18.00 uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si 

V okviru Evropskega tedna mladih 2017 se bomo malce obrnili v preteklost. Pobliže bomo predstavili zgodovino mladinskega dela s strokovnjakom, ki se s tem ukvarja svoje celotno življenje. Lani je izdal publikacijo, ki jo bomo predstavili podrobneje.

Preteklost ni nekaj, kar bi v mladinskem delu pogosto omenjali. Pa vendar marsikaj, kar je danes realnost v slovenskem mladinskem delu, izvira iz preteklosti. V publikaciji »Prispevki k zgodovini razvoja mladinskega sektorja na Slovenskem« smo opravili kratek sprehod po preteklosti od konca prve svetovne vojne naprej pa vse do leta 2013. V njej boste izvedeli nekaj malega o začetku slovenske skavtske organizacije leta 1922, toda tudi o tem, kako so bile mladinska združenja del instrumentarija v družbi za dosego političnih ciljev. Pa ne le v obdobju po letu 1945 – velike mladinske organizacije so igrale pomembno vlogo tudi v načrtih kralja Aleksandra pri »vzpostavljanju« jugoslovanske identitete. Seveda so popisane tudi vse levitve Zveze socialistične mladine, dana pa je tudi primerjava z organiziranostjo mladih v nekaterih drugih socialističnih državah. Tudi mladinske delovne akcije niso pozabljene.

Največ pa je zapisanega o času okoli leta 1990. Takrat in leto kasneje so bili postavljeni okviri mladinskega sektorja, ki stojijo še danes. Vse skupaj pa je zabeljeno še z kakšnim osebnim pogledom avtorja, kajti tudi avtor ugotavlja, da smo – po rezultatih dosedanjega razvoja – posebnost.

Več informacij je na voljo tukaj.

PRIHODNOST EU IN SLOVENIJE V NJEJ

Datum: 4. maj 2017 ob 20.00 uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si

Evropska Unija je na razpotju. Izhod Združenega kraljestva, konflikt v Ukrajini, hladni odnosi s Turčijo so samo nekateri izmed zunanjih dejavnikov, ki slabijo položaj EU. Še globlji pa so notranji problemi vrednot, oddaljenosti bruseljskih ukrepov za državljanke in državljane in pravzaprav nerazumevanje benefitov skupnosti za vse nas. Kako vzpodbuditi skupnost, sodelovanje, izpeljevanje skupnih ciljev in ustvarjanje skupne boljše prihodnosti, se bomo pogovarjali s strokovnjakom na področju mladinskega dela, EU politik in neformalnega izobraževanja g. Janezom Škuljem. Pogovor bo vodil Žiga Štajnbaher.

Več informacij najdete tukaj.

RAZSTAVA VOJNA IN WWW - KURDI V SIRIJI IN SPLETNA OMREŽJA

Datum: 5. maj 2017 ob 19.00 uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si

Vabljeni na otvoritev razstavnega projekta “Vojna in WWW: Kurdi v Siriji in spletna omrežja”, ki bo v petek, 5. maja 2017, ob 19. uri v galeriji EPEKA na Koroški cesti 8 v Mariboru.

Projekt Vojna in WWW je projekt spletnih prikazov vojne, natančneje o trenutno potekajoči vojni v Siriji ter kurdskih frakcijah, vpetih v boje. Pri iskanju gradiva so ustvarjalci razstave uporabljali predvsem iskalne besede Rojava, YPG, YPJ in PYD, ki označujejo kurdsko območje, ter kratice največjih kurdskih političnih in vojaških frakcij v Siriji. Razstava je plod prepuščanja spletnemu povezovanju, navezovanju, prepletanju in spletanju informacij. Predvsem pa je ta razstava omejena na gradivo, nastalo pri predstavnikih kurdskih frakcij v Siriji ter objavljeno na družbenih omrežjih in na uradnih spletnih straneh. To je razstava o realizmu predstavljanja v času spletnih družbenih omrežij. Razstava bo na ogled do 9. junija 2017.

Kuratorska skupina: Jan Babnik, Iza Pevec in Uroš Abram

Koprodukcija: zavod Membrana

V prvotni obliki je bila razstava pripravljena in predstavljena v okviru festivala “Tolstoj, iskalec resnice” v produkciji Cankarjevega doma, 11. 1. — 3. 3. 2017).

Več informacij je na voljo tukaj.

EDERLEZI - JURJEVANJE ALI ĐURĐED DAN

Datum: 7. maj 2017 od 12. ure naprej

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si

Ederlezi je največji romski praznik, ki slavi pomlad. Mladost, pomlad in prebujenje narave imajo izrazit pomen v poganski skupnosti pa tudi med ROmi. Mladost je norost pravijo, a v resnici je najlepši čas človekovega življenja. Odgovorni smo za to, da poskrbimo, da tako ostane tudi v prihodnje. Romi nas bodo spomnili na trenutke, ki smo jih žal že pozabili. Romske ritme nam bo predvajal DJ Zeki.

Več informacij je na voljo tukaj.

PREDSTAVITEV KNJIGE TURČIJA

Datum: 8. maj 2017 ob 18.00 uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si

Predstavitev knjige Bogomir Ferfila Turčija v Mariboru. Prireditev povezuje Boris Jaušovec.

Več informacij je na voljo tukaj.

ZABAVA ZA MIR ALI PARTY4PEACE V KMŠ KLUB

Datum: 9. maj 2017 ob 22.00 uri

Kontaktna oseba: Žiga Štajnbaher, Združenje EPEKA, ziga@epeka.si

Prava štajerska čaga se konča ali pod šankom ali na policiji. Tokrat ne bo tako. Mladi in manj mladi se bomo družili na Zabavi za mir. Upamo da bo trajal tako dolgo, dokler bo mladih.

Več informacij je na voljo tukaj.

ZABAVNA FIZIKA – VODEN OGLED CENTRA EKSPERIMENTOV MARIBOR Z DELAVNICO LEGO MEHANIZMI IN OBNOVLJIVI VIRI ENERGIJE

Datum: 4. maj 2017 ob 14.00 uri

Kontaktna oseba: Tanja Jakopič Rejec, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, tanja.jakopic@ektc.si 

Mladi bodo na zabaven način preizkušali stalno zbirko fizikalno-matematičnih eksperimentov, nato pa bodo z inovativnim LEGO kompletom sestavljali in spoznavali zakonitosti mehanizmov in obnovljivih virov energije. Znanje je lahko tudi poučna zabava. Eksperimentirajmo skupaj!

Več informacij najdete tukaj.

DELAVNICA NARAVNE KOZMETIKE

Datum: 5. maj 2017 ob 10.00 uri

Kontaktna oseba: Tanja Jakopič Rejec, Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, tanja.jakopic@ektc.si 

Mladi bomo skozi osnove naravoslovja, brez uporabe kemičnih sredstev (umetnih parfumov, konzervansov, barvil) izdelali svoj naravni kozmetični izdelek. Za naravno kozmetiko je značilno, da se ne skuša vmešavati v naravne procese, ki potekajo v telesu, pač pa skuša delovati v sozvočju z njimi. Izdelki bodo izdelani na okolju prijazen način, brez testiranja na živalih. Izdelek si bomo odnesli domov.

EUROPE SINGS TOGETHER

Datum: 9. maj 2017 ob 17. uri 

Kontaktna oseba: Lucijan Vihar, CEZAM Ruše, lucijan.vihar@cezam.org 

"Europe sings together" je mladinska izmenjava v okviru programa Erasmus+: Mladi v akciji, katere temeljna ideja je, da državljani EU 9. maja, na »Dan Evrope», ob isti uri na javnih mestih, ulicah in parkih, v okviru pevskih in glasbenih nastopov zapojejo in zaigrajo evropsko himno ter tako izrazijo spoštovanje do evropske ideje, Evrope miru in blagostanja in istočasno poudarijo to, kar nas v Evropi povezuje in ne kar nas razdvaja.

 

MURSKA SOBOTA

DELAVNICA AKTIVNO DRŽAVLJANSTVO MLADIH

Datum: 5. maj 2017 ob 12. uri

Kontaktna oseba: Nuša Vučkič, RIS Dvorec Rakičan, info@ris-dr.si  

Namen delavnice je doprinesti k aktivaciji mladih. Mladim omogočiti razmislek o lastni participaciji v družbi, o tem, kako je ta povezana z aktivnim evropskim državljanstvom in raziskati različne oblike in opredelitve aktivnega evropskega državljanstva ter mlade s konkretnimi koraki spodbuditi k še bolj aktivnemu evropskemu državljanstvu v prihodnosti ter jih spodbuditi k razmisleku o različnih oblikah participacije in predvsem načinih aktivnega evropskega državljanstva.

PREDSTAVITEV PROJEKTA EVROPA MIRU

Datum: 5. maj 2017 ob 16. uri

Kontaktna oseba: Tadeja Horvat, RIS Dvorec Rakičan, info@ris-dr.si  

V okviru projekta bodo mladi udeleženci skupaj z mladimi iz Mladinskega centra RISKO z namenom informiranja mladih v okolju ter organizacij na področju mladinskega dela o programu Erasmus+ pripravili predstavitev njihove izkušnje na mladinski izmenjavi Evropa miru . 

Mladi bodo za lokalno javnost pripravili razstavo fotografij, predstavitev uradnega video posnetka izmenjave ter časopis. Udeleženci bomo predstavili Evropsko unijo, program Erasmus+: Mladi v akciji, svoje delo na izmenjavi in prepletanje različnih kultur in narodnosti. 

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku, slovenski udeleženci in mladi iz Mladinskega centra pa bodo poskrbeli za prevod v slovenski jezik.

MIKKOV TEDEN MLADIH

Datum: 4. - 5. maj 2017

Kontaktna oseba: Miha Ledvaj, MIKK Murska Sobota, miha.lendvaj@mikk.so 

V sklopu Evropskega tedna mladih bodo v MIKKu izvedene naslednje aktivnosti:

Upcycling delavnica ”Od bučke do lučke" vol.2 (četrtek, 4. maj 2017 ob 13. uri)

Na Grajskem dvorišču bo od 13.00 do 18.00 potekala upcycling kreativna delavnica ”Od bučke do lučke”,vol2. na kateri bodo udeleženci za namen oživitve Trubarjevega drevoreda ter Grajskega dvorišča reciklirali odslužene plastične bučke, ki jih je podarila Pivovarna Bevog, ter jih predelali v lučke.

Vsi zainteresirani, vabljeni na kreativno delavnico izdelovanja svetil, katera bodo poleti krasila drevored v soboškem parku ter Grajsko dvorišče. Prinesite dobro voljo, rezervno majico ter zaščitne rokavice. :)

Koncertni nastop Bobnarske delavnice, Kitarske delavnice in nastop učencev glasbene ustvarjalnice KUD Dolina Miru (četrtek, 4. maj 2017 ob 14 uri).

MIKKov šahovski turnir za osnovnošolce (petek, 5. maj 2017 ob 15 uri)


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih