Prilagoditev za slabovidne
Prilagoditev za dislektike
Erasmus+: MladinaEvropska solidarnostna enotaInfo servis EurodeskSALTO SEE RC

E-novice

Želite biti sproti obveščeni o vseh naših aktivnostih, novostih in dogajanjih?

Naročite se na naše e-novice!

Regionalni urad za sodelovanje na področju mladine

21.03.2016

Na Dunajskem srečanju v okviru Berlinskega procesa avgusta 2015 so predsedniki vlad šestih držav Zahodnega Balkana (Albanija, Bosna in Hercegovina, Črna Gora, Kosovo, Makedonija in Srbija) podpisali skupno deklaracijo, s katero so se zavezali ustanoviti Regionalni urad za sodelovanje na področju mladine (Regional Youth Co-operation Office). Od takrat deluje posebna komisija, ki jo sestavljajo predstavniki sodelujočih vlad in predstavniki reprezentativnih mladinskih struktur iz teh držav. Komisija je že določila predlog besedila statuta te nove medvladne organizacije, ki bo imela svoj sedež v Tirani. Poleg osrednje pisarne v Tirani naj bi v vsaki državi članici delovala tudi podporna pisarna, ki bo promovirala možnosti podpore kot jo bo nudil RYCO.

Osnovni namen te nove mednarodne institucije na področju mladine bo spodbujanje sodelovanja med mladimi in njihovimi organizacijami iz držav članic te mednarodne institucije, in sicer z namenom krepitve zaupanja med ljudmi in narodi na Balkanu, toda tudi z močnim poudarkom na preseganju stanj, ki so nastali v obdobjih oboroženih spopadov. V tem nova institucija zelo spominja na Francosko-nemški urad za mladino, ki je bil ustanovljen leta 1963 prav z namenom spodbujanja strpnosti, razumevanja in vse večjega sodelovanja med mladimi iz Nemčije in Francije. RYCO bo predvsem nudila podporo v finančnih sredstvih, ki jih bodo lahko pridobili projekti sodelovanja med mladimi iz držav članic RYCO. Sredstva naj bi prispevale države članice ter različne fundacije in mednarodne organizacije, med njimi tudi Evropska unija.

Zavod MOVIT je Ministrstvu za zunanje zadeve podal pobudo za to, da se za članstvo v mednarodne organizacije odloči tudi Republika Slovenija. Za našo pobudo predvsem stoji realnost velikega povpraševanja po podpori iz programa E+ za sodelovanje s partnerji iz držav Zahodnega Balkana, ki ji ni mogoče ugoditi znotraj programa E+. S pridružitvijo Slovenije bi tudi slovenske mladinske organizacije pridobile možnost podpore iz tega novega mehanizma spodbujanja sodelovanja mladih. Vendar je možnost za uresničitev te pobude majhna, predvsem zaradi splošne slovenske usmeritve, da ne vstopa v regionalne institucionalne oblike sodelovanja na Zahodnem Balkanu, pač pa v procesih sodeluje kot država članica EU. Enako stališče ima tudi Republika Hrvaška.

Nova mednarodna institucija na področju mladine naj bi bila ustanovljena s podpisom mednarodne pogodbe na naslednjem vrhu Berlinskega procesa v Parizu, 4. julija 2016, ko bo potekala tudi velika mladinska konferenca. Slednja naj bi bila tudi del pozitivne agende za mladino, ki je bila sprožena v okviru procesa Brdo.

Več informacij: http://rycowesternbalkans.org/ 


« Nazaj
Z ogledom te spletne strani se strinjate z uporabo piškotkov.     V REDU       O piškotkih